2011

  • |

    General Science & Ability MCQs (Natural Hazards and Disasters, Set-I)

    1) What is the point of origin of an earthquake?
    (a) Epicenter
    (b) Focus
    (c) Foreshock
    (d) Scarp
    (e) Seismograph
    Answer: (b)
    The exact point where the earthquake actually starts deep inside the earth’s crust (the point of origin) is called the focus, or hypocenter.

    2) What is the point on the surface nearest the earthquake?
    (a) Epicenter
    (b) Focus
    (c) Foreshock
    (d) Scarp
    (e) Seismograph
    Answer: (a)
    The epicenter is the point on the earth’s surface vertically above the hypocenter (or focus), point in the crust where a seismic rupture begins

    3) Places experiencing equal impact of an earthquake are called (CSS-2012)
    (a) Snowlines
    (b) seismic belts
    (c) Seismic lines
    (d) None of these
    Answer: (c)

    4) Where do most earthquakes occur?
    (a) Along dikes
    (b) Along faults
    (c) Along folds
    (d) Along joints
    (e) Along unconformities
    Answer: (b)
    Earthquakes can also occur far from the edges of plates, along faults. Faults are cracks in the earth where sections of a plate (or two plates) are moving in different directions. Faults are caused by all that bumping and sliding the plates do. They are more common near the edges of the plates.

    5) What is the standardized distance from an earthquake epicenter for measuring Richter magnitudes?
    (a) 0 km
    (b) 10 km
    (c) 100 km
    (d) 500 km
    (e) 1000 km
    Answer: (c)
    Richter established 100 km as the standard distance from an earthquake epicenter to measure Richter magnitude with a Wood-Anderson seismograph.

    6) What was the magnitude of the Earthquake that shook Northern Pakistan and Azad Kashmir on October, 8, 2005? (CSS-2006)
    (a) 5.7
    (b) 7.5
    (c) 7.6
    (d) None of these.
    Answer: (d)
    A major earthquake shook Pakistan on Saturday, October 8, 2005, at 8:50 a.m. The epicenter of this magnitude 7.6 quake was about 65 miles north-northeast of Islamabad, the country’s capital. At least 86,000 people were killed, more than 69,000 were injured, and extensive damage resulted in northern Pakistan. The heaviest damage occurred in the Muzaffarabad area of Kashmir.

    7) In what country did the highest magnitude earthquake ever measured take place?
    (a) Chile
    (b) Pakistan
    (c) Japan
    (d) Afghanistan
    (e) United States
    Answer: (a)
    The Chilean earthquake of 1960 is the most powerful ever recorded at 8.6 on the Richter scale or 9.5 on the moment magnitude scale.

    8) What is the immediate energy source for earthquakes?
    (a) Stored elastic energy in bent rock
    (b) Stored elastic energy in compressed rock
    (c) Stored heat energy from the earth’s interior
    (d) Stored heat energy from the sun
    Answer: (a)
    Sudden elastic rebound of bent rock that has reached the breaking point is what causes nearly all earthquakes

    9) What is the strongest magnitude earthquake ever measured on the Richter scale?
    (a) 5.5
    (b) 6.3
    (c) 6.8
    (d) 7.5
    (e) 8.6
    Answer: (e)
    Several earthquakes have been measured with a magnitude close to 8.6 on the Richter scale, but none higher.

    10) Which region of the earth has the most frequent earthquakes?
    (a) Antarctic region
    (b) Arctic region
    (c) Atlantic region
    (d) Indian region
    (e) Pacific region
    Answer: (e)
    The Pacific region has the greatest number of earthquakes because this is where most of the earth’s convergent plate boundaries lie.

    11) Japan is called: (CSS-2008)
    (a) Land of earthquakes
    (b) Land of rising sun
    (c) Land of rivers
    (d) None of these
    Answer: (b)

    12) How does shaking ground cause soft sediment to liquify?
    (a) It breaks the sediment particles into smaller pieces
    (b) It evaporates water in the pores of the sediment
    (c) It makes sediment particles fit more tightly together
    (d) It melts the sediment
    (e) It melts water in the pores of the sediment
    Answer: (c)
    Shaking ground helps particles to settle more tightly together, thus reducing interstitial space and releasing pore water.

    13) Which of the following is not associated with earthquake destruction?
    (a) Fires
    (b) High winds
    (c) Mass wasting
    (d) Trembling earth
    (e) Tsunamis
    Answer: (b)
    Earthquakes do not generate high winds.

    14) Pakistan/Kashmir earthquake of October, 2005 was result of: (CSS-2006)
    (a) Volcanic activity
    (b) Tectonic dislocation
    (c) Severe flooding
    (d) None of these
    Answer: (b)

    15) Which waves are called shear waves because of the shear forces that they subject the rock to?
    (a) P-waves
    (b) S-waves
    (c) Surface waves
    (d) All of the above
    Answer: (b)
    S-waves are also called shear waves because they subject the medium to shear forces, and they only pass through solids because only solids have elastic rebound to shear forces.

    16) Which waves are called compression waves because they compress and extend the material they pass through?
    (a) P-waves
    (b) S-waves
    (c) Surface waves
    (d) All of the above
    Answer: (a)
    P-waves are also called compression waves because they compress and extend the medium.

    17) In what order do earthquake waves arrive at seismic stations?
    (a) P-waves, then S-waves, then surface waves
    (a) S-waves, then P-waves, then surface waves
    (b) S-waves, then surface waves, then P-waves
    (c) Surface waves, then P-waves, then S-waves
    (d) Surface waves, then S-waves, then P-waves
    Answer: (a)
    Primary and secondary waves are named after their arrival sequence.

    18) Which of the following earthquake waves is first recorded on the Seismograph?
    (a) P-waves
    (b) Rayleigh waves
    (c) S-waves
    (d) Love waves
    Answer: (a)

    19) The Intensity scale of the earthquake is called?
    (a) Mercalli scale
    (b) Ritcher scale
    (c) Number scale
    (d) None of the above
    Answer: (a)

    20) The point where the energy is released during the earthquake is called?
    (a) Epicentre
    (b) Hypocentre
    (c) Circumcentre
    (d) None of the above
    Answer: (b)

    21) The type of plate- boundary interaction along the Himalayas is known as?
    (a) Continent-continent convergence
    (b) Divergent boundary
    (c) Transform boundary
    (d) Ocean-continent convergence
    Answer: (a)

    22) Which of the following describes the build up and release of stress during an earthquake?
    (a) the Modified Mercalli Scale
    (b) the elastic rebound theory
    (c) the principle of superposition
    (d) the travel time difference
    Answer: (b)

    23) Approximately what percentage of earthquakes occur at plate boundaries?
    (a) 25%
    (b) 50%
    (c) 75%
    (d) 90%
    Answer: (d)

    24) Where is the focus with respect to the epicenter?
    (a) directly below the epicenter
    (b) directly above the epicenter
    (c) in the P wave shadow zone
    (d) in the S wave shadow zone
    Answer: (b)

    25) Point A, where slip initiated during the earthquake, is called the ________.
    (a) dip
    (b) epicenter
    (c) focus
    (d) scarp
    Answer: (c)

    26) Point B is called the earthquake ________.
    (a) dip
    (b) epicenter
    (c) focus
    (d) scarp
    Answer: (b)

    27) Point C is called the _________
    (a) epicenter
    (b) fault scarp
    (c) Seismic wave
    (d) Dip of the earthquake
    Answer: (b)
    A fault scarp is a small step or offset on the ground surface where one side of a fault has moved vertically with respect to the other. It is the topographic expression of faulting attributed to the displacement of the land surface by movement along faults.

    28) What type of faulting is illustrated in this diagram?
    (a) normal (b) Reverse
    (c) Thrust (d) Abnormal
    Answer: (a)

    29) Which one of the following earthquake waves is more destructive?
    (a) P-waves
    (b) Surface waves
    (c) S-waves
    (d) Body waves
    Answer: (b)
    Earthquake waves can be divided into two types – body waves and surface waves. There are two types of body waves – P-wave and S-wave. The surface waves are more destructive as they displace rocks, and hence results in collapse of structures.

    30) When a volcano ejects acid lava, eruption is usually
    (a) Light and less violent
    (b) Soft and less violent
    (c) Loud but less violent
    (d) Loud and more violent
    Answer: (d)

    31) In some eruptions, mudflows are forced over the
    (a) Earth’s mantle
    (b) Ocean bed
    (c) Earth’s surface
    (d) Earth’s core
    Answer: (c)

    32) Magma which is forced onto Earth’s surface is known as
    (a) Vent
    (b) Cone
    (c) Lava
    (d) Magma Chamber
    Answer: (c)

    33) An example of composite volcanoes is
    (a) Mount Everest
    (b) Puy de Dôme
    (c) Mauna Loa
    (d) Mount Merapi
    Answer: (d)

    34) ‘Flash-floods’ are associated with
    (a) Thunderstorms
    (b) Cyclonic storms
    (c) Tsunami
    (d) Tornado
    Answer: (a)
    A flash flood is a sudden flood event caused by a hydrologic response of the drainage basin. Flash floods are normally strongly localized and associated with extreme showers or thunderstorm activity, when high rates of precipitation occur in a short period of time.

    35) During eruption, volcanic material is
    (a) Blown to some meters
    (b) Blown to many kilometers
    (c) Blown to some inches
    (d) Blown to some feet
    Answer: (b)

    36) When volcanos ejects basic lava, eruption is mainly
    (a) Loud
    (b) Violent
    (c) Quite
    (d) Hard
    Answer: (c)

    37) A reference to process by which materials such as magma and gases from inside Earth are forced onto Earth’s surface is
    (a) Eruption
    (b) Lava
    (c) Volcanism
    (d) Earthquake
    Answer: (c)

    38) Movement of crustal plates result in formation of
    (a) a huge island
    (b) Small volcanic islands
    (c) a small island
    (d) Huge volcanic islands
    Answer: (b)

    39) Ice can be changed to water by: (CSS-2011)
    (a) Adding more water molecules
    (b) Changing the motion of the water molecules
    (c) Rearranging the atoms in water molecules
    (d) Destroying the atoms in water molecules
    (e) None of these
    Answer: (b)

    40) Composite volcanoes are made up of alternate layers of
    (a) Ash and cinder only
    (b) Dense lava and ash
    (c) Viscous lava, ash and cinder
    (d) pyroclastic lava, ash and cinder
    Answer: (c)

    41) Lava that contains high amounts of iron and magnesium, but low amount of silica is known as
    (a) Acid Lava
    (b) Basic Lava
    (c) Composite Lava
    (d) Component Lava
    Answer: (b)

    42) Number of classifications of volcanoes is
    (a) three
    (b) Six
    (c) nine
    (d) twelve
    Answer: (a)

    43) Acid lava is sticky or ‘viscous’ because it contains high amounts of
    (a) Copper
    (b) Iron
    (c) nickel
    (d) Silica
    Answer: (d)

    44) Eruptions from composite volcanoes are usually
    (a) Light and less violent
    (b) Soft and less violent
    (c) Loud but less violent
    (d) Loud and more violent
    Answer: (d)

    45) As volcano is carried along by plate, a new volcano is formed over the
    (a) Ocean bed
    (b) River bed
    (c) Original hot spot
    (d) Virtual hot spot
    Answer: (c)

    46) Cavity in Earth’s crust below vent that holds magma is known as
    (a) Vent
    (b) Cone
    (c) Lava
    (d) Magma Chamber
    Answer: (d)

    47) Most common type of volcano is the
    (a) Acid Lava Volcano
    (b) Basic Lava Volcano
    (c) Composite Lava Volcano
    (d) Component Volcano
    Answer: (c)

    48) Composite Lava Volcano is also known as
    (a) Cinder volcano
    (b) Ash volcano
    (c) Pyroclastic volcano
    (d) Stratovolcanoes
    Answer: (d)
    Composite volcanoes (also called stratovolcanoes) are much more explosive than shield volcanoes, the other important type of volcano.

    49) Mid-Atlantic ridge is so tall that it actually rises above sea in many places forming
    (a) Icy islands
    (b) Ice lands
    (c) Volcanic islands
    (d) Rocky islands
    Answer: (c)

    50) Basic lava erupts out of volcano, throwing out mainly
    (a) Ash
    (b) Dust
    (c) CO
    (d) CO2
    Answer: (a)

  • |

    General Science & Ability | Constituents and Structure Solved MCQs (Set-III)

    Click HERE for Q.No.1-50
    Click HERE for Q.No.51-100

    101) Which type of star is maintained by the pressure of an electron gas?
    (a) Main Sequence Star
    (b) White Dwarf
    (c) Neutron Star
    (d) Black Hole
    Answer: (b)
    White dwarfs are stars supported by pressure of degenerate electron gas. i.e. in their interiors thermal energy kT is much smaller then Fermi energy Ep. We shall derive the equations of structure of white dwarfs, sometimes called degenerate dwarfs, in the limiting case when their thermal pressure may be neglected, but the degenerate electron gas may be either non-relativistic. somewhat relativistic. or ultra-relativistic.

    102) Which of the following first hypothesized that the Earth orbited the sun?
    (a) Alexander the Great
    (b) Copernicus
    (c) Socrates
    (d) Tycho Brahe
    Answer: (b)
    Nicolaus Copernicus was a Renaissance mathematician and astronomer who formulated a model of the universe that placed the Sun rather than the Earth at the center of the universe.

    103) The LAST manned moon flight was made in what year?
    (a) 1971 (b) 1972
    (c) 1973 (d) 1974
    Answer: (b)
    The last manned landing Apollo 17 on the Moon to date, which took place on December 11, 1972, was made by Commander Eugene Cernan and lunar module pilot Harrison Schmitt who was also the first scientist on the Moon.

    104) A planet is said to be at aphelion when it is:
    (a) closest to the sun
    (b) farthest from the sun
    (c) at it’s highest point above the ecliptic
    (d) at it’s lowest point below the ecliptic
    Answer: (b)

    105) The word Albedo refers to which of the following?
    (a) The wobbling motion of a planet
    (b) The amount of light a planet reflects
    (c) The phase changes of a planet
    (d) The brightness of a star
    Answer: (b)
    Albedo is a measure of the reflectivity of a surface. The albedo effect when applied to the Earth is a measure of how much of the Sun’s energy is reflected back into space. Overall, the Earth’s albedo has a cooling effect. (The term ‘albedo’ is derived from the Latin for ‘whiteness’).

    106) A pulsar is actually a:
    (a) black hole
    (b) white dwarf
    (c) red giant
    (d) neutron star
    Answer: (d)

    107) Astronomers use Cepheid’s principally as measures of what? Is it:
    (a) size
    (b) speed
    (c) chemical composition
    (d) distance
    Answer: (d)

    108) Where are most asteroids located? Is it between:
    (a) Jupiter and Saturn
    (b) Mars and Venus
    (c) Earth and Mars
    (d) Mars and Jupiter
    Answer: (d)

    109) The precession of the Earth refers to the:
    (a) change from night to day.
    (b) Earth’s motion around the sun.
    (c) change in orientation of the Earth’s axis.
    (d) effect of the moon on the Earth’s orbit.
    Answer: (c)
    Precession is the change in orientation of the Earth’s rotational axis. The precession cycle takes about 19,000 – 23,000 years. Precession is caused by two factors: a wobble of the Earth’s axis and a turning around of the elliptical orbit of the Earth itself (Thomas, 2002). Obliquity affected the tilt of the Earth’s axis, precession affects the direction of the Earth’s axis. The change in the axis location changes the dates of perihelion (closest distance from sun) and aphelion (farthest distance from sun), and this increases the seasonal contrast in one hemisphere while decreasing it in the other hemisphere ( Kaufman, 2002). currently, the Earth is closest to the sun in the northern hemisphere winter, which makes the winters there less severe (Thomas, 2002). Another consequence of precession is a shift in the celestial poles. 5000 years ago the North Star was Thuban in the constellation Draco. Currently the North Star is Polaris in the constellation Ursa Minor.

    110) The Magellanic cloud is a:
    (a) nebula
    (b) galaxy
    (c) super nova remnant
    (d) star cluster
    Answer: (b)

    111) The comet known as Halley’s Comet has an average period of:
    (a) 56 years
    (b) 66 years
    (c) 76 years
    (d) 86 years
    Answer: (c)
    Halley’s Comet orbits the Sun every 76.0 years and has an orbital eccentricity of 0.97. Comet Halley was visible in 1910 and again in 1986. Its next perihelion passage will be in early 2062.

    112) Which one of the following planets has no moons?
    (a) Mars
    (b) Neptune
    (c) Venus
    (d) Jupiter
    Answer: (c)

    113) The rocks that enter the earth’s atmosphere and blaze a trail all the way to the ground and do not burn up completely are known as:
    (a) meteorites
    (b) meteors
    (c) asteroids
    (d) none of these
    Answer: (a)
    A meteorite is a solid piece of debris from an object, such as a comet, asteroid, or meteoroid, that originates in outer space and survives its passage through the Earth’s atmosphere and impact with the Earth’s surface

    114) 95% of the Martian atmosphere is composed of what substance?
    (a) Carbon dioxide
    (b) Nitrogen
    (c) Argon
    (d) Carbon monoxide
    Answer: (a)
    The atmosphere of Mars is about 100 times thinner than Earth’s, and it is 95 percent carbon dioxide.

    115) What is the motion called when a planet seems to be moving westward in the sky?
    (a) Retrograde
    (b) Parallax
    (c) Opcentric
    (d) Reverse parallax
    Answer: (a)
    Retrograde motion, in astronomy, describes the orbit of a celestial body that runs counter to the direction of the spin of that body which it orbits. Apparent retrograde motion, in astronomy, is the apparent motion of planets as observed from a particular vantage point.

    116) In what year did Galileo first use an optical telescope to study the moon?
    (a) 1492 (b) 1611
    (c) 1212 (d) 1743
    Answer: (b)

    117) Geocentric means around:
    (a) Jupiter (b) the Earth
    (c) the Moon (d) the Sun
    Answer: (b)

    118) The Pythagoreans appear to have been the first to have taught that the Earth is:
    (a) at the center of the Universe.
    (b) spherical in shape.
    (c) orbits around the sun.
    (d) flat with sharp edges.
    Answer: (b)

    119) A device which would not work on the Moon is:
    (a) thermometer
    (b) siphon
    (c) spectrometer
    (d) spring balance
    Answer: (b)
    Siphons will not work in the International Space Station where there is air but no gravity, but neither will they work on the Moon where there is gravity but no air

    120) Of the following colors, which is bent least in passing through aprism?
    (a) orange (b) violet
    (c) green (d) red
    Answer: (d)

    121) In a reflecting telescope where in the tube is the objective mirror placed?
    (a) the top to the tube
    (b) the middle of the tube
    (c) the bottom of the tube
    (d) the side of the tube
    Answer: (c)

    122) What does it mean when someone says that comets have eccentric orbits? Does it mean
    (a) they have open orbits
    (b) they have nearly circular orbits
    (c) their orbits are unpredictable
    (d) the sun is far from the foci of their orbits
    Answer: (d)

    123) What causes the gas tail of a comet to always point away from the sun?
    (a) solar wind
    (b) air pressure
    (c) centrifugal force
    (d) gravity
    Answer: (a)

    124) What are Saturn’s rings composed of?
    (a) completely connected solid masses
    (b) billions of tiny solid particles
    (c) mixtures of gases
    (d) highly reflective cosmic clouds
    Answer: (b)

    125) Of the following, which is the only planet which CANNOT be seen with the unaided eye?
    (a) Jupiter
    (b) Mars
    (c) Neptune
    (d) Saturn
    Answer: (c)
    The ice giant Neptune was the first planet located through mathematical predictions rather than through regular observations of the sky. Nearly 4.5 billion kilometers (2.8 billion miles) from the Sun, Neptune orbits the Sun once every 165 years. It is invisible to the naked eye because of its extreme distance from Earth. In 2011 Neptune completed its first orbit since its discovery in 1846.

    126) Accretion is:
    (a) the gradual accumulation of matter in one location usually due to gravity.
    (b) the process of moon formation for planets.
    (c) the process of matter accumulation due to centripetal force.
    (d) the disintegration of matter.
    Answer: (b)

    127) A blue shift means a Doppler shift of light from a(an)
    (a) receding star.
    (b) blue star.
    (c) approaching star.
    (d) fixed star.
    Answer: (c)
    In the Doppler effect for visible light, the frequency is shifted toward the blue end of the spectrum when the light source (such as a star) is approaching.

    128) The first and largest asteroid discovered was:
    (a) Pallas.
    (b) Juno.
    (c) Ceres.
    (d) Trojan.
    Answer: (c)

    129) The Crab Nebula consists of the remnants of a supernova which was observed by:
    (a) Brahe in 1572.
    (b) Kepler and Galileo in 1604.
    (c) the Chinese in 1054 A.D.
    (d) several ancient civilizations in 236 B.C.
    Answer: (c)
    The Crab Nebula, the result of a supernova noted by Earth-bound chroniclers in 1054 A.D., is filled with mysterious filaments that are are not only tremendously complex, but appear to have less mass than expelled in the original supernova and a higher speed than expected from a free explosion. The Crab Nebula spans about 10 light-years. In the nebula’s very center lies a pulsar: a neutron star as massive as the Sun but with only the size of a small town. The Crab Pulsar rotates about 30 times each second.

    130) The atmosphere of Venus contains mostly
    (a) oxygen
    (b) carbon dioxide
    (c) nitrogen
    (d) water
    Answer: (b)
    The atmosphere of Venus is composed of about 96% carbon dioxide, with most … various other corrosive compounds, and the atmosphere contains little water.

    131) On the celestial sphere, the annual path of the Sun is called
    (a) the eclipse path.
    (b) ecliptic.
    (c) diurnal.
    (d) solstice.
    Answer: (b)
    The ecliptic is an imaginary line on the sky that marks the annual path of the sun. It is the projection of Earth’s orbit onto the celestial sphere.

    132) The angular distance between a planet and the Sun, as viewed from the Earth, is called
    (a) angle of inclination.
    (b) elongation.
    (c) latitude.
    (d) opposition.
    Answer: (b)
    Elongation is the angular distance between the sun, and another object such a moon or a planet as seen from earth. There are several special names for these angular distances. The different names of these angles depend on the status, inferior or superior, of the planet. The planets closer to the sun than the earth are called inferior planets. The planets farther away from the sun than earth are called superior planets.
    Elongation is measured from earth as the angle between the sun and the planet. Sometimes the apparent relative position of a planet in relation to the sun is called the aspect, or configuration, of a planet.

    133) Which of the following has the highest density?
    (a) Earth
    (b) Venus
    (c) Mars
    (d) Jupiter
    Answer: (a)
    Earth has the highest density of any planet in the Solar System, at 5.514 g/cm3. This is considered the standard by which other planet’s densities are measured. In addition, the combination of Earth’s size, mass and density also results in a surface gravity of 9.8 m/s². This is also used as a the standard (one g) when measuring the surface gravity of other planets.

    134) Which of the following planets is NOT a terrestrial planet?
    (a) Earth
    (b) Jupiter
    (c) Mars
    (d) Mercury
    Answer: (b)
    The term terrestrial planet is derived from the Latin “Terra” (i.e. Earth). Terrestrial planets are therefore those that are “Earth-like”, meaning they are similar in structure and composition to planet Earth. All those planets found within the Inner Solar System – Mercury, Venus, Earth and Mars – are examples of terrestrial planets. Each are composed primarily of silicate rock and metal, which is differentiated between a dense, metallic core and a silicate mantle.

    135) Why do we see lunar eclipses much more often than solar eclipses?
    (a) Lunar eclipses occur more often than solar eclipses.
    (b) Lunar eclipses last longer than solar eclipses.
    (c) The lunar eclipse is visible to much more of the Earth than a solar eclipse.
    (d) The moon is closer to the Earth than the sun.
    Answer: (c)
    Lunar and solar eclipses occur with about equal frequency. Lunar eclipses are more widely visible because Earth casts a much larger shadow on the Moon during a lunar eclipse than the Moon casts on Earth during a solar eclipse. As a result, we are more likely to see a lunar eclipse than a solar eclipse.

    136) A star like object with a very large red shift is a
    (a) Neutron star.
    (b) Nova.
    (c) Quasar.
    (d) Supernova.
    Answer: (c)
    Quasars: In the 1930’s, Edwin Hubble discovered that all galaxies have a positive redshift. In other words, all galaxies were receding from the Milky Way.

    137) The apparent magnitude of an object in the sky describes its
    (a) Size
    (b) Magnification
    (c) Brightness
    (d) Distance
    Answer: (c)

    138) The Van Allen belts are:
    (a) caused by the refraction of sunlight like rainbows.
    (b) charged particles trapped in the Earth’s magnetic field.
    (c) caused by the reflection of polar snow.
    (d) caused by precession.
    Answer: (b)
    The Van Allen belts are a collection of charged particles, gathered in place by Earth’s magnetic field. They can wax and wane in response to incoming energy from the sun, sometimes swelling up enough to expose satellites in low-Earth orbit to damaging radiation.

    139) A coordinate system based on the ecliptic system is especially useful for the studies of
    (a) Planets
    (b) Stars
    (c) The Milky Way
    (d) Galaxies
    Answer: (a)

    140) The mean distance of the earth from the sun in astronomical units is:
    (a) 3.7 (b) 10
    (c) 1 (d) 101
    Answer: (c)
    In astronomy, an astronomical unit is defined as the average distance from the Sun to the Earth, or about 150 million kilometers (93 million miles). You can abbreviate astronomical unit as AU.
    Since the distances in astronomy are so vast, astronomers use this measurement to bring the size of numbers down.
    For example, Earth is 1 au from the Sun, and Mars is 1.523 AU. That’s much easier than saying that Mars is 227,939,000 km away from the Sun.

    141) What process produces a star’s energy?
    (a) hydrogen and oxygen combustion
    (b) nuclear fusion
    (c) neutron beta decay
    (d) nuclear fission
    Answer: (b)
    The enormous luminous energy of the stars comes from nuclear fusion processes in their centers. Depending upon the age and mass of a star, the energy may come from proton-proton fusion, helium fusion, or the carbon cycle.

    142) What is the most distant object in the sky that the human eye can see without optical instruments?
    (a) The Horsehead Nebula
    (b) The Andromeda Galaxy
    (c) The Sagittarius Constellation
    (d) The Aurora Borealis
    Answer: (b)
    The Andromeda Galaxy (M31) is the closest large galaxy to the Milky Way and is one of a few galaxies that can be seen unaided from the Earth. In approximately 4.5 billion years the Andromeda Galaxy and the Milky Way are expected to collide and the result will be a giant elliptical galaxy. Andromeda is accompanied by 14 dwarf galaxies, including M32, M110, and possibly M33 (The Triangulum Galaxy).

    143) Which civilization developed and implemented the first solar calendar?
    (a) Babylonian
    (b) Greek
    (c) Egyptian
    (d) Aztec
    Answer: (c)
    A solar calendar is a calendar whose dates indicate the position of the earth on its revolution around the sun and is based on the seasonal year of approximately 365 1/4 days, the time it takes the Earth to revolve once around the Sun. The Egyptians appear to have been the first to develop a solar calendar, using as a fixed point the annual sunrise reappearance of the Dog Star — Sirius, or Sothis — in the eastern sky, which coincided with the annual flooding of the Nile River. They constructed a calendar of 365 days, consisting of 12 months of 30 days each, with 5 days added at the year’s end. The Egyptians’ failure to account for the extra fraction of a day, however, caused their calendar to drift gradually into error.

    144) What is the HOTTEST region of the sun?
    (a) The core
    (b) The photosphere
    (c) The chromospheres
    (d) The corona
    Answer: (d)
    The corona is the outermost layer of the Sun, starting at about 1300 miles (2100 km) above the solar surface (the photosphere) The temperature in the corona is 500,000 K (900,000 degrees F, 500,000 degrees C) or more, up to a few million K. The corona cannot be seen with the naked eye except during a total solar eclipse, or with the use of a coronagraph. The corona does not have an upper limit.
    A study published in 2012 in Nature Communications by researchers at Northumbria University found a possible mechanism that causes some stars to have a corona that is almost 200 times hotter than their photosphere (the star’s surface).

    145) The same side of the moon always faces the Earth because:
    (a) the moon is not rotating about its axis.
    (b) the moon’s motion was fixed at its creation by the laws of inertia.
    (c) tidal forces keep the moon’s rotation and orbiting motion in sync with each other.
    (d) the moon’s magnetic poles keep aligned with the Earth’s magnetic field.
    Answer: (b)

    146) The resolving power of a telescope depends on the:
    (a) focal ratio
    (b) diameter of the objective
    (c) magnification
    (d) focal length
    Answer: (b)
    The resolving power of a telescope depends on the diameter of the telescope’s light-gathering apparatus, or objective. In a refracting telescope, the objective lens is the first lens the light passes through. In a reflecting telescope, the objective is the telescope’s primary mirror. In a Schmidt-Cassegrain telescope, the objective is also the primary mirror. As the diameter of the telescope’s objective increases, the resolving power increases.

    147) On a clear, dark, moonless night, approximately how many stars can be seen with the naked eye?
    (a) 300 (b) 1,000
    (c) 3,000 (d) 10,000
    Answer: (c)
    On any clear dark moonless night a person can see about 3000 stars of our galaxy without the aid of a telescope

    148) The study of the origin and evolution of the universe is known as:
    (a) Tomography
    (b) cystoscopy
    (c) cryology
    (d) cosmology
    Answer: (d)
    Cosmology is the branch of astronomy involving the origin and evolution of the universe, from the Big Bang to today and on into the future. According to NASA, the definition of cosmology is “the scientific study of the large scale properties of the universe as a whole.”

    149) According to Kepler’s Laws, all orbits of the planets are:
    (a) ellipses
    (b) parabolas
    (c) hyperbolas
    (d) square
    Answer: (a)
    Johannes Kepler, working with data painstakingly collected by Tycho Brahe without the aid of a telescope, developed three laws which described the motion of the planets across the sky.
    1. The Law of Orbits: All planets move in elliptical orbits, with the sun at one focus.
    2. The Law of Areas: A line that connects a planet to the sun sweeps out equal areas in equal times.
    3. The Law of Periods: The square of the period of any planet is proportional to the cube of the semimajor axis of its orbit.
    Kepler’s laws were derived for orbits around the sun, but they apply to satellite orbits as well.

  • |

    Constituents and Structure Solved MCQs (Set-I) | General Science & Ability

    The universe, Galaxy, Light Year, Solar System, Sun, Earth, Astronomical System of Units

    1) The biggest planet in our solar system is (CSS 2013)

    (a) Venus
    (b) Pluto
    (c) Jupiter
    (d) None of these
    Answer: (c)
    In terms of mass, volume, and surface area, Jupiter is the biggest planet in our Solar System by a wide margin.
    Size and Mass:
    Jupiter’s mass, volume, surface area and mean circumference are 1.8981 x 1027 kg, 1.43128 x 1015 km3, 6.1419 x 1010 km2, and 4.39264 x 105 km respectively. To put that in perspective, Jupiter diameter is roughly 11 times that of Earth, and 2.5 the mass of all the other planets in the Solar System combined.

    2) The universe is ———-. (CSS 1996)

    (a) Stationary
    (b) Expanding
    (c) Contracting
    (d) None of these
    Answer: (b)
    In June 2016, NASA and ESA scientists reported that the universe was found to be expanding 5% to 9% faster than thought earlier, based on studies using the Hubble Space Telescope

    3) The atmosphere of moon consists of: (CSS 2013)

    (a) . 90% Hydrogen, 10% Nitrogen
    (b) . 80%Nitrogen, 20% Hydrogen
    (c) 60% Nitrogen, 40%inert gases
    (d) None of these
    Answer: (d)
    The Moon has no atmosphere. None. That’s why astronauts have to wear their spacesuits when they get outside of their spacecraft on the surface of the Moon.
    Atmosphere of the Moon might be electro statically levitated moon dust. These tiny particles are constantly leaping up and down off the surface of the Moon.

    4) Who gave the first evidence of the Big- Bang theory?

    (a) Edwin Hubble
    (b) Albert Einstein
    (c) S. Chandrasekhar
    (d) Stephen Hawking
    Answer: (a)
    The Hubble Space Telescope was named after astronomer Edwin Powell Hubble (1889–1953), who made some of the most important discoveries in modern astronomy. Dr. Hubble determined that the farther a galaxy is from Earth, the faster it appears to move away. This notion of an “expanding” universe formed the basis of the Big Bang theory, which states that the universe began with an intense burst of energy at a single moment in time — and has been expanding ever since.

    5) Which one of the following planets has largest number of natural satellites or moons?

    (a) Jupiter
    (b) Mars
    (c) Saturn
    (d) Venus
    Answer: (a)
    In the Solar System, there are 179 satellites. A majority of those moons belong to the planet of Jupiter, the second most belonging to Saturn.

    6) Which of the following planets rotates clock wise?

    (a) Mars
    (b) Jupiter
    (c) Venus
    (d) Mercury
    Answer: (c)
    Venus is the only planet that rotates clockwise. Venus (radius 3,760.4 miles) is similar to Earth (radius 3,963.19 miles) in size and structure but spins very slowly; a day on Venus is 243 Earth days long.

    7) Which of the following order is given to the planets of solar system on the basis of their sizes?

    (a) Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune
    (b) Saturn, Jupiter, Mercury, Earth
    (c) Mercury, Earth, Jupiter, Saturn
    (d) Earth, Mercury, Saturn, Jupiter
    Answer: (a)
    Jupiter (69,911 km / 43,441 miles) – 1,120% the size of Earth
    Saturn (58,232 km / 36,184 miles) – 945% the size of Earth
    Uranus (25,362 km / 15,759 miles) –400% the size of Earth
    Neptune (24,622 km / 15,299 miles) – 388% the size of Earth
    Earth (6,371 km / 3,959 miles)

    8) The time taken by the Sun to revolve around the center of our galaxy is

    (a) 50 Million years
    (b) 100 Million years
    (c) 250 Million years
    (d) 365 Million years
    Answer: (c)
    the Sun is dragging us around the galaxy at around 800,000km/h, taking around 250 million years to complete a single orbit.
    That means our Solar System has made around 18 complete circuits since it was formed around 4.5 billion years ago.

    9): The planet having the largest diameter is

    (a) Earth
    (b) Jupiter
    (c) Venus
    (d) Uranus
    Answer: (b)
    Jupiter is composed primarily of gaseous and liquid matter. It is the largest of the four giant planets in the Solar System and hence its largest planet. It has a diameter of 142,984 km (88,846 mi) at its equator

    10) The planet Mercury completes one rotation around the sun is (CSS 2010)

    (a) 88 days
    (b) 365 days
    (c) 98 days
    (d) 60 days
    (e) None of these
    Answer: (a)
    A year on Mercury is just 88 days long. One solar day (the time from noon to noon on the planet’s surface) on Mercury lasts the equivalent of 176 Earth days while the sidereal day (the time for 1 rotation in relation to a fixed point) lasts 59 Earth days. Mercury is nearly tidally locked to the Sun and over time this has slowed the rotation of the planet to almost match its orbit around the Sun. Mercury also has the highest orbital eccentricity of all the planets with its distance from the Sun ranging from 46 to 70 million km.

    11) The biggest planet in our solar system is (CSS 2013)

    (a) Venus
    (b) Pluto
    (c) Jupiter
    (d) None of these
    Answer: (c)
    Jupiter is the largest planet in the solar system. Jupiter has a mean radius of 43,440.7 miles (69,911 kilometers), about a tenth that of the sun. However, its rapid rotation — it spins once every 9.8 hours

    12) The atmosphere of moon consists of: (CSS 2013)

    (a) 90% Hydrogen, 10% Nitrogen
    (b) 80%Nitrogen, 20% Hydrogen
    (c) 60% Nitrogen, 40%inert gases
    (d) None of these
    Answer: (d)
    The Apollo 17 mission deployed an instrument called the Lunar Atmospheric Composition Experiment (LACE) on the moon’s surface. It detected small amounts of a number of atoms and molecules including helium, argon, and possibly neon, ammonia, methane and carbon dioxide.

    13) Which of the following explains the reason why there is no total eclipse of the sun? (CSS 2009)

    (a) Size of the earth in relation to that of moon
    (b) Orbit of moon around earth
    (c) Direction of rotation of earth around sun
    (d) Area of the sun covered by the moon
    (e) None of these
    Answer: (d)
    A solar eclipse occurs when the moon gets between Earth and the sun, and the moon casts a shadow over Earth. A solar eclipse can only take place at the phase of new moon, when the moon passes directly between the sun and Earth and its shadows fall upon Earth’s surface.

    14) The sun produces most of its energy by (CSS 2012)

    (a) Nuclear fusion which involves converting “H” to “He”
    (b) Nuclear fission involving the burning of uranium & plutonium
    (c) Nuclear fission involving the combining of uranium and palladium
    (d) None of these
    Answer: (a)
    Sun, like all stars, is able to create energy because it is essentially a massive fusion reaction.
    The core of the Sun is the region that extends from the center to about 20–25% of the solar radius. It is here, in the core, where energy is produced by hydrogen atoms (H) being converted into molecules of helium (He) This is possible thanks to the extreme pressure and temperature that exists within the core, which are estimated to be the equivalent of 250 billion atmospheres (25.33 trillion KPa) and 15.7 million kelvin, respectively.

    15) Although the mass of a man on moon remains same as on the earth he will (CSS 2012)

    (a) Be much happier there
    (b) Weigh one sixth as much
    (c) Weigh twice as much
    (d) None of these
    Answer: (b)
    The Moon’s gravity is one sixth of the Earth’s gravity. A 120 kg astronaut weighs 1200 N on Earth. On the Moon they would weigh only 200 N. The astronaut’s mass is 120kg wherever they are.

    16) The planet of the solar system which has maximum numbers of Moon is: (CSS 2011)

    (a) Jupiter
    (b) Venus
    (c) Saturn
    (d) Uranus
    (e) None of these
    Answer: (a)

    17): The earth rotates 011 its axis from_

    (a) North to south
    (b) South to north
    (c) East to west
    (d) West to east
    Answer: (d)
    The Earth rotates from the west towards east. As viewed from North Star or polestar Polaris, the Earth turns counter-clockwise. The North Pole, also known as the Geographic North Pole or Terrestrial North Pole, is the point in the Northern Hemisphere where the Earth’s axis of rotation meets its surface.

    18): Name two planets which revolve around their axis from east to west

    (a) Earth and Venus
    (b) Mars and Earth
    (c) Venus and Uranus
    (d) Mars and Uranus
    Answer: (c)
    Planets have no light of their own and all of them expect Venus and Uranus, rotate upon their axis from west to east.

    19) Our sun is classified as (CSS 2012)

    (a) A Blue giant
    (b) A Yellow dwarf
    (c) Supernova
    (d) None of these
    Answer: (b)
    The sun is classified as a G-type main-sequence star, or G dwarf star, or more imprecisely, a yellow dwarf. Actually, the sun — like other G-type stars — is white, but appears yellow through Earth’s atmosphere. Stars generally get bigger as they grow older

    20): Name the planet which revolve approximately 90 degree with its orbital plane_.

    (a) Neptune
    (b) Venus
    (c) Uranus
    (d) Jupiter
    Answer: (c)
    Unlike any other planet, Uranus rotates on its side. That is, the rotation axis is tilted approximately 90 degrees relative to the planet’s orbital plane.

    21): The hottest planet of our solar system is
    (a) Mercury
    (b) Venus
    (c) Mars
    (d) Earth
    Answer: (b)
    Venus’s thick atmosphere made up mainly of CO2 makes it the hottest planet in the solar system. Mercury is colder because it’s atmosphere is thin.

    22): Which of the following constellation contains Pole Star?

    (a) Orion
    (b) Ursa Major
    (c) Ursa Minor
    (d) Scorpio
    Answer: (b)

    23): All the stars appear to move from

    (a) North to south
    (b) South to north
    (c) East to west
    (d) West to east
    Answer: (c)
    Every day, the Sun, Moon, planets, and stars appear to rise in the east and set in the west. Actually, these celestial objects aren’t moving that fast, but Earth is. It spins on its axis from west to east approximately every 24 hours.
    Because we are standing on Earth’s surface, we move along with it. To us, it appears as if everything in the sky is moving from east to west.

    24): The body burning like a star and coming towards the earth

    (a) Comet
    (b) Meteor
    (c) Ceres
    (d) Satellites
    Answer: (b)
    Fleeting trails of light are called meteors or shooting stars and they are created by small particles, some no bigger than a grain of rice, as they are completely burned up high in the atmosphere: about 100 km (or 60 miles) above the Earth. They are over literally in the blink of an eye. Space debris is collectively termed meteoroids, those larger fragments that reach the ground are called meteorites. Very big meteoroids are also known as asteroids. If one collides with Earth it would cause a major catastrophe.

    25) Which of the following is not true?

    (a) Planets rotate on their own axis.
    (b) Planets do not emit light.
    (c) Some planets are gaseous and some are rocky
    (d) Most of the planets have rings around them.
    Answer: (d)

    26) Which is the brightest planet?

    (a) Mars
    (b) Jupiter
    (c) Venus
    (d) Saturn
    Answer: (c)
    Venus is so bright because its thick clouds reflect most of the sunlight that reaches it (about 70%) back into space, and because it is the closest planet to Earth. Venus can often be seen within a few hours after sunset or before sunrise as the brightest object in the sky (other than the moon)

    27) The stars in space are ___.

    (a) Uniformly spread out.
    (b) Distributed completely at random
    (c) Chiefly in the Milky Way
    (d) Mostly contained within widely separated galaxies
    Answer: (d)

    28) “Black holes” refer to: (CSS 2009)

    (a) Hole occurring in heavenly bodies
    (b) Bright spots on the sun
    (c) Collapsing objects of high density
    (d) Collapsing of low density
    (e) None of these
    Answer: (c)

    29) The Milky Way is _____.

    ( a) a gas cloud in the solar system
    (b) a gas cloud in the galaxy of which the sun is a member
    (c) the galaxy of which the sun is a member
    (d) a nearby galaxy
    Answer: (c)

    30) Relative to the center of our galaxy, ____.

    ( a) its starts are stationary
    (b) its stars move entirely at random
    (c) its stars revolve
    (d) Population I starts are stationary and Population II star revolve
    Answer: (c)

    31) Evidence of various kinds suggests that at the center of our galaxy is a ___.

    ( a) Quasar
    (b) Pulsar
    (c) Neutron star
    (d) Black hole
    Answer: (d)
    A supermassive black hole (SMBH) is the largest type of black hole, in the order of hundreds of thousands to billions of solar masses (M☉), and is found in the centre of almost all currently known massive galaxies. In the case of the Milky Way, the SMBH corresponds with the location of Sagittarius A*

    32) A radio telescope is basically a (an) __.

    (a) device for magnifying radio waves
    (b) Telescope remotely controlled by radio
    (c) Directional antenna connected to a sensitive radio receiver
    (d) Optical telescope that uses electronic techniques to produce an image
    Answer: (c)
    Radio telescope is an astronomical instrument consisting of a radio receiver and an antenna system that is used to detect radio-frequency radiation emitted by extraterrestrial sources. Because radio wavelengths are much longer than those of visible light, radio telescopes must be very large in order to attain the resolution of optical telescopes.
    The first radio telescope, built in 1937 by Grote Reber of Wheaton

    33) Sun is a: (CSS 2011)

    (a) Planet
    (b) Comet
    (c) Satellite
    (d) Aurora
    (e) None of these
    Answer: (e)
    The Sun (or Sol), is the star at the centre of our solar system
    The Sun is by far the largest object in the solar system. It contains more than 99.8% of the total mass of the Solar System (Jupiter contains most of the rest).

    34) The age of the solar system is (CSS 2011)

    (a) 4.5 billion years
    (b) 5.5 billion years
    (c) 6.5 billion years
    (d) 7.5 billion years
    (e) None of these
    Answer: (e)
    By studying several things, mostly meteorites, and using radioactive dating techniques, specifically looking at daughter isotopes, scientists have determined that the Solar System is 4.6 billion years old. Well, give or take a few million years. That age can be extended to most of the objects and material in the Solar System.

    35) An eclipse of the sun occurs when (CSS 2011)

    (a) The moon is between the sun and the earth
    (b) The sun is between the earth and the moon
    (c) The earth is between the sun and the moon
    (d) The earth casts its shadow on the moon
    (e) None of these
    Answer: (a)
    A solar eclipse occurs when the moon gets between Earth and the sun, and the moon casts a shadow over Earth. A solar eclipse can only take place at the phase of new moon, when the moon passes directly between the sun and Earth and its shadows fall upon Earth’s surface.

    36) Founder of modern astronomy was: (CSS 2009)

    (a) Archimedes
    (b) William Gilbert
    (c) Nicolaus Copernicus
    (d) Michael Faraday
    (e) None of these
    Answer: (c)
    Considered today to be the father of modern astronomy, Nicolaus Copernicus was born on February 19, 1473 in Torun, Poland.

    37) Orbital period of the planet Mercury around the sun is: (CSS 2009)

    (a) 88 days
    (b) 365 days
    (c) 2 years
    (d) 98 days
    (e) None of these
    Answer: (a)
    Mercury has an orbital period of 88 days (87.969 to be exact), which means a single year is 88 Earth days – or the equivalent of about 0.241 Earth years. But here’s the thing. Because of Mercury’s slow rotation (once every 58.646 days) and its rapid orbital speed (47.362 km/s), one day on Mercury actually works out to 175.96 Earth days.

    38) Primary cosmic rays are composed largely of very fast ___.

    ( a) Protons
    (b) Neutrons
    (c) Electrons
    (d) Gamma rays
    Answer: (a)
    Of primary cosmic rays, which originate outside of Earth’s atmosphere, about 99% are the nuclei (stripped of their electron shells) of well-known atoms, and about 1% are solitary electrons (similar to beta particles). Of the nuclei, about 90% are simple protons, i. e. hydrogen nuclei; 9% are alpha particles, identical to helium nuclei, and 1% are the nuclei of heavier elements, called HZE ions

    39) Cosmic rays ____.

    (a) Circulate freely through space
    (b) are trapped in our galaxy by electric fields
    (c) are trapped in our galaxy by magnetic fields
    (d) are trapped in our galaxy by gravitational fields
    Answer: (c)

    40) The red shift in the spectral lines of light reaching us from other galaxies implies that these galaxies ______.

    ( a) are moving closer to one another
    (b) are moving farther apart from one another
    (c) are in rapid rotation
    (d) Consist predominantly of red giant stars
    Answer: (b)

    41) According to Einstein’s general theory of relativity, the universe _____.

    ( a) Must be expanding
    (b) Must be contracting
    (c) Must be either expanding or contracting
    (d) May be neither expanding nor contracting
    Answer: (c)

    42) Supernova explosions have no connection with _______.

    ( a) The formation of heavy elements
    (b) Cosmic rays
    (c) Pulsars
    (d) Quasars
    Answer: (d)

    43) Current ideas suggest that what is responsible for the observed properties of a quasar is a massive ____.

    (a) Neutron star
    (b) Black hole
    (c) Spiral galaxy
    (d) Star cluster
    Answer: (b)

    44) The age of the universe is probably in the neighborhood of ______.

    ( a) 15 million years
    (b) 4 ½ billion years
    (c) 15 billion years
    (d) 30 billion years
    Answer: (c)

    45) The term big bang refers to ___.

    ( a) the origin of the universe
    (b) the ultimate fate of the universe
    (c) a supernova explosion
    (d) the formation of a quasar
    Answer: (a)

    46) The elements heavier than hydrogen and helium of which the planets are composed probably came from the __.
    ( a) Sun
    (b) Debris of supernova explosions that occurred before the solar system came into being
    (c) Big bang
    (d) Big crunch
    Answer: (b)

    47) Today the universe apparently contains ____.

    ( a) Only matter
    (b) Only antimatter
    (c) Equal amounts of matter and antimatter
    (d) Slightly more matter than antimatter
    Answer: (a)

    48) Radiation from the early history of the universe was Doppler-shifted by the expansion of the universe until today it is in the form of _______.

    ( a) X-rays
    (b) Ultraviolet waves
    (c) Infrared waves
    (d) Radio waves
    Answer: (d)

    49) Present evidence suggests that most of the mass of the universe is in the form of ______.

    ( a) Dark matter
    (b) Luminous matter
    (c) Cosmic rays
    (d) Black holes
    Answer: (a)

    50) It is likely that the planets, satellites, and other members of the solar system were formed ________.

    (a) Together with the sun
    (b) Later than the sun from material it ejected
    (c) Later than the sun from material it captured from space
    (d) Elsewhere and were captured by the sun
    Answer: (a)

  • | |

    Unique 100 General Knowledge Questions & Answers

    Unique 100 General Knowledge Questions & Answers

    1. Which British actor who starred as Jimmy in the film Quadrophenia later appeared in Blur’s video for the single Parklife? – Phil Daniels


    2. Which Argentinian striker is Barcelona’s all-time leading goalscorer? – Lionel Messi


    3. In the video game Dark Souls, one of the locations in the game, Anor Londo is heavily based on which Milan landmark? – Milan Cathedral


    4. Planned and begun in 1850 by King Maximilian II of Bavaria, Maximilianstrasse is a major shopping district in which German city? – Munich


    5. Wise, methodical detective Lester Freamon is a fictional character in which TV series? – The Wire


    6. Which Europe’s most southerly capital city? – Nicosia, Cyprus


    7. Clark Kent is the real name of which superhero? – Superman


    8. The film Grease was mostly filmed in which US state? – California


    9. Which Irish writer and clergyman wrote Gulliver’s Travels? – Jonathan Swift


    10. The largest tower located OUTSIDE of London in the United Kingdom is found in which English city? – Portsmouth(Spinnaker Tower)


    11. Which Hollywood, California born actor is known for starring in films including Inception, The Wolf of Wall Street and The Departed, amongst others? – Leonardo DiCaprio


    12. Who was the Greek god of the Sea? – Poseidon


    13. Which soul singer enjoyed fleeting success in the UK as the first winner of the TV series X-Factor? – Steve Brookstein


    14. Which is the only country to have taken part in every football World Cup finals? – Brazil


    15. Charles Darwin features on which British bank note? – Ten pound note


    16. How old was Frodo when he came of age in the book Fellowship of the Rings? – 33 years old


    17. Which former American Footballer when on to play Apollo Creed in the Rocky film series? – Carl Weathers


    18. What is the relationship between Queen Elizabeth II and Princess Beatrice of York? – Grandmother-granddaughter


    19. What is the name of the founder of the company Amazon who later went on to purchase The Washington Post newspaper? – Jeff Bezos


    20. Which Spanish region is known for the Tempranillo black grape wine variety? – Rioja


    21. Which actress won the 1981 Academy Award for Best Actress aged seventy-four for her role in the film On a Golden Pond? – Katharine Hepburn


    22. Which is the only inanimate sign of the zodiac? – Libra


    23. What was the name of The Jam’s debut album, released in 1977, that shared its name with a hit single on the album? – In The City


    24. Since 1987, which Tennis Grand Slam tournament has been the fourth and final in the tennis calendar? – US Open


    25. Nelson’s Column is a monument in which London square? – Trafalgar Square


    26. Which Oasis song opens with the lyrics ‘Today is gonna be the day’? – Wonderwall


    27. Where was playwright Oscar Wilde born in October 1854? – Dublin, Ireland


    28. Which is the largest moon of the planet Saturn, by diameter? – Titan


    29. Bella Swan (later Bella Cullan) is a character in which film series? – The Twilight Saga


    30. At 119 miles long, what is the name of Scotland’s longest river? – River Tay


    31. The Bolshoi Ballet is based in which city? – Moscow


    32. Charleroi is a city in which northern European county? – Belgium


    33. What colour is the distinctive King of the Mountains jersey in cycling’s Tour de France? –Red polka dots on white


    34. Sharon Osbourne, wife of aging rocker Ozzy, was a judge on which TV music program? – X-Factor


    35. In a game of cricket, how many runs are awarded for hitting the ball over the boundary rope without bouncing? – Six runs


    36. What is the name of the branch of medicine that focuses on eyesight? – Optometry


    37. Which silent film starring Jean Dujardin won the Best Film Oscar in 2011? – The Artist


    38. William Shakespeare was born in which English market town? – Stratford-upon-Avon


    39. The Baggies is the nickname of which English football club? – West Bromwich Albion


    40. Prior to join the Euro and taking it’s name from the Greek verb ‘to grasp’, what was the former currency of Greece? – Drachma


    41. Which country has the most football clubs? – South Africa


    42. Where was the first nuclear reactor built? – The USA


    43. Which brewery invented the widget for the beer can? – Guinness


    44. Which is the only mammal that able to kneel on all fours? – Elephant


    45. Who designed the Statue of Liberty? – Bartholdi


    46. Which country is Santiago the capital of? – Chile

    47. What is the name of the dog in the ‘Back to the Future’ films? – Einstein


    48. Who was the first female governor of India? – Sarojini Naidu


    49. Who wrote the music for West Side Story? – Bernstein


    50. Which is the largest species of crocodile? – Saltwater


    51. During which year did the Apple iPhone first go on sale? – 2007


    52. What was the nationality of the famous 18th century poet Robert Burns? – Scottish


    53. Where did King Arthur hold court? – Camelot


    54. In which year was Michael Jackson’s song Thriller released? – 1982


    55. Which sign of the zodiac is represented by the scales? – Libra


    56. Which country was Arnold Schwarzenegger born in? – Austria


    57. What is the name of Washington’s active stratovolcano? – Mount St. Helen


    58. Which nuts are used to make marzipan? – Almonds


    59. What is the name given to a skydiver’s canopy? – A parachute


    60. What type of shark was Jaws? – A great white


    61. How many consonants are there in the English Alphabet? – 21 consonants


    62. In which country were ‘The Lord of the Rings’ movies filmed? – New Zealand


    63. What do the stripes of the US flag represent? – The 13 original colonies of the United States (sign of uniting as one)


    64. True or false: the diameter is half of the radius? – False: the radius is half of the diameter


    65. Which is the only English football team to play in the Scottish league? – Berwick Rangers


    66. Which character did Clark Gable play in Gone With The Wind? – Rhett Butler


    67. Which Roman numerals represent the number 40? – XL


    68. Which word can come before: moon, house and time? – Full


    69. What religion does a Rabi belong too? – Jewish


    70. How many hours are there in one full week? – 168 hours


    71. Which English actor starred in Gangs of New York and Lincoln? – Daniel Day Lewis


    72. Who was the president of the United States in 2000? – Bill Clinton


    73. What is the largest country in Great Britain? – England


    74. What theory did the scientist Charles Darwin help to develop? – The theory of evolution


    75. What ‘M’ is a popular egg white dessert? – Meringue


    76. How many known planets are there in our solar system? – Eight


    77. Canberra is the capital city of which country? – Australia

    78. What is an obtuse angle? – An angle measuring between 90 and 180 degrees


    79. What was the name of Moses’ brother? – Aaron


    80. Who sang the 2015 hit song ‘All About That Bass’? – Meghan Trainor


    81. Three countries of the world begin with the letter J, can you name them all? – Jamaica, Japan, Jordan


    82. Which 2015 movie features a song called ‘Writing’s on the Wall’ by Sam Smith? – Spectre (James Bond)


    83. Beginning with the fastest first, put the following body features in order of growth rate: finger nails, toe nails, hair? – Hair, finger nails, toe nails


    84. In medieval legend, what name was given to the cup from which Jesus drank from at the Last Supper? – Grail (The Holy Grail)


    85. Does the British noble title Viscount rank above or below a Baron? – Above


    86. Which solar system planet experiences the hottest surface temperature? – Venus


    87. Which George Michael song begins with the lyrics, ‘I feel so unsure, As I take your hand and lead you to the dance floor’? – Careless Whisper


    88. In 1912, which ocean did RMS Titanic sink in? – Atlantic Ocean (North Atlantic)


    89. What film series stars Marlon Brando and Al Pacino as leaders of a New York Mafia family? – The Godfather


    90. What traditional Easter cake is toasted and decorated with 11 to 12 marzipan balls? – Simnel Cake


    91. What type of animals make up the biggest group of amphibians? – Frogs


    92. Which naturalist wrote ‘The Voyage of the Beagle’? – Charles Darwin


    93. The inauguration of which American President took place on January 20, 2009? – Barack Obama


    94. Can you unscramble the following word to reveal the name of a hormone produced by the pancreas: NNLUSII? – Insulin


    95. What was the first fully animated feature film released by Walt Disney? – Snow White and the Seven Dwarfs (1937)


    96. Which Asian country was formerly named Ceylon? – Sri Lanka


    97. What type of gas primarily forms the Earth’s atmosphere? – Nitrogen


    98. What is the opposite of nocturnal? – Diurnal


    99. Which Winter Olympic event combines cross-country skiing and rifle shooting? – The biathlon


    100. Who plays Jack Bauer in the American television series 24? – Kiefer Sutherland

  • | | | | | |

    NTS Pak Current Affairs MCQs With Answers

    1. Due to which militant group, Iran threatened Pakistan that they would hit bases of Militants inside Pakistan?
    A. ISIS
    B. Lashkar-e-Taiba
    C. Jaish-al-Adl
    D. Tehreek-e-Taliban Pakistan

    Answer: Option C

    2. How many members joint investigation team (JIT) formed by Sup¬reme Court?
    A. 4 members (JIT) team
    B. 6 members (JIT) team
    C. 7 members (JIT) team
    D. None of these

    Answer: Option B

    3. Name the Head of Joint investigation team (JIT) to probe Panama case?
    A. Wajid Zia (FIA)
    B. Brigadier Muhammad Nauman Saeed (ISI)
    C. Brigadier Kamran Khurshid (MI).
    D. Irfan Naeem Mangi (NAB).

    Answer: Option A

    4. Who is the current IG of Islamabad Police?
    A. Ahmed Khan
    B. Muhammad Khalid Khattak
    C. Tahir Masood Yasin
    D. Sikandar Hayat

    Answer: Option B

    5. Who is the current IG of Balochistan Police?
    A. Mr. Tariq Umar Khittab
    B. Mr. Mushtaq Ahmed Sukhera
    C. Rao Amin Hashim
    D. Mr. Ahsan Mehboob

    Answer: Option D

    6. Who is the Current IG of Punjab Police?
    A. Mushtaq Sukhera
    B. Usman Khattak
    C. Arif Nawaz
    D. Ameen Venus

    Answer: Option B

    7. Al Qaeda leader Osama bin Laden was killed by U.S. Special Forces during raid in Abbottabad on____________?
    A. 2nd May 2010
    B. 3rd May 2010
    C. 2nd May 2011
    D. 3rd May 2011

    Answer: Option C

    8. Name the Pakistani Cricket player who announced his retirement from Test cricket in April-2017?
    A. Younas Khan
    B. Shahid Khan Afridi
    C. Misbah Ul Haq
    D. Mohammed Yousaf

    Answer: Option C

    9. Name the Imam-i-Kaaba who was invited by Jamiat Ulema-i-Islam (JUI-F) for Centenary celebrations on 6th April 2017?
    A. Hassan Al Bukhari
    B. Ahmad Mohammad Al al-Abbas
    C. Abdul Rahman Al-Sudais
    D. Sheikh Saleh bin Muhammad Bin Talib

    Answer: Option D

    10. Who is the current IG of Sindh police?
    A. Allah Dino Khowaja
    B. Ghulam Hyder Jamali
    C. Nasir Khan Durrani
    D. Shahid Nadeem Baloch

    Answer: Option A

    11. Who is the current IG of KPK police?
    A. Ihsan Ghani
    B. Salahuddin Mehsud
    C. Nasir Khan Durrani
    D. Ali Ahmed

    Answer: Option B

    12. State Bank of Pakistan (SBP) will issue a Coin in Recognition of Edhi’s services on March 31 2017, will worth Rs___________?
    A. RS 30
    B. RS 40
    C. RS 50
    D. RS 60

    Answer: Option C

    13. Name the First Woman Chief Executive Officer and President of of a Major Pakistani Bank?
    A. JEHAN ARA
    B. SALAINA HAROON
    C. SABEEN MAHMOOD
    D. SIMA KAMIL

    Answer: Option D

    14. Who is the current Chief Justice of Sindh High Court?
    A. Justice Ahmed Ali M. Sheikh
    B. Justice Sajjad Ali Shah
    C. Justice Faisal Arab
    D. Justice Maqbool Baqar

    Answer: Option A

    15. Sixth population census Started on 15th March 2017, which is being carried out after___________years?
    A. 17 Years
    B. 18 Years
    C. 19 Years
    D. 20 Years

    Answer: Option C

    16. Who won Pakistan Super League 2017?
    A. Peshawar Zalmi
    B. Quetta Gladiators
    C. Karachi Kings
    D. Islamabad United

    Answer: Option A

    17. Operation Radd-ul-Fasaad means ______________?
    A. Path to Salvation
    B. Elimination of discord
    C. Sharp and cutting strike
    D. None of these

    Answer: Option B

    18. Pakistan Army on launched ‘Operation Radd-ul-Fasaad’ across the country on ______________?
    A. 13th Jan 2017
    B. 2nd Feb 2017
    C. 15th Feb 2017
    D. 22nd Feb 2017

    Answer: Option D

    19. Which country boycotts South Asian Speakers’ summit-2017 ?
    A. Pakistan
    B. Nepal
    C. Maldives
    D. Sri Lanka

    Answer: Option A

    20. South Asian Speakers’ Summit-2017 19-20 Feb 2017 will be held in___________?
    A. Colombo, Sri Lanka
    B. Kathmandu, Nepa
    C. Indore, India
    D. Male, Maldives

    Answer: Option C

    21. Who is Newly appointed Ambassador of Pakistan to USA?
    A. Jalil Abbas Jilani
    B. Tahmina Janjua
    C. Aizaz Chaudhary
    D. Nafees Zakria

    Answer: Option C

    22. Who is currently appointed as adviser to the prime minister on aviation PIA?
    A. Zafar Iqbal Jahgra
    B. Azam Shigal
    C. Tariq Fatmi
    D. Sardar Mehtab Ahmed Khan

    Answer: Option D

    23. The 13th Meeting of the ECO Heads of State/Government on 1st March 2017 will be hosted by__________?
    A. Pakistan
    B. Turkey
    C. Iran
    D. China

    Answer: Option A

    24. Which team has won blind cricket T-20 world cup-on 12 february 2017 in India?
    A. Pakistan
    B. Australia
    C. India
    D. West Indies

    Answer: Option C

    25. How many countries had participated in conducting international naval exercise ‘Aman-17’ in the Arabian Sea off the coast of Karachi on 10 to 14 February-2017?
    A. 21
    B. 38
    C. 27
    D. 17

    Answer: Option B

    26. Bhikki Power Plant, district Sheikhupura has installed capacity of__________?
    A. 1180 MW
    B. 1320 MW
    C. 480 MW
    D. 1480 MW

    Answer: Option A

    27. Which Renowned Pakistani novelist passes away on 4th February -2017 at the age of 88 years?
    A. Fatima Surayya Bajia
    B. Razia Butt
    C. Bano Qudsia
    D. Parveen Shakir

    Answer: Option C

    28. Ex PM Nawaz Shairf has inaugurated 75-km long section of Karachi-Hyderabad motorway(total length would be 136 KM) on 3rd February-2017 it is?
    A. M8 Motorway
    B. M9 Motorway
    C. M12 Motorway
    D. M4 Motorway

    Answer: Option B

    29. Current Deputy Chairman Senate is____________?
    A. Mufti Muneeb ur Rehman
    B. Marvi Memon
    C. Moulana Abdul Gafoor Haidri
    D. Faisal Kareem Kundi

    Answer: Option C

    30. Current Chairman Senate is___________?
    A. Ayaz Sadiq
    B. Khrsheed Shah
    C. Aitzaz Ehsan
    D. Raza Rabbani

    Answer: Option D

    31. Who became the first Pakistani Women bowler from the country in Women ODIs to take 100 wickets in One-day International?
    A. Sana Mir
    B. Anam Amin
    C. Asmavia Iqbal
    D. Bismah Maroof

    Answer: Option A

    32. Current Governor Sindh is _______________?
    A. Murad Ali Shah
    B. Dr. Ishratul Ebad
    C. Justice(R) Saeed U zaman Saddiqi
    D. Muhammad Zubair
    updated on 31 jan 2017

    Answer: Option D

    33. Name the Pakistan’s surface-to-surface ballistic missile, which is capable of delivering multiple warheads using Multiple Independent Re-entry Vehicle (MIRV) technology?
    A. Shaheen-II
    B. Ababeel
    C. Nasr
    D. Ghauri

    Answer: Option B

    34. Multan Metro Bus Project Inaugurated by ex-PM Nawaz Sharif on 24th January-2017 completed with cost of 28.88 Billions Rs. its route length is?
    A. 22.5 KM
    B. 27 KM
    C. 33.5 KM
    D. 18.5 KM

    Answer: Option D

    35. Pakistan conducted a successful test of the “Ababeel” surface-to-surface ballistic missile on 24 January 2017, its range is___________?
    A. 450 KM
    B. 750 KM
    C. 2200 KM
    D. 1400 KM

    Answer: Option C

    36. After how many Years Pakistan’s win first ODI on Australian soil in jan 2017?
    A. 12 Years
    B. 10 Years
    C. 15 years
    D. None of these

    Answer: Option A

    37. The late Justice(R) Saeed U zaman Saddiqi Governor Sindh had served as the _________Chief Justice of Pakistan?
    A. 13th Chief Justice of Pakistan
    B. 14th Chief Justice of Pakistan
    C. 15th Chief Justice of Pakistan
    D. 16th Chief Justice of Pakistan

    Answer: Option C

    38. The Shortest-Serving Governor in Sindh’s History is?
    A. Murad Ali Shah
    B. Dr. Ishratul Ebad
    C. Justice(R) Saeed U zaman Saddiqi
    D. Khursheed Shah

    Answer: Option C

    39. Pakistan test fired its first submarine launched cruise missile Babur-III on 9 January 2017, has the range of___________ kilometres?
    A. 450 kilometres
    B. 550 kilometres
    C. 650 kilometres
    D. 700 kilometres

    Answer: Option A

    40.
    Islamic military coalition formed to combat terrorism is the alliance of ___________ Nations
    A. 34 nations
    B. 38 Nations
    C. 39 Nations
    D. 40 Nations

    Answer: Option C

    41. joint operations center to coordinate and support military operations of Saudi-led Islamic military alliance of 39 Nations against terrorism is located in?
    A. Riyadh
    B. Jeddah
    C. Medina
    D. Damma

    Answer: Option A

    42. Who has been appointed as a Chief of Saudi-led Islamic anti-terror alliance of 39 Nations in January 2017?
    A. General (retd) Raheel Sharif
    B. General (retd) Ashfaq Parvez Kayani
    C. General (retd) Pervez Musharraf
    D. General Qamar Javed Bajwa

    Answer: Option A

    43. Who becomes most experienced international umpire in cricket history in January 2017?
    A. Aleem Dar
    B. Rod Tucker
    C. Sundaram Ravi
    D. Marais Erasmus

    Answer: Option A

    44. Justice Mian Saqib Nisar took oath as Chief justice of Pakistan on __________?
    A. 25 December 2016
    B. 31 December 2016
    C. 1 January 2017
    D. 15 January 2017

    Answer: Option B

    45. Who is Current Chief justice of Pakistan?
    A. Justice Anwar Zaheer Jamali
    B. Justice Mian Saqib Nisar
    C. Justice Nasir-ul-Mulk
    D. Justice Iftikhar Muhammad Chaudhry

    Answer: Option B

    46. The current Chief Justice of Peshawar High Court is?
    A. Justice Mazhar ALam Khan Miankhel
    B. Justice Mian Fasih-ul-Mulk
    C. Justice Dost Muhammad Khan
    D. Justice Yahya Afridi

    Answer: Option D

    47. Recently inaugurated Chashma- III nuclear power plant can generate___________ megawatts of electricity?
    A. 340 megawatts
    B. 360 megawatts
    C. 400 megawatts
    D. 150 megawatt

    Answer: Option A

    48. Pak-Jordan joint military exercise held in December-2016 near Attock, called?
    A. Raadul Baraq
    B. Ataturk-IX
    C. Friendship-2016
    D. Fajr-ul-Sharq 1

    Answer: Option D

    49. Ex PM Nawaz has inaugurated 340 MW Chashma Nuclear Project-III in Mianwali on 28 December-2016 with the help of?
    A. China
    B. Turkey
    C. Russia
    D. Canada

    Answer: Option A

    50. How many regulatory bodies placed under the administrative control of the respective ministries concerned in December 2016?
    A. 3
    B. 4
    C. 5
    D. 7

    Answer: Option C

    51. Who becomes first Pakistani to win ICC Spirit of Cricket Award in December 2016?
    A. Shahid Khan Afridi
    B. Misbah-ul-Haq
    C. Younas khan
    D. Azhar Ali

    Answer: Option B

    52. China Pakistan Economics Corridor (CPEC) total length?
    A.2896 KM
    B. 7200 KM
    C. 2442 KM
    C. 4400 KM

    Answer: Option C

    53. Who is Current DG Rangers Sindh?
    A. Major Nadeem
    B. Gen Muhammad Saeed
    C. Gen Rizwan Akhtar
    D. Gen Asim Bajwa

    Answer: Option B

    54. The 10-rupee coin, recently issued by SBP, contains the picture of _____________?
    A. Derawar Fort
    B. Gwadar Port
    C. Badshahi Mosque
    D. Faisal Mosque

    Answer: Option D

    55. What is the name of the “chaiwala” Who got famous from social media in 2016?
    A. Kamal Khan
    B. Irshad Khan
    C. Rasheed Khan
    D. Arshad Khan

    Answer: Option D

    56. Pakistan will conduct its ____________ Population cencus in 2017?
    A. 4th population census
    B. 5th population census
    C. 6th population census
    D. 7th population census

    Answer: Option C

    57. Pakistan’s sixth population census will be carried out in _____________?
    A. February 2017
    B. March 2017
    C. April 2017
    D. May 2017

    Answer: Option B

    58. Who is newly Appointed DG ISPR of Pakistan Army?
    A. Lt General Asim Saleem Bajwa
    B. Major General Asif Ghafoor
    C. Major General Athar Abbas
    D. Major General Waheed Arshad

    Answer: Option B

    59. USA have signed an agreement to provide Rs 8.5 billion to the WAPDA for the construction of?
    A. Dia Mir Bahasha Dam Project
    B. Kala Bagh Dam Project
    C. Kurram Tangi Dam Project
    D. Mirani Dam Project

    Answer: Option C

    60. Name the special task force, which is established in December 2016 by Pakistan Navy to safeguard and protect the China-Pakistan Economic Corridor as well as Gwadar port?
    A. Task Force 21
    B. Task Force 44
    C. Task Force 88
    D. Task Force 2

    Answer: Option C

    61. Who is the First Pakistani female member of bomb disposal squad (BDU)?
    A. Shazadi Gillani
    B. Maryyam
    C. Rafia Qaseem Baig
    D. None of these

    Answer: Option C

    62. According to a notification by the Ministry of Law and Justice, Who will be the next Chief Justice of Pakistan in 2017?
    A. Justice Mian Saqib Nisar
    B. Justice Anwar Zaheer Jamali
    C. Justice Asif Saeed Khan Khosa
    D. Justice Amir Hani Muslim

    Answer: Option A

    63. Name the University which Department to be rename as “Abdus Salam Center for Physics” Approved by Prime Minister Nawaz Sharif in December 2016?
    A. Punjab University (Lahore)
    B. Quaid-e-Azam University (Islamabad)
    C. Gomal University (DI Khan)
    D. All of Above

    Answer: Option B

    64. Name the International University which started Benazir Bhutto Leadership Program (BBLP) / international leadership course in December 2016?
    A. University of Oxford
    B. Harvard University
    C. University of Cambridge
    D. None of these

    Answer: Option B

    65. The 2017 Heart of Asia – Istanbul Ministerial Process will be hosted by which country?
    A. Pakistan
    B. India
    C. Bhutan
    D. Azerbaijan

    Answer: Option D

    66. Heart of Asia – Istanbul Ministerial Process on December 3 to December 4, 2016 was hosted by which country?
    A. Pakistan
    B. India (Amritsar city)
    C. Bhutan
    D. Iran

    Answer: Option B

    67. How many Participating Countries are there in Heart of Asia Conference?
    A. 12 Participating Countries
    B. 14 Participating Countries
    C. 16 Participating Countries
    D. None of these

    Answer: Option B

    68. Number of Supporting Countries in Heart of Asia – Istanbul Ministerial Process are?
    A. 15 Supporting Countries
    B. 17 Supporting Countries
    C. 19 Supporting Countries
    D. None of these

    Answer: Option B

    69. Pakistan has started direct train and freight service in December 2016 with which Country?
    A. Iran
    B. India
    C. Afghanistan
    D. China

    Answer: Option D

    70. Till now, How many Chief of Army Staff (COAS), of Pakistan are selected from Baloch Regiment?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. None of these

    Answer: Option C

    71. General Qamar Javed Bajwa took oath as Army Chief on __________?
    A. 23 November 2016
    B. 25 November 2016
    C. 27 November 2016
    D. 29 November 2016

    Answer: Option D

    72. General Zubair Hayat is the ___________ Chairman Joint Chiefs of Staff Committee (CJCSC) of Pakistan?
    A. 13th
    B. 15th
    C. 16th
    D. 17th

    Answer: Option D

    73. Gen Qamar Javed Bajwa is___________ Chief of Amy Staff of Pakistan?
    A. 13th
    B. 15th
    C. 16th
    D. None of these

    Answer: Option C

    74. Newly selected Army chief Qamar Javed Bajwa belongs to Regiment___________?
    A. 6th FF
    B. 16th Baloch Ragiment
    C. 5th Punjab
    D. 13th Lancers

    Answer: Option B

    75. Who is the Current Chairman Joint Chiefs of Staff Committee (CJCSC), Pakistan?
    A. General Rashad Mahmood
    B. General Ashfaq Pervez Kayani
    C. General Zubair Hayat
    D. General Raheel Sharif

    Answer: Option C

    76. Who is the Current Chief of Army Staff (COAS), Pakistan?
    A. Gen Raheel Sharif
    B. Gen Ashfaq Parvaz kayani
    C. Gen Qamar Javed Bajwa
    D. Gen Zubair Hayat

    Answer: Option C

    77. Name the cricket Stadium which is located in Khyber Agency and inaugurated by Gen Raheel Sharif in November 2016?
    A. Younas Khan cricket stadium
    B. Shahid Afridi cricket stadium
    C. Gaddafi Stadium
    D. Arbab Niaz Stadium

    Answer: Option B

    78. Pakistan Army shoots down Indian Quad Copter drone at LOC in November 2016 at which sector?
    A) Bhimber Sector
    B) Rakhchakri Sector
    C) Shahkot sector
    D) Jura sector.

    Answer: Option B

    79. PAKISTAN 9th International Defense Exhibition and Seminar to be held on 22-25 November-2016 in Karachi Expo Center, its name?
    A. Defense Production Workshop-2016
    B. Army Arms Ideas-2016
    C. IDEAS-2016
    D. Combat-2016

    Answer: Option C

    80. Who was the only Pakistani to have climbed six of the world’s tallest mountains of 8000 m passed away on 21-Nov-2016 due to blood Cancer?
    A. Ashraf Amman
    B. Nazeer Sabar
    C. Numera Saleem
    D. Hassan Sadpara

    Answer: Option D

    81. Current Minister of Planning and Development of Pakistan?
    A. Nawaz Sharief
    B. Khwaja Saad Rafique
    C. Ahsan Iqbal
    D. Zafar ul Haq

    Answer: Option C

    82. Ishratul Ebad has longest tenure as a Governor of any province of Pakistan?
    A. 12 years (2001-2012)
    B. 16 Years ( 2001-2016)
    C. 14 Years ( 2002-2016)
    D. 10 Years ( 2006-2016)

    Answer: Option C

    83. First caretaker female chief election commissioner of Pakistan who took oath on 7 November-2016?
    A. Justice Majida Rizvi
    B. Asima Jhangir
    C. Maryam Orangzaib
    D. Justice (Retd) Irshad Qaiser

    Answer: Option D

    84. Current National Assembly of Pakistan is_________?
    A. 12th National Assembly
    B. 13th National Assembly
    C. 14th National Assembly
    D. 16th National Assembly

    Answer: Option C

    85. 22nd Amendment in 1973 Constitution of Pakistan is related to____________?
    A. Pak Army Trail Courts
    B. Powers of Election Commission Members
    C. Related to NRO
    D. Not made yet

    Answer: Option B

    86. Woman Seats in Senat?
    A. 12
    B. 17
    C. 4
    D. 10

    Answer: Option B

    87. Renowned former producer and director of PTV died at the age of 73 years due to lung complications in Lahore on 4-11-2016, name?
    A. Sohail Azeem
    B. Bushra Adil
    C. Yawar Hayat
    D. Azeem Bombywalay

    Answer: Option C

    88. Who received the ‘most resilient journalist award’ by the International Free Press in Hague, Holland on 2nd November-2016
    A. Javed Chauhdary
    B. Hamid Mir
    C. Talat Huusain
    D. Kamran Khan

    Answer: Option B

    89. Terrorists attacked on Police Training Center on 25 October-2016 night which result 61 martyred and 124 injured in?
    A. Peshawar
    B. Quetta
    C. Karachi
    D. Rawalpindi

    Answer: Option B

    90. Pakistan Army won the gold medal at an annual international military patrolling exercise, ‘Exercise Cambrian Patrol’ held in?
    A. New South Wales, Australia
    B. Moscow, Russia
    C. Wales, United Kingdom
    D. Istanbul, Turkey

    Answer: Option C

    91. Which Pakistani footballer died in a road accident in Karachi on October 13, 2016?
    A. Shahlyla Baloch
    B. Samreen Marvi
    C. Iffat Saeed
    D. None of Above

    Answer: Option A

    92. Who have made first century,double century and also triple century in day and night Test Match with pink ball in Oct-2016?
    A. Veerat Kohli (IndiA.
    B. Brandom Macalum (NuzilanD.
    C. Azhar Ali (Pakistan)
    D. Hashim Amlaa (South AfricA.

    Answer: Option C

    93. Pakistan issued $1 billion five-year Sukuk bonds on October 6, 2016 @ the rate of__________?
    A. 9.3%
    B. 7.5%
    C. 5.5%
    D. 4.75%

    Answer: Option C

    94. Which Bank has installed world highest ATM at Pakistan-China border in Khunjerab Pass in October-2016?
    A. National Bank of Pakistan (NBP)
    B. Muslim Commercial Bank (MCB)
    C. United Bank Limited (UBL)
    D. Allied Bank Limited. (ABL)
    (more…)

    Answer: Option A

    95. 19th SAARC conference-2016 which was going to held in Islamabad, Pakistan has postponed due to opposite of 3 SAARC Countries?
    A. Nepal, India, Bangladesh
    B. India, Sri Lanka, Bangladesh
    C. Bangladesh, Afghanistan, India
    D. None of Above

    Answer: Option C

    96. Which country declared as the third largest host for refugees by Amnesty International in October-2016?
    A. Jordan
    B. Turkey
    C. Germany
    D. Pakistan

    Answer: Option D

    97. Joint Military Exercises Started between Pakistan & Russia in September-2016, called_________?
    A. Inspired Gambit
    B. North Thunder
    C. Operation Rajjgal
    D. Druzhba 2016 OR (Friendship 2016)

    Answer: Option D

    98. Seven Years old British Pakistani who became world’s youngest computer programmer in September-2016?
    A. Muhammad Usaman
    B. Hamza Shahzad
    C. Ali Raza
    D. Imran Abbas

    Answer: Option B

    99. Military Exercises held in September-2016 between Pak & USA in South Carolina,called?
    A. Thunder Bolt
    B. Joint C-2016
    C. Inspired Gambit
    D. none of Above

    Answer: Option C

    100. Current Hijri Year is ?
    A. 1435 AH
    B. 1437 AH
    C. 1438 AH
    D. 1434 AH

    Answer: Option C

    101. Which country got first position in Test Ranking in Cricket in its History on 22 Aug-2016?
    A. Pakistan
    B. India
    C. South Africa
    D. Sri Lanka

    Answer: Option A

    102. Member of Sindh Assembly and MQM resigned on 22 Aug-2016 ?
    A. Farooq Sattar
    B. Kashmala Tariq
    C. Waseem Akhtar
    D. Iram Farooqi

    Answer: Option D

    103. Which country won first position by wining 121 medals in Olympics-2016?
    A. UK
    B. China
    C. USA
    D. Russia

    Answer: Option C

    104. Tallest Building of Pakistan?
    A. Burj Khalifa
    B. Habib Bank Plaza, Karachi
    C. Minar-e-Pakistan Lahore
    D. Icon Tower, Karachi

    Answer: Option D

    105. Pakistan Army conducting an operation along the Pak-Afghan border in Khyber Agency, called?
    A. Operation Zarb-e- Azab
    B. Operation Rah-e-Nijaat
    C. Operation Rajjgal
    D. Operation Zarb-e-Ahaan

    Answer: Option C

    106. Pakistan has launched its biggest Navy’s Warship Fleet Tanker with the help of ?
    A. Turkey
    B. China
    C. Canada
    D. USA

    Answer: Option A

    107. Who is Chairman NADRA ?
    A. Syed Muzzafar
    B. Uzma Adil
    C. Abid Sher Ali
    D. Usman Yousaf Mobeen

    Answer: Option D

    108. Pakistan has became 6th time world champion on 17 Aug-2016 in?
    A. Cricket
    B. Junior Squash
    C. Hockey
    D. Kabadi

    Answer: Option B

    109. Recently in which country Amnesty International has closed its offices?
    A. Afghanistan
    B. Pakistan
    C. India
    D. Syria

    Answer: Option C

    110. Current President of Azad Kashmir is?
    A. Ch. Abdul Majeed
    B. Sardar Masood Khan
    C. Raja Farooq
    D. Sardar Yaqoob

    Answer: Option B

    111. “Combing operation” Means________________?
    A. A searching operation by Forces to find out hidden terrorists.
    B. Kidney Operation by qualified Surgeons
    C. A bill passed by Pakistani Parliament.
    D. None of Above

    Answer: Option A

    112. Neelum-Jhelum Hydropower Plant based in Muzzafarabad will produce electricity?
    A. 969 Mwt
    B. 4500 Mwt
    C. 425 Mgw
    D. 3200 Mwt

    Answer: Option A

    113. Ex Pakistani Cricket Captain Hanif Muhammad died on 11 Aug-2016 at the age of 81 years, got the title?
    A. Flying Shaheen
    B. Little Master
    C. Asian Legend
    D. None of Above

    Answer: Option B

    114. Russia will invest__________ in the construction of North-South gas pipeline.
    A. $1 billion
    B. $2 billion
    C. $3 billion
    D. $4 billion

    Answer: Option B

    115. The North-South gas pipeline will transport LNG from____________?
    A. Karachi to Lahore
    B. Lahore to Karachi
    C. Gwadar to Karachi
    D. Gwadar to Sukkur

    Answer: Option A

    116. The total length of North-South gas pipeline is_____________?
    A. 1,000 km
    B. 1,100 km
    C. 1,200 km
    D. 1,300 km

    Answer: Option B

    117. Around _______billion m3 of gas would be transported from Karachi to Lahore per annum through North-South gas pipeline.
    A. 11.0
    B. 11.4
    C. 12.0
    D. 12.4

    Answer: Option D

    118. The total length of Karachi-Lahore Motorway is___________?
    A. 1,000 km
    B. 1,100 km
    C. 1,200 km
    D. 1,300 km

    Answer: Option B

    119. Pakistan issued 10-year Eurobonds of _____ in the international Eurobond market on 25 September 2015.
    A. $5 million
    B. $50 million
    C. $500 million
    D. $5000 million

    Answer: Option C

    120. The coupon rate of Eurobonds issued on 25 September 2015 is___________%?
    A. 7.75%
    B. 8.0%
    C. 8.25%
    D. 8.50%

    Answer: Option C