Al-Farabi did his best to reconcile:
A. Greek thought and Islamic Shariat
B. Plato’s Political theory and Guided caliphate
C. Human intellect and revelation
D. Greek science and Eastern Mysticism
A. Greek thought and Islamic Shariat
B. Plato’s Political theory and Guided caliphate
C. Human intellect and revelation
D. Greek science and Eastern Mysticism
Question
Which is the only middle eastern county without a desert?
Answer
Lebanon
Question
What does the name Tokyo mean?
Answer
Eastern City
Question
Old times mid eastern women swallowed what as contraceptive?
Answer
Foam from camels mouth
September 28 in History
September 29 in History
It is the last day of the third quarter, the midway point of the second half of the year.
September 30 in History
May 20, 1965:
A Pakistan International Airlines (PIA) Boeing 707 crashes on its inaugural flight while attempting to land at Cairo airport, killing 124 people.
August 6, 1970:
A PIA Fokker F27 turboprop aircraft crashes while attempting to take off from Islamabad in a thunderstorm, killing all 30 people on board.
December 8, 1972:
A PIA Fokker F27 crashes in Rawalpindi, near Islamabad.
All 26 people on board are killed.
November 26, 1979:
A PIA Boeing 707 bringing home Pakistani Hajj pilgrims from Saudi Arabia crashes shortly after take-off from Jeddah airport, killing 156 people.
October 23, 1986:
A PIA Fokker F27 crashes while coming in to land in the northwestern city of Peshawar, killing 13 of the 54 people on board.
August 17, 1988:
A US-made Hercules C-130 military aircraft crashes near Pakistan’s eastern city of Bahawalpur, killing military ruler General Mohammad Zia ul Haq and 30 others including Pakistani generals and the US ambassador.
August 25, 1989:
A PIA Fokker carrying 54 people disappears after leaving Gilgit in northern Pakistan. The wreckage is never found.
September 28, 1992:
A PIA Airbus A300 crashes into a cloud-covered hillside on approach to the Nepalese capital Kathmandu after the plane descended too early, killing 167 people.
February 19, 2003:
An air force Fokker F27 crashes in fog-shrouded mountains near the northwestern city of Kohat, killing air force chief Air Chief Marshal Mushaf Ali, his wife and 15 others.
February 24, 2003:
A chartered Cessna 402-B carrying Afghan Mines and Industries Minister Juma Mohammad Mohammadi, four Afghan officials, a Chinese mining executive and two Pakistani crew crashes into the Arabian Sea near the southern city of Karachi.
July 10, 2006:
A PIA Fokker F27 bound for Lahore crashes into a field and bursts into flames shortly after takeoff from the central city of Multan, killing 41 passengers and four crew.
July 28, 2010:
An Airblue Airbus 321 operated by the private airline Airblue flying from Karachi crashes into hills outside Islamabad while preparing to land, killing all 152 people on board.
November 5, 2010:
A twin-engine plane operated by Pakistani charter JS Air carrying staff from an Italian oil company crashes shortly after take-off in Karachi, killing all 21 people on board.
November 28, 2010:
At least 12 people are killed when a Russian-made Ilyushin IL-76 cargo plane operated by Georgian airline Sunway crashes in a fireball seconds after taking off from Karachi.
April 20, 2012:
A Bhoja Air Airbus 737 from Karachi comes down in bad weather near Islamabad, killing 121 passengers and 6 crew members.
May 8, 2015
A Pakistani military helicopter crashes, killing eight people including the Norwegian, Philippine and Indonesian envoys and the wives of Malaysian and Indonesian envoys, and setting a school building ablaze in a remote northern valley of near Gilgit.
December 7, 2016
A PIA ATR-42 aircraft crashes enroute from Chitral to Islamabad. The crash claims lives of all 48 passengers and crew, including singer-cum-evangelist Junaid Jamshed.
May 22, 2020
A PIA A-320 commercial airliner crashes near the Karachi Airport while completing a journey from Lahore. A total of 90 people including 8 crew members were on board the aircraft.
Click HERE for previous questions.
An example of a shield volcano is
(a) Mount Fuji
(b) Mount Pinatubo
(c) Puy de Dome
(d) Mauna Loa
Answer: (d)
Mauna Loa is one of five volcanoes that form the Island of Hawaii in the U.S. state of Hawaii in the Pacific Ocean.Mauna Loa is a shield volcano that has erupted some three dozen times since its first well-documented eruption in 1843
Volcanoes that have erupted in historic times and are still likely to erupt, are known as
(a) Active volcanoes
(b) Dormant volcanoes
(c) Extinct volcanoes
(d) Instinct volcanoes
Answer: (b)
Top of magma is forced onto Earth’s surface is known as
(a) Vent
(b) Cone
(c) Pipe
(d) Crater
Answer: (d)
A volcanic crater is a roughly circular depression in the ground caused by volcanic activity. It is typically a bowl-shaped feature within which occurs a vent or vents
Volcano that forms from column of magma is called a/an
(a) underwater volcano
(b) convergent volcano
(c) divergent volcano
(d) hot spot volcano
Answer: (d)
Reference to how thick a liquid is known as
(a) density
(b) conductivity
(c) viscosity
(d) volatility
Answer: (c)
Fluidity of lava is determined by amount of
(a) copper
(b) iron
(c) nickel
(d) silica
Answer: (d)
A flash flood is a flood that:
(a) is caused by heavy rain rather than from the flooding of a river
(b) occurs in urban areas
(c) occurs suddenly and unexpectedly and for a short duration
(d) is caused by the blocking of drains.
Answer: (c)
Flash floods are defined by the speed of flooding, not the source or location of flooding. While flash floods are often caused by heavy rainfall, they can also result from other events, such as drain blockages and bursts or the flooding of a river.
Monsoon is caused by: (CSS-2009)
(a) Seasonal reversal of winds
(b) Revolution of earth
(c) Movement of clouds
(d) Rise in temperature
(e) Rain forests
Answer: (a)
The monsoon, which is essentially the seasonal reversal in wind direction, causes most of the rainfall received in Pakistan and some other parts of the world. The primary cause of monsoons is the difference between annual temperature trends over land and sea. The apparent position of the Sun with reference to the Earth oscillates from the Tropic of Cancer to the Tropic of Capricorn. Thus the low pressure region created by solar heating also changes latitude. The northeast and southeast trade winds converge in this low pressure zone, which is also known as the Intertropical Convergence Zone or ITCZ. This low pressure regions sees continuous rise of moist wind from the sea surface to the upper layers of the atmosphere, where the cooling means the air can no longer hold so much moisture resulting in precipitation. The rainy seasons of East Asia, sub-Saharan Africa, Australia and the southern parts of North America coincide with the shift of ITCZ towards these regions.
A flood can vary in:
(a) size
(b) speed of water flow
(c) duration
(d) all of the above.
Answer: (d)
The size, duration and water flow speed of floods can vary. The volume, rate of rise and areal extent (i.e. the total area under flood waters) of flooding can also vary.
When a river’s water level reaches 10 meters, this means that:
(a) the water level is 10 meters above an arbitrary ‘zero’ level
(b) the water level is 10 meters above mean sea level
(c) the water level is 10 meters above mean sea level or an arbitrary ‘zero’ level
(d) it will flood.
Answer: (c)
River height is the level of water in a river as measured by a river gauging station and is expressed in meters above either the Australian Height Datum (i.e. mean sea level) or an alternative arbitrary ‘zero’ level, depending on the location.
The size of a flood is measured by:
(a) the rate of flow of water in a waterway or river
(b) the level of water in a waterway or river
(c) a river gauging station
(d) all of the above.
Answer: (d)
The size of a flood can be measured by the highest level that water in a waterway reaches, referred to as the ‘peak water level’ or ‘flood peak’. It can also be measured by the maximum water flow rate in a waterway, referred to as the ‘peak flow rate’ or ‘peak water flow’. Each of these variables can be measured using a river gauging station.
Which of the following is associated with a La Niña event?
(a) The Southern Oscillation Index (SOI) is strongly negative.
(b) The ocean surface off the coast of South America is warmer than usual.
(c) There is an increased chance of above average rainfall in eastern Australia.
(d) All of the above.
Answer: (c)
In a La Niña event, the equatorial ocean surface off the coast of South America is abnormally cool, and the SOI is strongly positive. Trade winds blow strongly across the warm Pacific, picking up plenty of moisture and increasing the likelihood of above average rainfall in eastern Australia.
Which of the following potentially affects the size of a flood?
(a) bridges and other structures in waterways
(b) the size and windiness of a river
(c) vegetation in and around a river
(d) all of the above.
Answer: (d)
Many factors can affect the size of a flood, including rainfall intensity, weather conditions prior to a rainfall event, tidal and storm surges, dams and other man-made and natural water storages, catchment size and shape, soil types in a catchment, vegetation in and around a waterway, the size and windiness of a waterway, levees, bridges and other structures in waterways and catchments, and urbanization.
Seasons are generated by (CSS-2012)
(a) The movement of sun around the Milky Way
(b) The movement of the earth around the sun
(c) Relativistic Quantum
(d) None of these
Answer: (b)
The 2010 floods had cost the Pakistan’s economy around
(a) $17b
(b) $11b
(c) $10b
(d) $13b
Answer: (c)
It estimates that just a little less than 1pc of Pakistan’s GDP is exposed to river floods every year. It is ranked 16th by the WRI on the list of the top 20 countries with the highest GDP exposure to river floods.
The World Resources Institute (WRI) says Pakistan falls 5th on the list of top 15 countries that account for 80pc of the population exposed to river-flood risk worldwide.
In Pakistan, the most expensive natural disaster is:
(a) Drought
(b) Floods
(c) Bushfires
(d) Cyclones.
Answer: (b)
Pakistan faces a major financing challenge arising from natural catastrophes, with flooding causing an estimated annual economic impact of between three and four per cent of the federal budget,” adds the report. It estimates the annual economic impact of flooding at between $1.2bn and $1.8bn, or 0.5-0.8pc of GDP.
Which of the following is an environmental consequence of floods?
(a) dispersal of weed species
(b) erosion of soil
(c) release of pollutants into waterways
(d) all of the above.
Answer: (d)
Floods can have negative environmental consequences, such as soil erosion, release of pollutants and excess sediments and nutrients into waterways and the ocean, dispersal of weed species, and negative impacts on fish and other aquatic life. Floods can also have positive environmental consequences, such as recharging groundwater systems, filling wetlands, moving useful nutrients around the landscape, and triggering breeding events (for example, of water birds).
Which of the following is used to estimate which areas will be inundated during a flood, based on river height information?
(a) satellite and radar images
(b) flood maps / floodplain hydraulic models
(c) river gauging stations
(d) all of the above.
Answer: (b)
Floodplain hydraulic models and flood maps are used to estimate which areas will be inundated based on river height information. Satellite and radar images, rain gauges and river gauging stations are used to estimate river heights.
Which of the following statements is false?
(a) Weather forecasts for a small region are more accurate than those for a large region.
(b) Weather forecasts are more accurate in Melbourne than in Darwin.
(c) Forecasts of temperature are more accurate than forecasts of rainfall.
(d) All of the above.
Answer: (a)
The accuracy of weather forecasts varies depending on lead time, the size of the region of interest, the weather variable being forecast, and the latitude of the region. Generally, temperature forecasts are more accurate than rainfall forecasts; the mid-latitudes are easier to forecast than the tropics; and it is generally easier to forecast rainfall over a large area (for example, a large catchment) than local rainfall (for example, a reservoir).
Which of the following is true? Flood warnings:
(a) should not be released until the information is certain
(b) should indicate what the threat is, what
(c) action should be taken, by whom and when
(d) are best if they come from a single source
(e) all of the above.
Answer: (b)
Flood warnings should provide information on what the threat is, what action should be taken, by whom and when. While it is desirable for flood warnings to be accurate, warnings are predictions about the future, so there is inevitably some uncertainty. Accuracy needs to be balanced with timeliness, to allow enough time for appropriate action. Warnings are most likely to reach different audiences and to be heeded if they come from multiple trusted sources.
Flood risk refers to:
(a) the chance of a flood occurring
(b) the number of people and properties exposed to floodwaters if a flood occurs
(c) the vulnerability of people and properties that are exposed to floodwaters
(d) all of the above.
Answer: (d)
Flood risk includes both the chance (or probability) of a flood occurring, and the consequences if a flood occurs. The consequences of a flood are in turn affected by the number of people and properties exposed to floodwaters for a flood of a particular size, and the vulnerability of those people and properties. For example, a river might burst its banks regularly, but if this flooding occurs in an isolated area where there are no people or infrastructure, then the risk is low. Similarly, a river might flood very rarely, but if many people and properties are located near this river and they live in dwellings that are vulnerable to water damage, then the flood risk will be greater.
Which of the following can reduce the risk of flooding?
(a) zonings and building regulations for new developments
(b) dams, detention basins and levees
(c) flood awareness and education programs
(d) all of the above.
Answer: (d)
Flood risk in new developments can be reduced by restricting the location of development (zonings) and placing controls (regulations) on development. In existing developed areas, risk can be reduced by modifying flood behaviour (for example, through dams, detention basins, levees, waterway modifications), property modification measures (for example, land filling, flood proofing, house raising, removing developments), and response modification measures (for example, upgrading flood evacuation routes, flood warnings, flood evacuation planning, flood education programs).
The Probable Maximum Flood is:
(a) an estimation of the largest possible flood that could occur at a particular location
(b) the maximum flood experienced in the last 100 years
(c) the maximum flood experienced in the last 200 years
(d) the maximum flood experienced since flood records have existed.
Answer: (d)
The Probable Maximum Flood (PMF) is an estimate of the largest possible flood that could occur at a particular location, under the most severe meteorological and hydrological conditions as they are currently understood.
In the future, which of the following is expected to increase the risk of flooding?
(a) population growth
(b) urbanization
(c) climate change
(d) all of the above.
Answer: (d)
In the future, climate change is likely to result in an increased chance of flash floods and coastal inundation. Australia’s growing population and urbanization are likely to place increased pressure on our waterways and to increase the chance of flooding in cities and the number of properties and people exposed to floodwaters.
In the future, which of the following is unlikely?
(a) There will be an increased chance of flash flooding and coastal inundation.
(b) Flood risk will increase due to population growth and urbanization.
(c) Improvements in flood forecasting and warning technologies will reduce the impacts of floods.
(d) We will be able to eliminate the risk of flooding.
Answer: (d)
It is not possible to eliminate the risk of flooding. Indeed, it is likely that flood risk will increase in the future due to climate change, population growth and urbanization. However, we can better manage flood risk through improvements in flood forecasting and warning technologies, as well as improved land use planning, floodplain management and integrated water management.
Higher level of floods and droughts are led by
(a) sand storms
(b) lower precipitation
(c) higher precipitation
(d) none of the above
Answer: (c)
Approximately how fast do tsunami waves travel in the open ocean?
(a) 100 km/hour
(b) 1600 km/hour
(c) 200 km/hour
(d) 400 km/hour
(e) 800 km/hour
Answer: (e)
Tsunami waves travel between 500 and 950 km/hour.
What can cause a tsunami?
(a) Landslide
(b) Underwater earthquake
(c) Volcanic eruption
(d) All of the above
Tsunamis are usually generated by undersea earthquakes at tectonic plate boundaries, but they can also be triggered by underwater landslides, volcanic eruptions, or even a giant meteor impact with the ocean.
Do all undersea earthquakes trigger a tsunami?
(a) Yes
(b) No
Answer: (b)
An undersea earthquake creates a tsunami only if it is of sufficient force and there is a violent enough movement of the seafloor to displace a massive amount of water.
What does the word “tsunami” mean in Japanese?
(a) Tidal wave
(b) Harbor wave
(c) Killer wave
(d) Century wave
Answer: (b)
English word “tsunami” comes from the Japanese term for “harbor wave.” Tsunamis are not the same things as tidal waves and actually consist of a series of waves.
Witnesses have said that an approaching tsunami sounds like what?
(a) Firecrackers exploding
(b) A freight train
(c) Ice cracking
(d) Nothing—there is absolute silence
Answer: (b)
Many witnesses have described the sound of an approaching tsunami as being similar to a freight train’s.
What is the most active tsunami area?
(a) Pacific Ocean
(b) Caribbean Sea
(c) Indian Ocean
(d) North Atlantic Ocean
Answer: (a)
Most tsunamis, about 80 percent, happen within the Pacific Ocean’s Ring of Fire, a geologically active area where tectonic shifts make volcanoes and earthquakes common.
What is the deadliest tsunami ever recorded?
(a) The 1782 South China Sea tsunami
(b) The 1868 northern Chile tsunami
(c) The 1883 South Java Sea tsunami
(d) The 2004 Indian Ocean tsunami
Answer: (d)
In 2004 more than 200,000 people—the most ever recorded—died in an Indian Ocean tsunami that was triggered by an earthquake off Sumatra, Indonesia.
How fast can a tsunami travel?
(a) Up to 100 miles an hour (160 kilometers an hour)
(b) Up to 200 miles an hour (320 kilometers an hour)
(c) Up to 500 miles an hour (800 kilometers an hour
(d.) Up to 1,000 miles an hour (1,600 kilometers an hour)
Answer: (c)
Tsunamis race across the sea at up to 500 miles (805 kilometers) an hour—about as fast as a jet airplane. At that pace they can cross the entire expanse of the Pacific Ocean in less than a day.
Can you detect a tsunami in the open ocean?
(a) Yes
(b) No
Answer: (b)
No. In the open ocean, the wave length of a tsunami is hundreds of miles long and only a few feet high. Boaters are safer out at sea during a tsunami than close to shore or tied up at port.
Where was the largest tsunami in history recorded?
(a) India
(b) Philippines
(c) Chile
(d) Japan
Answer: (d)
In 1971 a wall of water 278 feet (84.7 meters) high surged past Ishigaki Island, Japan. It moved a 750-block of coral 1.5 miles (2.4 kilometers) closer to shore but did little other damage.
What is frequently a warning sign of an impending tsunami?
(a) Winds suddenly change direction
(b) The sky suddenly clears
(c) Seawater suddenly retreats from the shore
(d) All of the above
Answer: (c)
If the tsunami’s trough reaches shore first, it sucks the water seaward, exposing the seafloor suddenly. The wave’s crest usually hits shore about five minutes later. Recognizing this phenomenon—and getting to higher ground immediately—can save lives.
Which one of the following is an example of non-renewable resources?
(a) Wind
(b) Water
(c) Vegetation
(d) Coal and minerals
Answer: (d)
Which of the following is a renewable resource?
(a) Soil
(b) Water
(c) Flora and fauna
(d) All the above
Answer: (d)
_____ of stratosphere provides protection to our life.
(a) Nitrogen
(b) Hydrogen
(c) Ozone
(d) Argon
Answer: 3
The life supporting gases such as O2, CO2 and N2 are chiefly concentrated in the_______.
(a) Troposphere
(b) Exosphere
(c) Homosphere
(d) Stratosphere
Answer: (a)
Which of the following soil is the best for plant growth?
(a) Sandy soil
(b) Clay
(c) Gravel
(d) Loamy soil
Answer: (d)
Both power and manure are provided by _______.
(a) Thermal plants
(b) Nuclear plants
(c) Biogas plants
(d) Hydroelectric plants
Answer: (c)
In the atmosphere, the layer above the troposphere is _____.
(a) Stratosphere
(b) Exosphere
(c) Mesosphere
(d) Thermosphere
Answer: (a)
______ is the major raw material for biogas.
(a) Plant leaves
(b) Cow dung
(c) Mud
(d) Grass
Answer: (b)
A biosphere reserve conserves and preserves_______.
(a) Wild animals
(b) Wild land
(c) Natural vegetation
(d) All the above
Answer: (d)
Atomic energy is obtained by using ores of_______.
(a) Copper
(b) Uranium
Answer: (b)
Sanctuaries are established to_______.
(a) Rear animals for milk
(b) Entrap animals
(c) Protect animals
(d) None of the above
Answer: (c)
An animal sanctuary is a facility where animals are brought to live and be protected for the rest of their lives. Unlike animal shelters, sanctuaries do not seek to place animals with individuals or groups, instead maintaining each animal until his or her natural death. At present there are 99 Wildlife Sanctuaries in Pakistan
The death of the last individual of a species is called_______.
(a) Extinction
(b) Clad
(c) Neither (a) nor (b)
(d) Species diversity
Answer: (a)
In biology and ecology, extinction is the end of an organism or of a group of organisms (taxon), normally a species. The moment of extinction is generally considered to be the death of the last individual of the species, although the capacity to breed and recover may have been lost before this point.
Which one of the following is not a fossil fuel?
(a) Natural gas
(b) Petrol
(c) Coal
(d) Uranium
Answer: (d)
Fossil fuels are sources of energy that have developed within the earth over millions of years. Because fossil fuels – oil, natural gas, and coal – take so long to form, they are considered nonrenewable
Biogas generation is mainly based on the principle of_______.
(a) Fermentation
(b) Degradation
(c) Putrification
(d) Both (a) and (b)
Answer: (a)
The biogas plant operating on the principle of a wet anaerobic fermentation process was selected for the determination of the composition of in-put raw material which is determinative for the final biogas quality. The biogas plant is designed as an accumulation through-flow device. The biogas production takes place during the wet fermentation process in the mesophile operation (average temperature 40°C). The produced biogas is used in a cogeneration unit. The biogas plant operates in automatic mode.
Floods can be prevented by_______.
(a) Afforestation
(b) Cutting the forests
(c) Tilling the land
(d) Removing the top soil
Answer: (a)
Afforestation is the establishment of a forest or stand of trees in an area where there was no forest. Reforestation is the reestablishment of forest cover, either naturally (by natural seeding, coppice, or root suckers) or artificially (by direct seeding or planting).
Afforestation Trees are planted near to the river. This means greater interception of rainwater and lower river discharge. This is a relatively low cost option, which enhances the environmental quality of the drainage basin.
Download this in PDF
The post General Science & Ability MCQs (Natural Hazards and Disasters, Set-II) appeared first on CSS Times.
Click HERE for Q.No.1-50
Click HERE for Q.No.51-100
101) Which type of star is maintained by the pressure of an electron gas?
(a) Main Sequence Star
(b) White Dwarf
(c) Neutron Star
(d) Black Hole
Answer: (b)
White dwarfs are stars supported by pressure of degenerate electron gas. i.e. in their interiors thermal energy kT is much smaller then Fermi energy Ep. We shall derive the equations of structure of white dwarfs, sometimes called degenerate dwarfs, in the limiting case when their thermal pressure may be neglected, but the degenerate electron gas may be either non-relativistic. somewhat relativistic. or ultra-relativistic.
102) Which of the following first hypothesized that the Earth orbited the sun?
(a) Alexander the Great
(b) Copernicus
(c) Socrates
(d) Tycho Brahe
Answer: (b)
Nicolaus Copernicus was a Renaissance mathematician and astronomer who formulated a model of the universe that placed the Sun rather than the Earth at the center of the universe.
103) The LAST manned moon flight was made in what year?
(a) 1971 (b) 1972
(c) 1973 (d) 1974
Answer: (b)
The last manned landing Apollo 17 on the Moon to date, which took place on December 11, 1972, was made by Commander Eugene Cernan and lunar module pilot Harrison Schmitt who was also the first scientist on the Moon.
104) A planet is said to be at aphelion when it is:
(a) closest to the sun
(b) farthest from the sun
(c) at it’s highest point above the ecliptic
(d) at it’s lowest point below the ecliptic
Answer: (b)
105) The word Albedo refers to which of the following?
(a) The wobbling motion of a planet
(b) The amount of light a planet reflects
(c) The phase changes of a planet
(d) The brightness of a star
Answer: (b)
Albedo is a measure of the reflectivity of a surface. The albedo effect when applied to the Earth is a measure of how much of the Sun’s energy is reflected back into space. Overall, the Earth’s albedo has a cooling effect. (The term ‘albedo’ is derived from the Latin for ‘whiteness’).
106) A pulsar is actually a:
(a) black hole
(b) white dwarf
(c) red giant
(d) neutron star
Answer: (d)
107) Astronomers use Cepheid’s principally as measures of what? Is it:
(a) size
(b) speed
(c) chemical composition
(d) distance
Answer: (d)
108) Where are most asteroids located? Is it between:
(a) Jupiter and Saturn
(b) Mars and Venus
(c) Earth and Mars
(d) Mars and Jupiter
Answer: (d)
109) The precession of the Earth refers to the:
(a) change from night to day.
(b) Earth’s motion around the sun.
(c) change in orientation of the Earth’s axis.
(d) effect of the moon on the Earth’s orbit.
Answer: (c)
Precession is the change in orientation of the Earth’s rotational axis. The precession cycle takes about 19,000 – 23,000 years. Precession is caused by two factors: a wobble of the Earth’s axis and a turning around of the elliptical orbit of the Earth itself (Thomas, 2002). Obliquity affected the tilt of the Earth’s axis, precession affects the direction of the Earth’s axis. The change in the axis location changes the dates of perihelion (closest distance from sun) and aphelion (farthest distance from sun), and this increases the seasonal contrast in one hemisphere while decreasing it in the other hemisphere ( Kaufman, 2002). currently, the Earth is closest to the sun in the northern hemisphere winter, which makes the winters there less severe (Thomas, 2002). Another consequence of precession is a shift in the celestial poles. 5000 years ago the North Star was Thuban in the constellation Draco. Currently the North Star is Polaris in the constellation Ursa Minor.
110) The Magellanic cloud is a:
(a) nebula
(b) galaxy
(c) super nova remnant
(d) star cluster
Answer: (b)
111) The comet known as Halley’s Comet has an average period of:
(a) 56 years
(b) 66 years
(c) 76 years
(d) 86 years
Answer: (c)
Halley’s Comet orbits the Sun every 76.0 years and has an orbital eccentricity of 0.97. Comet Halley was visible in 1910 and again in 1986. Its next perihelion passage will be in early 2062.
112) Which one of the following planets has no moons?
(a) Mars
(b) Neptune
(c) Venus
(d) Jupiter
Answer: (c)
113) The rocks that enter the earth’s atmosphere and blaze a trail all the way to the ground and do not burn up completely are known as:
(a) meteorites
(b) meteors
(c) asteroids
(d) none of these
Answer: (a)
A meteorite is a solid piece of debris from an object, such as a comet, asteroid, or meteoroid, that originates in outer space and survives its passage through the Earth’s atmosphere and impact with the Earth’s surface
114) 95% of the Martian atmosphere is composed of what substance?
(a) Carbon dioxide
(b) Nitrogen
(c) Argon
(d) Carbon monoxide
Answer: (a)
The atmosphere of Mars is about 100 times thinner than Earth’s, and it is 95 percent carbon dioxide.
115) What is the motion called when a planet seems to be moving westward in the sky?
(a) Retrograde
(b) Parallax
(c) Opcentric
(d) Reverse parallax
Answer: (a)
Retrograde motion, in astronomy, describes the orbit of a celestial body that runs counter to the direction of the spin of that body which it orbits. Apparent retrograde motion, in astronomy, is the apparent motion of planets as observed from a particular vantage point.
116) In what year did Galileo first use an optical telescope to study the moon?
(a) 1492 (b) 1611
(c) 1212 (d) 1743
Answer: (b)
117) Geocentric means around:
(a) Jupiter (b) the Earth
(c) the Moon (d) the Sun
Answer: (b)
118) The Pythagoreans appear to have been the first to have taught that the Earth is:
(a) at the center of the Universe.
(b) spherical in shape.
(c) orbits around the sun.
(d) flat with sharp edges.
Answer: (b)
119) A device which would not work on the Moon is:
(a) thermometer
(b) siphon
(c) spectrometer
(d) spring balance
Answer: (b)
Siphons will not work in the International Space Station where there is air but no gravity, but neither will they work on the Moon where there is gravity but no air
120) Of the following colors, which is bent least in passing through aprism?
(a) orange (b) violet
(c) green (d) red
Answer: (d)
121) In a reflecting telescope where in the tube is the objective mirror placed?
(a) the top to the tube
(b) the middle of the tube
(c) the bottom of the tube
(d) the side of the tube
Answer: (c)
122) What does it mean when someone says that comets have eccentric orbits? Does it mean
(a) they have open orbits
(b) they have nearly circular orbits
(c) their orbits are unpredictable
(d) the sun is far from the foci of their orbits
Answer: (d)
123) What causes the gas tail of a comet to always point away from the sun?
(a) solar wind
(b) air pressure
(c) centrifugal force
(d) gravity
Answer: (a)
124) What are Saturn’s rings composed of?
(a) completely connected solid masses
(b) billions of tiny solid particles
(c) mixtures of gases
(d) highly reflective cosmic clouds
Answer: (b)
125) Of the following, which is the only planet which CANNOT be seen with the unaided eye?
(a) Jupiter
(b) Mars
(c) Neptune
(d) Saturn
Answer: (c)
The ice giant Neptune was the first planet located through mathematical predictions rather than through regular observations of the sky. Nearly 4.5 billion kilometers (2.8 billion miles) from the Sun, Neptune orbits the Sun once every 165 years. It is invisible to the naked eye because of its extreme distance from Earth. In 2011 Neptune completed its first orbit since its discovery in 1846.
126) Accretion is:
(a) the gradual accumulation of matter in one location usually due to gravity.
(b) the process of moon formation for planets.
(c) the process of matter accumulation due to centripetal force.
(d) the disintegration of matter.
Answer: (b)
127) A blue shift means a Doppler shift of light from a(an)
(a) receding star.
(b) blue star.
(c) approaching star.
(d) fixed star.
Answer: (c)
In the Doppler effect for visible light, the frequency is shifted toward the blue end of the spectrum when the light source (such as a star) is approaching.
128) The first and largest asteroid discovered was:
(a) Pallas.
(b) Juno.
(c) Ceres.
(d) Trojan.
Answer: (c)
129) The Crab Nebula consists of the remnants of a supernova which was observed by:
(a) Brahe in 1572.
(b) Kepler and Galileo in 1604.
(c) the Chinese in 1054 A.D.
(d) several ancient civilizations in 236 B.C.
Answer: (c)
The Crab Nebula, the result of a supernova noted by Earth-bound chroniclers in 1054 A.D., is filled with mysterious filaments that are are not only tremendously complex, but appear to have less mass than expelled in the original supernova and a higher speed than expected from a free explosion. The Crab Nebula spans about 10 light-years. In the nebula’s very center lies a pulsar: a neutron star as massive as the Sun but with only the size of a small town. The Crab Pulsar rotates about 30 times each second.
130) The atmosphere of Venus contains mostly
(a) oxygen
(b) carbon dioxide
(c) nitrogen
(d) water
Answer: (b)
The atmosphere of Venus is composed of about 96% carbon dioxide, with most … various other corrosive compounds, and the atmosphere contains little water.
131) On the celestial sphere, the annual path of the Sun is called
(a) the eclipse path.
(b) ecliptic.
(c) diurnal.
(d) solstice.
Answer: (b)
The ecliptic is an imaginary line on the sky that marks the annual path of the sun. It is the projection of Earth’s orbit onto the celestial sphere.
132) The angular distance between a planet and the Sun, as viewed from the Earth, is called
(a) angle of inclination.
(b) elongation.
(c) latitude.
(d) opposition.
Answer: (b)
Elongation is the angular distance between the sun, and another object such a moon or a planet as seen from earth. There are several special names for these angular distances. The different names of these angles depend on the status, inferior or superior, of the planet. The planets closer to the sun than the earth are called inferior planets. The planets farther away from the sun than earth are called superior planets.
Elongation is measured from earth as the angle between the sun and the planet. Sometimes the apparent relative position of a planet in relation to the sun is called the aspect, or configuration, of a planet.
133) Which of the following has the highest density?
(a) Earth
(b) Venus
(c) Mars
(d) Jupiter
Answer: (a)
Earth has the highest density of any planet in the Solar System, at 5.514 g/cm3. This is considered the standard by which other planet’s densities are measured. In addition, the combination of Earth’s size, mass and density also results in a surface gravity of 9.8 m/s². This is also used as a the standard (one g) when measuring the surface gravity of other planets.
134) Which of the following planets is NOT a terrestrial planet?
(a) Earth
(b) Jupiter
(c) Mars
(d) Mercury
Answer: (b)
The term terrestrial planet is derived from the Latin “Terra” (i.e. Earth). Terrestrial planets are therefore those that are “Earth-like”, meaning they are similar in structure and composition to planet Earth. All those planets found within the Inner Solar System – Mercury, Venus, Earth and Mars – are examples of terrestrial planets. Each are composed primarily of silicate rock and metal, which is differentiated between a dense, metallic core and a silicate mantle.
135) Why do we see lunar eclipses much more often than solar eclipses?
(a) Lunar eclipses occur more often than solar eclipses.
(b) Lunar eclipses last longer than solar eclipses.
(c) The lunar eclipse is visible to much more of the Earth than a solar eclipse.
(d) The moon is closer to the Earth than the sun.
Answer: (c)
Lunar and solar eclipses occur with about equal frequency. Lunar eclipses are more widely visible because Earth casts a much larger shadow on the Moon during a lunar eclipse than the Moon casts on Earth during a solar eclipse. As a result, we are more likely to see a lunar eclipse than a solar eclipse.
136) A star like object with a very large red shift is a
(a) Neutron star.
(b) Nova.
(c) Quasar.
(d) Supernova.
Answer: (c)
Quasars: In the 1930’s, Edwin Hubble discovered that all galaxies have a positive redshift. In other words, all galaxies were receding from the Milky Way.
137) The apparent magnitude of an object in the sky describes its
(a) Size
(b) Magnification
(c) Brightness
(d) Distance
Answer: (c)
138) The Van Allen belts are:
(a) caused by the refraction of sunlight like rainbows.
(b) charged particles trapped in the Earth’s magnetic field.
(c) caused by the reflection of polar snow.
(d) caused by precession.
Answer: (b)
The Van Allen belts are a collection of charged particles, gathered in place by Earth’s magnetic field. They can wax and wane in response to incoming energy from the sun, sometimes swelling up enough to expose satellites in low-Earth orbit to damaging radiation.
139) A coordinate system based on the ecliptic system is especially useful for the studies of
(a) Planets
(b) Stars
(c) The Milky Way
(d) Galaxies
Answer: (a)
140) The mean distance of the earth from the sun in astronomical units is:
(a) 3.7 (b) 10
(c) 1 (d) 101
Answer: (c)
In astronomy, an astronomical unit is defined as the average distance from the Sun to the Earth, or about 150 million kilometers (93 million miles). You can abbreviate astronomical unit as AU.
Since the distances in astronomy are so vast, astronomers use this measurement to bring the size of numbers down.
For example, Earth is 1 au from the Sun, and Mars is 1.523 AU. That’s much easier than saying that Mars is 227,939,000 km away from the Sun.
141) What process produces a star’s energy?
(a) hydrogen and oxygen combustion
(b) nuclear fusion
(c) neutron beta decay
(d) nuclear fission
Answer: (b)
The enormous luminous energy of the stars comes from nuclear fusion processes in their centers. Depending upon the age and mass of a star, the energy may come from proton-proton fusion, helium fusion, or the carbon cycle.
142) What is the most distant object in the sky that the human eye can see without optical instruments?
(a) The Horsehead Nebula
(b) The Andromeda Galaxy
(c) The Sagittarius Constellation
(d) The Aurora Borealis
Answer: (b)
The Andromeda Galaxy (M31) is the closest large galaxy to the Milky Way and is one of a few galaxies that can be seen unaided from the Earth. In approximately 4.5 billion years the Andromeda Galaxy and the Milky Way are expected to collide and the result will be a giant elliptical galaxy. Andromeda is accompanied by 14 dwarf galaxies, including M32, M110, and possibly M33 (The Triangulum Galaxy).
143) Which civilization developed and implemented the first solar calendar?
(a) Babylonian
(b) Greek
(c) Egyptian
(d) Aztec
Answer: (c)
A solar calendar is a calendar whose dates indicate the position of the earth on its revolution around the sun and is based on the seasonal year of approximately 365 1/4 days, the time it takes the Earth to revolve once around the Sun. The Egyptians appear to have been the first to develop a solar calendar, using as a fixed point the annual sunrise reappearance of the Dog Star — Sirius, or Sothis — in the eastern sky, which coincided with the annual flooding of the Nile River. They constructed a calendar of 365 days, consisting of 12 months of 30 days each, with 5 days added at the year’s end. The Egyptians’ failure to account for the extra fraction of a day, however, caused their calendar to drift gradually into error.
144) What is the HOTTEST region of the sun?
(a) The core
(b) The photosphere
(c) The chromospheres
(d) The corona
Answer: (d)
The corona is the outermost layer of the Sun, starting at about 1300 miles (2100 km) above the solar surface (the photosphere) The temperature in the corona is 500,000 K (900,000 degrees F, 500,000 degrees C) or more, up to a few million K. The corona cannot be seen with the naked eye except during a total solar eclipse, or with the use of a coronagraph. The corona does not have an upper limit.
A study published in 2012 in Nature Communications by researchers at Northumbria University found a possible mechanism that causes some stars to have a corona that is almost 200 times hotter than their photosphere (the star’s surface).
145) The same side of the moon always faces the Earth because:
(a) the moon is not rotating about its axis.
(b) the moon’s motion was fixed at its creation by the laws of inertia.
(c) tidal forces keep the moon’s rotation and orbiting motion in sync with each other.
(d) the moon’s magnetic poles keep aligned with the Earth’s magnetic field.
Answer: (b)
146) The resolving power of a telescope depends on the:
(a) focal ratio
(b) diameter of the objective
(c) magnification
(d) focal length
Answer: (b)
The resolving power of a telescope depends on the diameter of the telescope’s light-gathering apparatus, or objective. In a refracting telescope, the objective lens is the first lens the light passes through. In a reflecting telescope, the objective is the telescope’s primary mirror. In a Schmidt-Cassegrain telescope, the objective is also the primary mirror. As the diameter of the telescope’s objective increases, the resolving power increases.
147) On a clear, dark, moonless night, approximately how many stars can be seen with the naked eye?
(a) 300 (b) 1,000
(c) 3,000 (d) 10,000
Answer: (c)
On any clear dark moonless night a person can see about 3000 stars of our galaxy without the aid of a telescope
148) The study of the origin and evolution of the universe is known as:
(a) Tomography
(b) cystoscopy
(c) cryology
(d) cosmology
Answer: (d)
Cosmology is the branch of astronomy involving the origin and evolution of the universe, from the Big Bang to today and on into the future. According to NASA, the definition of cosmology is “the scientific study of the large scale properties of the universe as a whole.”
149) According to Kepler’s Laws, all orbits of the planets are:
(a) ellipses
(b) parabolas
(c) hyperbolas
(d) square
Answer: (a)
Johannes Kepler, working with data painstakingly collected by Tycho Brahe without the aid of a telescope, developed three laws which described the motion of the planets across the sky.
1. The Law of Orbits: All planets move in elliptical orbits, with the sun at one focus.
2. The Law of Areas: A line that connects a planet to the sun sweeps out equal areas in equal times.
3. The Law of Periods: The square of the period of any planet is proportional to the cube of the semimajor axis of its orbit.
Kepler’s laws were derived for orbits around the sun, but they apply to satellite orbits as well.