Answering Exams

World General Knowledge MCQs (Solved) Geographical Epithets (Countries and Cities)

Geographical MCQs (Countries)

1. Which country is called the ‘Buffer state of Asia’?
(a) Afghanistan
(b) Pakistan
(c) India
(d) China
Answer: a

2. Which country is called ‘Land of fertile fields’?
(a) Algeria
(b) Sri Lanka
(c) Pakistan
(d) England
Answer: a

3. Which country is called ‘Island continent’?
(a) Austria
(b) Australia
(c) US
(d) England
Answer: b

4. Which country is called ‘Land of golden fleece’?
(a) US
(b) England
(c) Australia
(d) Germany
Answer: c

5. Which country is called ‘Remnant of a mighty empire’?
(a) Australia
(b) Austria
(c) India
(d) Iraq
Answer: b

6. Which country is called ‘Isle of June’?
(a) Bahamas
(b) Bahrain
(c) Belgium
(d) Cuba
Answer: a

7. Which country is called ‘Isle of pearls’?
(a) Egypt
(b) Iraq
(c) Iran
(d) Bahrain
Answer: d

8. Which country is called the ‘Land of Golden Fibre’?
(a) Sri Lanka
(b) Bangladesh
(c) Iran
(d) Pakistan
Answer: b

9. Which country is called ‘Cockpit of Europe’?
(a) Belgium
(b) Canada
(c) Colombia
(d) England
Answer: a

10. Which country is called ‘Crossroads of Europe’?
(a) Belgium
(b) Canada
(c) France
(d) Egypt
Answer: a

11. Which country is called ‘Land of lilies’?
(a) Canada
(b) Belgium
(c) Norway
(d) Sweden
Answer: a

12. Which country is called ‘Land of contrasts’?
(a) Canada
(b) Cuba
(c) Colombia
(d) England
Answer:. c

13. Which country is called ‘Pearl of Antilles’?
(a) England
(b) Cuba
(c) Egypt
(d) Denmark
Answer: b

14. Which country is called ‘Homeland of the Viking Empire’?
(a) Cuba
(b) England
(c) Denmark
(d) US
Answer: c

15. Which country is called ‘Gift of the Nile’?
(a) Iran
(b) Egypt
(c) Finland
(d) Iraq
Answer: b

16. Which country is called ‘Land of the Queen of Sheba’?
(a) Egypt
(b) Yemen
(c) Ghana
(d) Austria
Answer: b

17. Which country is called ‘Land of thousand lakes’?
(a) France
(b) Finland
(c) China
(d) Iraq
Answer: b

18. Which country is called ‘Key to the Mediterranean?
(a) Gibraltar
(b) Egypt
(c) Indonesia
(d) Iraq
Answer: a

19. Which country is called ‘Pillars of Hercules’?
(a) Gibraltar
(b) China
(c) Egypt
(d) Afghanistan
Answer: a

20. Which country is called ‘Whiteman’s grave’?
(a) Guinea
(b) Haiti
(c) Iraq
(d) Afghanistan
Answer: a

21. Which country is called ‘Island of Hispaniola?
(a) Hong Kong
(b) Haiti
(c) Iceland
(d) Malta
Answer: b

22. Which is called ‘The sorrow of China’?
(a) Hwang Hoo
(b) Beijing
(c) Peking
(d) Shangai
Answer: a

23. Which country is called ‘Land of thousand islands’?
(a) China
(b) Nepal
(c) Indonesia
(d) Cyprus
Answer: c

24. Which country is called ‘Site of ancient civilisations’?
(a) Iraq
(b) Iran
(c) Egypt
(d) India
Answer: a

25. Which country is called ‘Emerald Island’?
(a) Japan
(b) Ireland
(c) Iraq
(d) Iran
Answer: b

26. Which country is called ‘Great Britain of the Pacific’?
(a) Ireland
(b) Japan
(c) Korea
(d) China
Answer: b

27. Which country is called the ‘Land of rising sun’?
(a) Japan
(b) China
(c) Norway
(d) Sweden
Answer:. a

28. Which country is called the ‘Land of morning calm’?
(a) China
(b) South Korea
(c) Pakistan
(d) Nepal
Answer: b

29. Which country is called the ‘Land of milk and honey’?
(a) Iran
(b) Iraq
(c) Lebanon
(d) Nepal
Answer: c

30. Which country is called the ‘Land of amber’?
(a) Korea
(b) Lithuania
(c) Lebanon
(d) Nepal
Answer: b

31. Which country is called ‘George Cross Island’?
(a) Korea
(b) Malta
(c) China
(d) Nepal
Answer: b

32. Which country is called ‘Land of rice and teak’?
(a) Myanmar
(b) Korea
(c) China
(d) Nepal
Answer: a

33. Which country is called the ‘Land of mountains’?
(a) US
(b) Nepal
(c) China
(d) Korea
Answer: b

34. Which country is called ‘Land of Druk-yul’?
(a) Korea
(b) China
(c) Bhutan
(d) Malta
Answer: c

35. Which country is called the ‘Flower garden of Europe’?
(a) Netherlands
(b) Switzerland
(c) US
(d) England
Answer: a

36. Which country is called the ‘Britain of the South’?
(a) Norway
(b) New Zealand
(c) Canada
(d) Austria
Answer: b

37. Which country is called the ‘Land of Cakes’?
(a) Scotland
(b) England
(c) Netherlands
(d) None of these
Answer: a

38. Which country is called ‘Land of the midnight sun’?
(a) Sweden
(b) Norway
(c) Denmark
(d) Canada
Answer: b

39. Which country is called the ‘Land of pure people’?
(a) Norway
(b) Pakistan
(c) China
(d) Korea
Answer: b

40. Which country is called ‘Horn of Africa’?
(a) Norway
(b) China
(c) Ghana
(d) Somalia
Answer: d

41. Which country is called ‘Switzerland of Africa’?
(a) Swaziland
(b) Mozambique
(c) South Africa
(d) Somalia
Answer: a

42. Which country is called the ‘Playground of Europe’?
(a) Switzerland
(b) Thailand
(c) Egypt
(d) China
Answer: a

43. Which country is called the ‘Land of white elephants’?
(a) Korea
(b) Thailand
(c) US
(d) Russia
Answer: b

44. Which country is called the ‘Land of free people’?
(a) Thailand
(b) Korea
(c) China
(d) Japan
Answer: a

45. Which country is called the ‘Land of Smiles’?
(a) Thailand
(b) US
(c) India
(d) South Africa
Answer: a

Geographical MCQs (Cities)

46. Which city is called the ‘Granite city’?
(a) Aberdeen (Scotland)
(b) London
(c) Tehran
(d) Baghdad
Answer: a

47. Which city is called the ‘City of Eagles’?
(a) Sialkot
(b) Lahore
(c) Karachi
(d) None of these
Answer: a

48. Which city is called the ‘City of Golden Temple’?
(a) Amritsar
(b) Lahore
(c) Delhi
(d) Hassanabdal
Answer: a

49. Which city is called the ‘City of Water’?
(a) Venice
(b) Tehran
(c) Cairo
(d) Dhaka
Answer: a

50. Which city is called the ‘City of Angels’?
(a) Los Angeles
(b) London
(c) Delhi
(d) Baghdad
Answer: a

51. Which city is called the ‘Gateway to the East’?
(a) Beirut
(b) Bangkok
(c) Amritsar
(d) Cairo
Answer: a

52. Which city is called the ‘Little Pakistan’?
(a) Jeddah
(b) Bradford
(c) Chicago
(d) Dhaka
Answer: b

53. Which city is called the ‘City of bazaars’?
(a) Cairo
(b) Chicago
(c) Dhaka
(d) Amritsar
Answer: a

54. Which city is called the ‘Pyramid city’?
(a) Chicago
(b) Cairo
(c) London
(d) New York
Answer: b

55. Which city is called ‘City of space flights’?
(a) Cairo
(b) Lahore
(c) Cape Kennedy
(d) London
Answer: c

56. Which city is called the ‘Manchester of Pakistan’?
(a) Lahore
(b) Karachi
(c) Faisalabad
(d) Peshawar
Answer: c

57. Which city is called the ‘City of Conferences’?
(a) Mumbai
(b) Geneva
(c) Moscow
(d) London
Answer: b

58. Which city is called ‘City of Rams’?
(a) Guangzhou
(b) Multan
(c) Amritsar
(d) Colombo
Answer: a

59. Which city is called ‘Brasilia of Pakistan’?
(a) Karachi
(b) Islamabad
(c) Faisalabad
(d) Quetta
Answer: b

60. Which city is called the ‘Gateway of Pakistan’?
(a) Islamabad
(b) Karachi
(c) Multan
(d) Lahore
Answer: b

61. Which city is called the ‘City of Canals’?
(a) Venice
(b) Paris
(c) London
(d) None of these
Answer: a

62. Which city is called the ‘City of Palaces’?
(a) Lahore
(b) Mexico City
(c) Kiev
(d) Paris
Answer: b

63. Which city is called ‘Forbidden city’?
(a) Lhasa
(b) Moscow
(c) Rome
(d) Beruit
Answer: a

64. Which city is called the ‘Gateway of India’?
(a) Mumbai
(b) Agra
(c) Kolkata
(d) Hyderabad
64. a

65. Which city is called the ‘City of Cosmonauts’?
(a) New York
(b) Moscow
(c) Lahore
(d) Karachi
Answer: b

66. Which city is called the ‘City of skyscrapers’?
(a) Washington
(b) New York
(c) London
(d) Rome
Answer: b

67. Which city is called the ‘City of eternal spring’?
(a) New York
(b) Quito
(c) Rome
(d) Paris
Answer: b

68. Which city is called the ‘City of Popes’?
(a) Rome
(b) Vatican City
(c) London
(d) Cairo
Answer: b

69. Which city is called the ‘Land of seven hills’?
(a) Rome
(b) Venice
(c) Shiraz
(d) Baghdad
Answer: a

70. Which city is called the ‘The Golden Gate City’?
(a) San Francisco
(b) New York
(c) London
(d) Venice
Answer: a

71. Which city is called the ‘City of roses and nightingales’?
(a) Shiraz
(b) Rome
(c) Mumbai
(d) New York
Answer: a

72. Which city is called the ‘Queen of the Baltic’?
(a) Rome
(b) Stockholm
(c) Paris
(d) Karachi
Answer: b

73. Which city is called the ‘City of Gondolas’?
(a) Venice
(b) Rome
(c) Shiraz
(d) Lahore
Answer: A

 

Comments
Loading...
Share