Lion

  • | |

    Environmental Science MCQs | Sustainable Development Issues

    1) The expansion on PQLI is
    (a) Physical Quality of Life index
    (b) Physical Quantity of Life Index
    (c) Product Quality Lifecycle Implementation
    (d) None of these
    Answer: (a)

    2) Birth rate is called
    (a) Mortality
    (b) Vital index
    (c) Natality
    (d) Viability
    Answer: (c)

    3) Death rate of the population
    (a) Mortality
    (b) Viability
    (c) Natality
    (d) Vitality
    Answer: (a)

    4) The Anthrax disease is caused by
    (a) Virus
    (b) Bacteria
    (c) Protozoa
    (d) Helminthes
    Answer: (b)

    5) Superbugs are
    (a) Synthetic bug
    (b) Bacteria
    (c) Radio nucleotide
    (d) Industries
    Answer: (b)

    6) Salmonellosis is a disease related to consumption of
    (a) Chicken
    (b) Eggs
    (c) Mutton
    (d) Fish
    Answer: (d)

    7) Causative organisms of Malaria
    (a) Bacteria
    (b) Fungus
    (c) Plasmodium
    (d) Virus
    Answer: (c)

    8) What is ‘Black Lung?”
    (a) Occupational Hazard to the miners
    (b) Occupational Hazard to navigators
    (c) Occupational Hazard to pesticide applicators.
    (d) None of these
    Answer: (a)

    9) What is Carcinogen?
    (a) Drugs for curing infectious disease
    (b) Drugs used for curing cancer
    (c) Cancer causing agent
    (d) Food colorants
    Answer: (c)

    10) Infection of HIV is usually detected by which test
    (a) Elisa test
    (b) Hybridization
    (c) Gram staining
    (d) None
    Answer: (a)

    11) The destruction of habitat of plants and animals is called
    (a) Endemism
    (b) Endangered species
    (c) Habitat loss
    (d) Flood
    Answer: (c)

    12) Zoos are examples for
    (a) In-situ conservation
    (b) in-vivo conservation
    (c) ex-situ conservation
    (d) ex vivo conservation
    Answer: (c)

    13) The first national park of Pakistan
    (a) Lulusar-Dudipatsar National Park
    (b) Shandure-Phander National Park
    (c) Lal Suhanra National Park
    (d) Pir Lasura National Park
    Answer: (c)

    14) Earth summit of Rio de Janeiro (1992) resulted in
    (a) Compilation of Red list
    (b) Establishment of biosphere reserves
    (c) Conservation of biodiversity
    (d) IUCN
    Answer: (c)

    15) Some species of plants and animals are extremely rare and may occur only at a few locations are called
    (a) Endemic
    (b) Endangered
    (c) Vulnerable
    (d) Threatened
    Answer: (b)

    16) The drug morphine is extracted from …………… plant
    (a) Cocoa
    (b) Belladonna
    (c) Opium Poppy
    (d) Tannin
    Answer: (c)

    17) …………….. species is known as Azadirachta Indica
    (a) Neem
    (b) Mango
    (c) Jackfruit
    (d) Banana
    Answer: (a)

    18) ……………….. tree is known as ‘flame of the forest’?
    (a) Ziziphus
    (b) Butea monosperma
    (c) Jackfruit
    (d) Pongamia
    Answer: (b)

    19) Which tree is known as Coral tree?
    (a) Quercus
    (b) Dipterocarps
    (c) Erythrina
    (d) Ziziphus
    Answer: (c)

    20) Which plants die after flowering?
    (a) Lotus
    (b) Bamboo
    (c) Chrysanthemum
    (d) Butea
    Answer: (b)

    21) Out of 4,100 mammal species in the world, Pakistan is home to
    (a) 209
    (b) 188
    (c) 319
    (d) 566
    Answer: (b)

    22) The four mammals known to have so far disappeared from Pakistan are the tiger (Panthera Tigris), swamp deer (Cervus duvaucelii), lion (Panthera Leo) and the.
    (a) White Rhinoceros
    (b) One-horned rhinoceros (Rhinoceros unicornis)
    (c) Elephant
    (d) Hog deer
    Answer: (b)

    23) ……………….. is a marine tortoise which shows the unique phenomenon ‘Arribada’
    (a) Olive Ridley
    (b) Star Tortoise
    (c) Travancore Tortoise
    (d) b & c
    Answer: (a)

    24) Largest reptile in the world
    (a) Dragon
    (b) Anaconda
    (c) Crocodile
    (d) Python
    Answer: (b)

    25) In which year Broghil Valley (KPK) was declared as National Park?
    (a) 1988
    (b) 1996
    (c) 2010
    (d) 2011
    Answer: (c)

    26) The total population of Snow Leopard in Pakistan is estimated around
    (a) 400
    (b) 500
    (c) 300
    (d) 188
    Answer: (c)

    27) In Pakistan, mangroves forests covered 600,000 hectares but now that has been reduced to
    (a) 185,000 hectares
    (b) 75,000 hectares
    (c) 85,000 hectares
    (d) 115,000 hectares
    Answer: (b)

    28) In which year Kala Chitta was declared as National Park?
    (a) 2008
    (b) 2009
    (c) 2010
    (d) 2012
    Answer: (b)

    29) The Red Data book which lists endangered species is maintained by
    (a) UNO
    (b) WHO
    (c) IUCN
    (d) WWF
    Answer: (c)

    30) The largest national park in the world meeting the IUCN definition is the Northeast Greenland National Park, which was established in
    (a) 1973
    (b) 1974.
    (c) 1976
    (d) 1999
    Answer: (b)

    31) In which year Lal Suhanra was declared as National Park?
    (a) 1972
    (b) 1988
    (c) 1995
    (d) 2008
    Answer: (a)

    32) Flag ship species of Deosai National Park (Skardu) sanctuary
    (a) Tiger
    (b) Peacock
    (c) Brown Bears
    (d) Rhino
    Answer: (c)

    33) Herpetology is a branch of Science which deals with
    (a) Aves
    (b) Mammals
    (c) Reptiles
    (d) Fishes
    Answer: (c)

    34) “Silent Spring” is a well-known book written by
    (a) John Miller
    (b) Charles Darwin
    (c) Rachel Carson
    (d) None of these
    Answer: (c)

    35) First Biosphere reserve in Pakistan
    (a) Lal Suhanra National Park
    (b) Kirthar National Park
    (c) Chitral Gol National Park
    (d) Chiltan Hazarganji, National Park
    Answer: (a)

    36) Bears are usually hunted and killed for their
    (a) Teeth
    (b) Skin
    (c) Gall bladder
    (d) Nails
    Answer: (b)

    37) Coral reefs in Pakistan can be seen in
    (a) Atcola Island
    (b) Churna (near Karachi coast)
    (c) Pasni and near Jevani
    (d) All of the above
    Answer: (d)

    38) Which of the following is an extinct species?
    (a) Tiger
    (b) Lion
    (c) Dodo
    (d) Ostrich
    Answer: (c)

    39) Black Buck is a
    (a) Goat
    (b) Deer
    (c) Butterfly
    (d) Bird
    Answer: (b)

    40) Gharial is a
    (a) Crocodile
    (b) Cobra
    (c) Tortoise
    (d) Frog
    Answer: (a)

    41) ——— is one of the most endangered species of Pakistani birds
    (a) Bee eater
    (b) Chakoor
    (c) Owl
    (d) Houbara bustard
    Answer: (d)

    42) Pangolins feed on
    (a) Ants
    (b) Fruits
    (c) Leaves
    (d) Roots
    Answer: (a)

    43) Many wild plant and animals are on the verge of extinction due to
    (a) Habitat destruction
    (b) Climatic changes
    (c) Non availability of food
    (d) None of the above
    Answer: (a)

    44) The first global environmental protection treaty “The Montreal Protocol” was signed on Sept. 26.
    (a) 1985
    (b) 1990
    (c) 1981
    (d) 1987
    Answer: (d)

    45) Animals and plants are best protected in
    (a) Zoos
    (b) Botanical Gardens
    (c) National Parks
    (d) Sanctuaries
    Answer: (c)

    46) The Native Place of Redwood trees?
    (a) Australia
    (b) Amazon
    (c) California
    (d) Thailand
    Answer: (c)

    47) Which of the following pulls people to urban areas?
    (a) Declining agricultural jobs
    (b) Lack of land to grow food
    (c) Better health care
    (d) None of these
    Answer: (c)

    48) Due to the urban population exploding in developing countries, they will need to build the equivalent of a city with more than 1 million people every __ for the next 25 years.
    (a) Day
    (b) Week
    (c) Month
    (d) Three months
    (e) Year
    Answer: (b)

    49) Which of the following statements is false?
    (a) The shift in poverty is moving rapidly from the city to the country.
    (b) Developing countries are currently urbanizing faster than developed countries.
    (c) Urbanization varies throughout the world but is increasing everywhere
    (d) The general population growth also contributes to urban growth
    (e) The shift in poverty is moving rapidly from the country to the city
    Answer: (a)

    50) Those who migrate and find jobs in cities can expect all of the following, except
    (a) Long hours and low wages
    (b) Dangerous machinery
    (c) Health and retirement benefits
    (d) Noise pollution
    (e) High crime rate
    Answer: (c)

  • | |

    Major Airlines of the World – Top 100 Airlines with Numbers of Flights Per DAy

    • Lufthansa German Airlines Germany
    • Aero-flot Airline – Russia
    • Pan American World Airways System – S.A.
    • Trans-world Airways – S.A.
    • Delta Airlines – S.A.
    • Thai Airways International – Thailand
    • Swissair – Switzerland
    • Emirates – A.E
    • Air-Ceylon – Sri Lanka
    • Iberia – Spain
    • Pakistan International Airlines – Pakistan
    • Braathens – Norway
    • Scandinavian Airlines System – Norway
    • KLM Royal Dutch – Netherlands
    • Royal Nepal Airlines – Nepal
    • Japan Airlines – Japan
    • All Nippon Airways – Japan
    • Alitalia – Italy
    • Ryanair – Ireland
    • Garuda Airways – Indonesia
    • Air-India – India
    • Cathay Pacific – Hong Kong
    • Air France – France
    • Finnair – Finland
    • Easy Jet – England
    • O.A.C. – England
    • Sabena – Belgium Qantas
    • Empire Airways – Australia
    • Araina Afghan Airlines – Afghanistan

     

    Here is a list (as on 2020-04-03) of the 100 biggest airlines based on the number of departures (and not the number of passengers). The number of flights is the daily average for one week.

    1 – American Airlines – 5961 flights every day
    2 – Delta Air Lines – 4290 flights every day
    3 – United Airlines – 4048 flights every day
    4 – Southwest Airlines – 3795 flights every day
    5 – Ryanair – 2151 flights every day
    6 – easyJet – 1785 flights every day
    7 – China Southern Airlines – 1781 flights every day
    8 – China Eastern Airlines – 1716 flights every day
    9 – IndiGo – 1665 flights every day
    10 – Turkish Airlines – 1379 flights every day
    11 – Air Canada – 1325 flights every day
    12 – Air China – 1244 flights every day
    13 – ANA – 1224 flights every day
    14 – Alaska Airlines – 1119 flights every day
    15 – LATAM Airlines – 1111 flights every day
    16 – Air France – 1010 flights every day
    17 – Aeroflot – 938 flights every day
    18 – JetBlue Airways – 921 flights every day
    19 – JAL – 825 flights every day
    20 – British Airways – 782 flights every day
    21 – Lufthansa – 720 flights every day
    22 – KLM – 675 flights every day
    23 – Qantas – 668 flights every day
    24 – Shenzhen Airlines – 664 flights every day
    25 – Gol – 660 flights every day
    26 – Spirit Airlines – 646 flights every day
    27 – Lion Air – 639 flights every day
    28 – Wizz Air – 636 flights every day
    29 – Vueling – 627 flights every day
    30 – Azul – 620 flights every day
    31 – Xiamen Airlines – 589 flights every day
    32 – SpiceJet – 583 flights every day
    33 – AirAsia – 583 flights every day
    34 – WestJet – 575 flights every day
    35 – AVIANCA – 575 flights every day
    36 – Hainan Airlines – 568 flights every day
    37 – Sichuan Airlines – 523 flights every day
    38 – Shandong Airlines – 485 flights every day
    39 – Saudia – 478 flights every day
    40 – Emirates – 463 flights every day
    41 – Air India – 457 flights every day
    42 – Pegasus – 446 flights every day
    43 – Garuda Indonesia – 439 flights every day
    44 – Qatar Airways – 429 flights every day
    45 – Wings Air – 426 flights every day
    46 – Volaris – 398 flights every day
    47 – Alitalia – 393 flights every day
    48 – Aeromexico – 390 flights every day
    49 – S7 Airlines – 389 flights every day
    50 – Air New Zealand – 383 flights every day
    51 – Thai AirAsia – 370 flights every day
    52 – Frontier Airlines – 362 flights every day
    53 – Malaysia Airlines – 361 flights every day
    54 – Iberia – 356 flights every day
    55 – Virgin Australia – 355 flights every day
    56 – Vietnam Airlines – 353 flights every day
    57 – Batik Air – 352 flights every day
    58 – Ethiopian Airlines – 350 flights every day
    59 – Jetstar – 350 flights every day
    60 – Spring Airlines – 348 flights every day
    61 – VietJet Air – 347 flights every day
    62 – Philippine Airlines – 343 flights every day
    63 – SAS – 335 flights every day
    64 – Ravn Alaska – 334 flights every day
    65 – Juneyao Airlines – 323 flights every day
    66 – TAP Portugal – 313 flights every day
    67 – Cebu Pacific Air – 310 flights every day
    68 – Gestair – 307 flights every day
    69 – Eurowings – 305 flights every day
    70 – Shanghai Airlines – 302 flights every day
    71 – Aer Lingus – 299 flights every day
    72 – GoAir – 295 flights every day
    73 – Citilink – 293 flights every day
    74 – LOT – Polish Airlines – 281 flights every day
    75 – Beijing Capital Airlines – 276 flights every day
    76 – Interjet – 274 flights every day
    77 – Aerolineas Argentinas – 273 flights every day
    78 – Cape Air – 259 flights every day
    79 – South African Airways – 255 flights every day
    80 – Lucky Air – 253 flights every day
    81 – Sriwijaya Air – 252 flights every day
    82 – Copa Airlines – 251 flights every day
    83 – Tianjin Airlines – 251 flights every day
    84 – Norwegian Air Shuttle – 243 flights every day
    85 – Hawaiian Airlines – 241 flights every day
    86 – SWISS – 240 flights every day
    87 – Allegiant Air – 236 flights every day
    88 – Etihad Airways – 232 flights every day
    89 – Austrian – 229 flights every day
    90 – Tropic Air – 226 flights every day
    91 – Air Europa – 224 flights every day
    92 – Finnair – 220 flights every day
    93 – AirAsia India – 220 flights every day
    94 – Cathay Pacific – 218 flights every day
    95 – Jet2 – 216 flights every day
    96 -Singapore Airlines – 211 flights every day
    97 – Maya Island Air – 209 flights every day
    98 -Vistara – 204 flights every day
    99 -Jeju Air – 203 flights every day
    100 – EgyptAir – 199 flights every day

    Click HERE to see the Largest airlines in the world page on Wikipedia