|

بول کے لب آزاد ہیں تیرے کن مشہور شاعر کی نظم ہے ؟

ا۔ فیض احمد فیض
ب۔ علامہ اقبال
ج۔ نظیر اکبر آبادی
د۔ فراز

جواب:ا۔ فیض احمد فیض

Similar Posts

  • If the asset turnover and profit margin of a company are 1.85 and 0.35 respectively, the return on investment is.

    If the asset turnover and profit margin of a company are 1.85 and 0.35 respectively, the return on investment is.

    A. 0.65
    B. 0.35
    C. 1.50
    D. 5.29

  • |

    General Science & Ability MCQs (Natural Hazards and Disasters, Set-I)

    1) What is the point of origin of an earthquake?
    (a) Epicenter
    (b) Focus
    (c) Foreshock
    (d) Scarp
    (e) Seismograph
    Answer: (b)
    The exact point where the earthquake actually starts deep inside the earth’s crust (the point of origin) is called the focus, or hypocenter.

    2) What is the point on the surface nearest the earthquake?
    (a) Epicenter
    (b) Focus
    (c) Foreshock
    (d) Scarp
    (e) Seismograph
    Answer: (a)
    The epicenter is the point on the earth’s surface vertically above the hypocenter (or focus), point in the crust where a seismic rupture begins

    3) Places experiencing equal impact of an earthquake are called (CSS-2012)
    (a) Snowlines
    (b) seismic belts
    (c) Seismic lines
    (d) None of these
    Answer: (c)

    4) Where do most earthquakes occur?
    (a) Along dikes
    (b) Along faults
    (c) Along folds
    (d) Along joints
    (e) Along unconformities
    Answer: (b)
    Earthquakes can also occur far from the edges of plates, along faults. Faults are cracks in the earth where sections of a plate (or two plates) are moving in different directions. Faults are caused by all that bumping and sliding the plates do. They are more common near the edges of the plates.

    5) What is the standardized distance from an earthquake epicenter for measuring Richter magnitudes?
    (a) 0 km
    (b) 10 km
    (c) 100 km
    (d) 500 km
    (e) 1000 km
    Answer: (c)
    Richter established 100 km as the standard distance from an earthquake epicenter to measure Richter magnitude with a Wood-Anderson seismograph.

    6) What was the magnitude of the Earthquake that shook Northern Pakistan and Azad Kashmir on October, 8, 2005? (CSS-2006)
    (a) 5.7
    (b) 7.5
    (c) 7.6
    (d) None of these.
    Answer: (d)
    A major earthquake shook Pakistan on Saturday, October 8, 2005, at 8:50 a.m. The epicenter of this magnitude 7.6 quake was about 65 miles north-northeast of Islamabad, the country’s capital. At least 86,000 people were killed, more than 69,000 were injured, and extensive damage resulted in northern Pakistan. The heaviest damage occurred in the Muzaffarabad area of Kashmir.

    7) In what country did the highest magnitude earthquake ever measured take place?
    (a) Chile
    (b) Pakistan
    (c) Japan
    (d) Afghanistan
    (e) United States
    Answer: (a)
    The Chilean earthquake of 1960 is the most powerful ever recorded at 8.6 on the Richter scale or 9.5 on the moment magnitude scale.

    8) What is the immediate energy source for earthquakes?
    (a) Stored elastic energy in bent rock
    (b) Stored elastic energy in compressed rock
    (c) Stored heat energy from the earth’s interior
    (d) Stored heat energy from the sun
    Answer: (a)
    Sudden elastic rebound of bent rock that has reached the breaking point is what causes nearly all earthquakes

    9) What is the strongest magnitude earthquake ever measured on the Richter scale?
    (a) 5.5
    (b) 6.3
    (c) 6.8
    (d) 7.5
    (e) 8.6
    Answer: (e)
    Several earthquakes have been measured with a magnitude close to 8.6 on the Richter scale, but none higher.

    10) Which region of the earth has the most frequent earthquakes?
    (a) Antarctic region
    (b) Arctic region
    (c) Atlantic region
    (d) Indian region
    (e) Pacific region
    Answer: (e)
    The Pacific region has the greatest number of earthquakes because this is where most of the earth’s convergent plate boundaries lie.

    11) Japan is called: (CSS-2008)
    (a) Land of earthquakes
    (b) Land of rising sun
    (c) Land of rivers
    (d) None of these
    Answer: (b)

    12) How does shaking ground cause soft sediment to liquify?
    (a) It breaks the sediment particles into smaller pieces
    (b) It evaporates water in the pores of the sediment
    (c) It makes sediment particles fit more tightly together
    (d) It melts the sediment
    (e) It melts water in the pores of the sediment
    Answer: (c)
    Shaking ground helps particles to settle more tightly together, thus reducing interstitial space and releasing pore water.

    13) Which of the following is not associated with earthquake destruction?
    (a) Fires
    (b) High winds
    (c) Mass wasting
    (d) Trembling earth
    (e) Tsunamis
    Answer: (b)
    Earthquakes do not generate high winds.

    14) Pakistan/Kashmir earthquake of October, 2005 was result of: (CSS-2006)
    (a) Volcanic activity
    (b) Tectonic dislocation
    (c) Severe flooding
    (d) None of these
    Answer: (b)

    15) Which waves are called shear waves because of the shear forces that they subject the rock to?
    (a) P-waves
    (b) S-waves
    (c) Surface waves
    (d) All of the above
    Answer: (b)
    S-waves are also called shear waves because they subject the medium to shear forces, and they only pass through solids because only solids have elastic rebound to shear forces.

    16) Which waves are called compression waves because they compress and extend the material they pass through?
    (a) P-waves
    (b) S-waves
    (c) Surface waves
    (d) All of the above
    Answer: (a)
    P-waves are also called compression waves because they compress and extend the medium.

    17) In what order do earthquake waves arrive at seismic stations?
    (a) P-waves, then S-waves, then surface waves
    (a) S-waves, then P-waves, then surface waves
    (b) S-waves, then surface waves, then P-waves
    (c) Surface waves, then P-waves, then S-waves
    (d) Surface waves, then S-waves, then P-waves
    Answer: (a)
    Primary and secondary waves are named after their arrival sequence.

    18) Which of the following earthquake waves is first recorded on the Seismograph?
    (a) P-waves
    (b) Rayleigh waves
    (c) S-waves
    (d) Love waves
    Answer: (a)

    19) The Intensity scale of the earthquake is called?
    (a) Mercalli scale
    (b) Ritcher scale
    (c) Number scale
    (d) None of the above
    Answer: (a)

    20) The point where the energy is released during the earthquake is called?
    (a) Epicentre
    (b) Hypocentre
    (c) Circumcentre
    (d) None of the above
    Answer: (b)

    21) The type of plate- boundary interaction along the Himalayas is known as?
    (a) Continent-continent convergence
    (b) Divergent boundary
    (c) Transform boundary
    (d) Ocean-continent convergence
    Answer: (a)

    22) Which of the following describes the build up and release of stress during an earthquake?
    (a) the Modified Mercalli Scale
    (b) the elastic rebound theory
    (c) the principle of superposition
    (d) the travel time difference
    Answer: (b)

    23) Approximately what percentage of earthquakes occur at plate boundaries?
    (a) 25%
    (b) 50%
    (c) 75%
    (d) 90%
    Answer: (d)

    24) Where is the focus with respect to the epicenter?
    (a) directly below the epicenter
    (b) directly above the epicenter
    (c) in the P wave shadow zone
    (d) in the S wave shadow zone
    Answer: (b)

    25) Point A, where slip initiated during the earthquake, is called the ________.
    (a) dip
    (b) epicenter
    (c) focus
    (d) scarp
    Answer: (c)

    26) Point B is called the earthquake ________.
    (a) dip
    (b) epicenter
    (c) focus
    (d) scarp
    Answer: (b)

    27) Point C is called the _________
    (a) epicenter
    (b) fault scarp
    (c) Seismic wave
    (d) Dip of the earthquake
    Answer: (b)
    A fault scarp is a small step or offset on the ground surface where one side of a fault has moved vertically with respect to the other. It is the topographic expression of faulting attributed to the displacement of the land surface by movement along faults.

    28) What type of faulting is illustrated in this diagram?
    (a) normal (b) Reverse
    (c) Thrust (d) Abnormal
    Answer: (a)

    29) Which one of the following earthquake waves is more destructive?
    (a) P-waves
    (b) Surface waves
    (c) S-waves
    (d) Body waves
    Answer: (b)
    Earthquake waves can be divided into two types – body waves and surface waves. There are two types of body waves – P-wave and S-wave. The surface waves are more destructive as they displace rocks, and hence results in collapse of structures.

    30) When a volcano ejects acid lava, eruption is usually
    (a) Light and less violent
    (b) Soft and less violent
    (c) Loud but less violent
    (d) Loud and more violent
    Answer: (d)

    31) In some eruptions, mudflows are forced over the
    (a) Earth’s mantle
    (b) Ocean bed
    (c) Earth’s surface
    (d) Earth’s core
    Answer: (c)

    32) Magma which is forced onto Earth’s surface is known as
    (a) Vent
    (b) Cone
    (c) Lava
    (d) Magma Chamber
    Answer: (c)

    33) An example of composite volcanoes is
    (a) Mount Everest
    (b) Puy de Dôme
    (c) Mauna Loa
    (d) Mount Merapi
    Answer: (d)

    34) ‘Flash-floods’ are associated with
    (a) Thunderstorms
    (b) Cyclonic storms
    (c) Tsunami
    (d) Tornado
    Answer: (a)
    A flash flood is a sudden flood event caused by a hydrologic response of the drainage basin. Flash floods are normally strongly localized and associated with extreme showers or thunderstorm activity, when high rates of precipitation occur in a short period of time.

    35) During eruption, volcanic material is
    (a) Blown to some meters
    (b) Blown to many kilometers
    (c) Blown to some inches
    (d) Blown to some feet
    Answer: (b)

    36) When volcanos ejects basic lava, eruption is mainly
    (a) Loud
    (b) Violent
    (c) Quite
    (d) Hard
    Answer: (c)

    37) A reference to process by which materials such as magma and gases from inside Earth are forced onto Earth’s surface is
    (a) Eruption
    (b) Lava
    (c) Volcanism
    (d) Earthquake
    Answer: (c)

    38) Movement of crustal plates result in formation of
    (a) a huge island
    (b) Small volcanic islands
    (c) a small island
    (d) Huge volcanic islands
    Answer: (b)

    39) Ice can be changed to water by: (CSS-2011)
    (a) Adding more water molecules
    (b) Changing the motion of the water molecules
    (c) Rearranging the atoms in water molecules
    (d) Destroying the atoms in water molecules
    (e) None of these
    Answer: (b)

    40) Composite volcanoes are made up of alternate layers of
    (a) Ash and cinder only
    (b) Dense lava and ash
    (c) Viscous lava, ash and cinder
    (d) pyroclastic lava, ash and cinder
    Answer: (c)

    41) Lava that contains high amounts of iron and magnesium, but low amount of silica is known as
    (a) Acid Lava
    (b) Basic Lava
    (c) Composite Lava
    (d) Component Lava
    Answer: (b)

    42) Number of classifications of volcanoes is
    (a) three
    (b) Six
    (c) nine
    (d) twelve
    Answer: (a)

    43) Acid lava is sticky or ‘viscous’ because it contains high amounts of
    (a) Copper
    (b) Iron
    (c) nickel
    (d) Silica
    Answer: (d)

    44) Eruptions from composite volcanoes are usually
    (a) Light and less violent
    (b) Soft and less violent
    (c) Loud but less violent
    (d) Loud and more violent
    Answer: (d)

    45) As volcano is carried along by plate, a new volcano is formed over the
    (a) Ocean bed
    (b) River bed
    (c) Original hot spot
    (d) Virtual hot spot
    Answer: (c)

    46) Cavity in Earth’s crust below vent that holds magma is known as
    (a) Vent
    (b) Cone
    (c) Lava
    (d) Magma Chamber
    Answer: (d)

    47) Most common type of volcano is the
    (a) Acid Lava Volcano
    (b) Basic Lava Volcano
    (c) Composite Lava Volcano
    (d) Component Volcano
    Answer: (c)

    48) Composite Lava Volcano is also known as
    (a) Cinder volcano
    (b) Ash volcano
    (c) Pyroclastic volcano
    (d) Stratovolcanoes
    Answer: (d)
    Composite volcanoes (also called stratovolcanoes) are much more explosive than shield volcanoes, the other important type of volcano.

    49) Mid-Atlantic ridge is so tall that it actually rises above sea in many places forming
    (a) Icy islands
    (b) Ice lands
    (c) Volcanic islands
    (d) Rocky islands
    Answer: (c)

    50) Basic lava erupts out of volcano, throwing out mainly
    (a) Ash
    (b) Dust
    (c) CO
    (d) CO2
    Answer: (a)