|

The De Beaumont centre in London specialises in what sport?

Question
The De Beaumont centre in London specialises in what sport?
Answer
Fencing

Similar Posts

  • | |

    Environmental Science MCQs | Sustainable Development Issues

    1) The expansion on PQLI is
    (a) Physical Quality of Life index
    (b) Physical Quantity of Life Index
    (c) Product Quality Lifecycle Implementation
    (d) None of these
    Answer: (a)

    2) Birth rate is called
    (a) Mortality
    (b) Vital index
    (c) Natality
    (d) Viability
    Answer: (c)

    3) Death rate of the population
    (a) Mortality
    (b) Viability
    (c) Natality
    (d) Vitality
    Answer: (a)

    4) The Anthrax disease is caused by
    (a) Virus
    (b) Bacteria
    (c) Protozoa
    (d) Helminthes
    Answer: (b)

    5) Superbugs are
    (a) Synthetic bug
    (b) Bacteria
    (c) Radio nucleotide
    (d) Industries
    Answer: (b)

    6) Salmonellosis is a disease related to consumption of
    (a) Chicken
    (b) Eggs
    (c) Mutton
    (d) Fish
    Answer: (d)

    7) Causative organisms of Malaria
    (a) Bacteria
    (b) Fungus
    (c) Plasmodium
    (d) Virus
    Answer: (c)

    8) What is ‘Black Lung?”
    (a) Occupational Hazard to the miners
    (b) Occupational Hazard to navigators
    (c) Occupational Hazard to pesticide applicators.
    (d) None of these
    Answer: (a)

    9) What is Carcinogen?
    (a) Drugs for curing infectious disease
    (b) Drugs used for curing cancer
    (c) Cancer causing agent
    (d) Food colorants
    Answer: (c)

    10) Infection of HIV is usually detected by which test
    (a) Elisa test
    (b) Hybridization
    (c) Gram staining
    (d) None
    Answer: (a)

    11) The destruction of habitat of plants and animals is called
    (a) Endemism
    (b) Endangered species
    (c) Habitat loss
    (d) Flood
    Answer: (c)

    12) Zoos are examples for
    (a) In-situ conservation
    (b) in-vivo conservation
    (c) ex-situ conservation
    (d) ex vivo conservation
    Answer: (c)

    13) The first national park of Pakistan
    (a) Lulusar-Dudipatsar National Park
    (b) Shandure-Phander National Park
    (c) Lal Suhanra National Park
    (d) Pir Lasura National Park
    Answer: (c)

    14) Earth summit of Rio de Janeiro (1992) resulted in
    (a) Compilation of Red list
    (b) Establishment of biosphere reserves
    (c) Conservation of biodiversity
    (d) IUCN
    Answer: (c)

    15) Some species of plants and animals are extremely rare and may occur only at a few locations are called
    (a) Endemic
    (b) Endangered
    (c) Vulnerable
    (d) Threatened
    Answer: (b)

    16) The drug morphine is extracted from …………… plant
    (a) Cocoa
    (b) Belladonna
    (c) Opium Poppy
    (d) Tannin
    Answer: (c)

    17) …………….. species is known as Azadirachta Indica
    (a) Neem
    (b) Mango
    (c) Jackfruit
    (d) Banana
    Answer: (a)

    18) ……………….. tree is known as ‘flame of the forest’?
    (a) Ziziphus
    (b) Butea monosperma
    (c) Jackfruit
    (d) Pongamia
    Answer: (b)

    19) Which tree is known as Coral tree?
    (a) Quercus
    (b) Dipterocarps
    (c) Erythrina
    (d) Ziziphus
    Answer: (c)

    20) Which plants die after flowering?
    (a) Lotus
    (b) Bamboo
    (c) Chrysanthemum
    (d) Butea
    Answer: (b)

    21) Out of 4,100 mammal species in the world, Pakistan is home to
    (a) 209
    (b) 188
    (c) 319
    (d) 566
    Answer: (b)

    22) The four mammals known to have so far disappeared from Pakistan are the tiger (Panthera Tigris), swamp deer (Cervus duvaucelii), lion (Panthera Leo) and the.
    (a) White Rhinoceros
    (b) One-horned rhinoceros (Rhinoceros unicornis)
    (c) Elephant
    (d) Hog deer
    Answer: (b)

    23) ……………….. is a marine tortoise which shows the unique phenomenon ‘Arribada’
    (a) Olive Ridley
    (b) Star Tortoise
    (c) Travancore Tortoise
    (d) b & c
    Answer: (a)

    24) Largest reptile in the world
    (a) Dragon
    (b) Anaconda
    (c) Crocodile
    (d) Python
    Answer: (b)

    25) In which year Broghil Valley (KPK) was declared as National Park?
    (a) 1988
    (b) 1996
    (c) 2010
    (d) 2011
    Answer: (c)

    26) The total population of Snow Leopard in Pakistan is estimated around
    (a) 400
    (b) 500
    (c) 300
    (d) 188
    Answer: (c)

    27) In Pakistan, mangroves forests covered 600,000 hectares but now that has been reduced to
    (a) 185,000 hectares
    (b) 75,000 hectares
    (c) 85,000 hectares
    (d) 115,000 hectares
    Answer: (b)

    28) In which year Kala Chitta was declared as National Park?
    (a) 2008
    (b) 2009
    (c) 2010
    (d) 2012
    Answer: (b)

    29) The Red Data book which lists endangered species is maintained by
    (a) UNO
    (b) WHO
    (c) IUCN
    (d) WWF
    Answer: (c)

    30) The largest national park in the world meeting the IUCN definition is the Northeast Greenland National Park, which was established in
    (a) 1973
    (b) 1974.
    (c) 1976
    (d) 1999
    Answer: (b)

    31) In which year Lal Suhanra was declared as National Park?
    (a) 1972
    (b) 1988
    (c) 1995
    (d) 2008
    Answer: (a)

    32) Flag ship species of Deosai National Park (Skardu) sanctuary
    (a) Tiger
    (b) Peacock
    (c) Brown Bears
    (d) Rhino
    Answer: (c)

    33) Herpetology is a branch of Science which deals with
    (a) Aves
    (b) Mammals
    (c) Reptiles
    (d) Fishes
    Answer: (c)

    34) “Silent Spring” is a well-known book written by
    (a) John Miller
    (b) Charles Darwin
    (c) Rachel Carson
    (d) None of these
    Answer: (c)

    35) First Biosphere reserve in Pakistan
    (a) Lal Suhanra National Park
    (b) Kirthar National Park
    (c) Chitral Gol National Park
    (d) Chiltan Hazarganji, National Park
    Answer: (a)

    36) Bears are usually hunted and killed for their
    (a) Teeth
    (b) Skin
    (c) Gall bladder
    (d) Nails
    Answer: (b)

    37) Coral reefs in Pakistan can be seen in
    (a) Atcola Island
    (b) Churna (near Karachi coast)
    (c) Pasni and near Jevani
    (d) All of the above
    Answer: (d)

    38) Which of the following is an extinct species?
    (a) Tiger
    (b) Lion
    (c) Dodo
    (d) Ostrich
    Answer: (c)

    39) Black Buck is a
    (a) Goat
    (b) Deer
    (c) Butterfly
    (d) Bird
    Answer: (b)

    40) Gharial is a
    (a) Crocodile
    (b) Cobra
    (c) Tortoise
    (d) Frog
    Answer: (a)

    41) ——— is one of the most endangered species of Pakistani birds
    (a) Bee eater
    (b) Chakoor
    (c) Owl
    (d) Houbara bustard
    Answer: (d)

    42) Pangolins feed on
    (a) Ants
    (b) Fruits
    (c) Leaves
    (d) Roots
    Answer: (a)

    43) Many wild plant and animals are on the verge of extinction due to
    (a) Habitat destruction
    (b) Climatic changes
    (c) Non availability of food
    (d) None of the above
    Answer: (a)

    44) The first global environmental protection treaty “The Montreal Protocol” was signed on Sept. 26.
    (a) 1985
    (b) 1990
    (c) 1981
    (d) 1987
    Answer: (d)

    45) Animals and plants are best protected in
    (a) Zoos
    (b) Botanical Gardens
    (c) National Parks
    (d) Sanctuaries
    Answer: (c)

    46) The Native Place of Redwood trees?
    (a) Australia
    (b) Amazon
    (c) California
    (d) Thailand
    Answer: (c)

    47) Which of the following pulls people to urban areas?
    (a) Declining agricultural jobs
    (b) Lack of land to grow food
    (c) Better health care
    (d) None of these
    Answer: (c)

    48) Due to the urban population exploding in developing countries, they will need to build the equivalent of a city with more than 1 million people every __ for the next 25 years.
    (a) Day
    (b) Week
    (c) Month
    (d) Three months
    (e) Year
    Answer: (b)

    49) Which of the following statements is false?
    (a) The shift in poverty is moving rapidly from the city to the country.
    (b) Developing countries are currently urbanizing faster than developed countries.
    (c) Urbanization varies throughout the world but is increasing everywhere
    (d) The general population growth also contributes to urban growth
    (e) The shift in poverty is moving rapidly from the country to the city
    Answer: (a)

    50) Those who migrate and find jobs in cities can expect all of the following, except
    (a) Long hours and low wages
    (b) Dangerous machinery
    (c) Health and retirement benefits
    (d) Noise pollution
    (e) High crime rate
    Answer: (c)