|

According to the Public Affairs Index 2018, which is the best-governed state in the country?

Question: According to the Public Affairs Index 2018, which is the best-governed state in the country?
[A].

Tamilnadu

[B].

Kerala

[C].

Karnataka

[D].

Gujarat

Answer: Option B

Explanation:

According to the Public Affairs Index 2018, Kerala is the best-governed state in the country, released by a Bengaluru think-tank, Public Affairs Centre. As per the report, Tamil Nadu, Telangana, Karnataka and Gujarat are among the top five states delivering good governance. Bihar, Jharkhand, Madhya Pradesh, Uttar Pradesh and Odisha ranked the lowest on the index, indicating higher social and economic inequalities.

Note: The above multiple-choice question is for all general and Competitive Exams in India

Similar Posts

  • | | | | | |

    NTS Pak Current Affairs MCQs With Answers

    1. Due to which militant group, Iran threatened Pakistan that they would hit bases of Militants inside Pakistan?
    A. ISIS
    B. Lashkar-e-Taiba
    C. Jaish-al-Adl
    D. Tehreek-e-Taliban Pakistan

    Answer: Option C

    2. How many members joint investigation team (JIT) formed by Sup¬reme Court?
    A. 4 members (JIT) team
    B. 6 members (JIT) team
    C. 7 members (JIT) team
    D. None of these

    Answer: Option B

    3. Name the Head of Joint investigation team (JIT) to probe Panama case?
    A. Wajid Zia (FIA)
    B. Brigadier Muhammad Nauman Saeed (ISI)
    C. Brigadier Kamran Khurshid (MI).
    D. Irfan Naeem Mangi (NAB).

    Answer: Option A

    4. Who is the current IG of Islamabad Police?
    A. Ahmed Khan
    B. Muhammad Khalid Khattak
    C. Tahir Masood Yasin
    D. Sikandar Hayat

    Answer: Option B

    5. Who is the current IG of Balochistan Police?
    A. Mr. Tariq Umar Khittab
    B. Mr. Mushtaq Ahmed Sukhera
    C. Rao Amin Hashim
    D. Mr. Ahsan Mehboob

    Answer: Option D

    6. Who is the Current IG of Punjab Police?
    A. Mushtaq Sukhera
    B. Usman Khattak
    C. Arif Nawaz
    D. Ameen Venus

    Answer: Option B

    7. Al Qaeda leader Osama bin Laden was killed by U.S. Special Forces during raid in Abbottabad on____________?
    A. 2nd May 2010
    B. 3rd May 2010
    C. 2nd May 2011
    D. 3rd May 2011

    Answer: Option C

    8. Name the Pakistani Cricket player who announced his retirement from Test cricket in April-2017?
    A. Younas Khan
    B. Shahid Khan Afridi
    C. Misbah Ul Haq
    D. Mohammed Yousaf

    Answer: Option C

    9. Name the Imam-i-Kaaba who was invited by Jamiat Ulema-i-Islam (JUI-F) for Centenary celebrations on 6th April 2017?
    A. Hassan Al Bukhari
    B. Ahmad Mohammad Al al-Abbas
    C. Abdul Rahman Al-Sudais
    D. Sheikh Saleh bin Muhammad Bin Talib

    Answer: Option D

    10. Who is the current IG of Sindh police?
    A. Allah Dino Khowaja
    B. Ghulam Hyder Jamali
    C. Nasir Khan Durrani
    D. Shahid Nadeem Baloch

    Answer: Option A

    11. Who is the current IG of KPK police?
    A. Ihsan Ghani
    B. Salahuddin Mehsud
    C. Nasir Khan Durrani
    D. Ali Ahmed

    Answer: Option B

    12. State Bank of Pakistan (SBP) will issue a Coin in Recognition of Edhi’s services on March 31 2017, will worth Rs___________?
    A. RS 30
    B. RS 40
    C. RS 50
    D. RS 60

    Answer: Option C

    13. Name the First Woman Chief Executive Officer and President of of a Major Pakistani Bank?
    A. JEHAN ARA
    B. SALAINA HAROON
    C. SABEEN MAHMOOD
    D. SIMA KAMIL

    Answer: Option D

    14. Who is the current Chief Justice of Sindh High Court?
    A. Justice Ahmed Ali M. Sheikh
    B. Justice Sajjad Ali Shah
    C. Justice Faisal Arab
    D. Justice Maqbool Baqar

    Answer: Option A

    15. Sixth population census Started on 15th March 2017, which is being carried out after___________years?
    A. 17 Years
    B. 18 Years
    C. 19 Years
    D. 20 Years

    Answer: Option C

    16. Who won Pakistan Super League 2017?
    A. Peshawar Zalmi
    B. Quetta Gladiators
    C. Karachi Kings
    D. Islamabad United

    Answer: Option A

    17. Operation Radd-ul-Fasaad means ______________?
    A. Path to Salvation
    B. Elimination of discord
    C. Sharp and cutting strike
    D. None of these

    Answer: Option B

    18. Pakistan Army on launched ‘Operation Radd-ul-Fasaad’ across the country on ______________?
    A. 13th Jan 2017
    B. 2nd Feb 2017
    C. 15th Feb 2017
    D. 22nd Feb 2017

    Answer: Option D

    19. Which country boycotts South Asian Speakers’ summit-2017 ?
    A. Pakistan
    B. Nepal
    C. Maldives
    D. Sri Lanka

    Answer: Option A

    20. South Asian Speakers’ Summit-2017 19-20 Feb 2017 will be held in___________?
    A. Colombo, Sri Lanka
    B. Kathmandu, Nepa
    C. Indore, India
    D. Male, Maldives

    Answer: Option C

    21. Who is Newly appointed Ambassador of Pakistan to USA?
    A. Jalil Abbas Jilani
    B. Tahmina Janjua
    C. Aizaz Chaudhary
    D. Nafees Zakria

    Answer: Option C

    22. Who is currently appointed as adviser to the prime minister on aviation PIA?
    A. Zafar Iqbal Jahgra
    B. Azam Shigal
    C. Tariq Fatmi
    D. Sardar Mehtab Ahmed Khan

    Answer: Option D

    23. The 13th Meeting of the ECO Heads of State/Government on 1st March 2017 will be hosted by__________?
    A. Pakistan
    B. Turkey
    C. Iran
    D. China

    Answer: Option A

    24. Which team has won blind cricket T-20 world cup-on 12 february 2017 in India?
    A. Pakistan
    B. Australia
    C. India
    D. West Indies

    Answer: Option C

    25. How many countries had participated in conducting international naval exercise ‘Aman-17’ in the Arabian Sea off the coast of Karachi on 10 to 14 February-2017?
    A. 21
    B. 38
    C. 27
    D. 17

    Answer: Option B

    26. Bhikki Power Plant, district Sheikhupura has installed capacity of__________?
    A. 1180 MW
    B. 1320 MW
    C. 480 MW
    D. 1480 MW

    Answer: Option A

    27. Which Renowned Pakistani novelist passes away on 4th February -2017 at the age of 88 years?
    A. Fatima Surayya Bajia
    B. Razia Butt
    C. Bano Qudsia
    D. Parveen Shakir

    Answer: Option C

    28. Ex PM Nawaz Shairf has inaugurated 75-km long section of Karachi-Hyderabad motorway(total length would be 136 KM) on 3rd February-2017 it is?
    A. M8 Motorway
    B. M9 Motorway
    C. M12 Motorway
    D. M4 Motorway

    Answer: Option B

    29. Current Deputy Chairman Senate is____________?
    A. Mufti Muneeb ur Rehman
    B. Marvi Memon
    C. Moulana Abdul Gafoor Haidri
    D. Faisal Kareem Kundi

    Answer: Option C

    30. Current Chairman Senate is___________?
    A. Ayaz Sadiq
    B. Khrsheed Shah
    C. Aitzaz Ehsan
    D. Raza Rabbani

    Answer: Option D

    31. Who became the first Pakistani Women bowler from the country in Women ODIs to take 100 wickets in One-day International?
    A. Sana Mir
    B. Anam Amin
    C. Asmavia Iqbal
    D. Bismah Maroof

    Answer: Option A

    32. Current Governor Sindh is _______________?
    A. Murad Ali Shah
    B. Dr. Ishratul Ebad
    C. Justice(R) Saeed U zaman Saddiqi
    D. Muhammad Zubair
    updated on 31 jan 2017

    Answer: Option D

    33. Name the Pakistan’s surface-to-surface ballistic missile, which is capable of delivering multiple warheads using Multiple Independent Re-entry Vehicle (MIRV) technology?
    A. Shaheen-II
    B. Ababeel
    C. Nasr
    D. Ghauri

    Answer: Option B

    34. Multan Metro Bus Project Inaugurated by ex-PM Nawaz Sharif on 24th January-2017 completed with cost of 28.88 Billions Rs. its route length is?
    A. 22.5 KM
    B. 27 KM
    C. 33.5 KM
    D. 18.5 KM

    Answer: Option D

    35. Pakistan conducted a successful test of the “Ababeel” surface-to-surface ballistic missile on 24 January 2017, its range is___________?
    A. 450 KM
    B. 750 KM
    C. 2200 KM
    D. 1400 KM

    Answer: Option C

    36. After how many Years Pakistan’s win first ODI on Australian soil in jan 2017?
    A. 12 Years
    B. 10 Years
    C. 15 years
    D. None of these

    Answer: Option A

    37. The late Justice(R) Saeed U zaman Saddiqi Governor Sindh had served as the _________Chief Justice of Pakistan?
    A. 13th Chief Justice of Pakistan
    B. 14th Chief Justice of Pakistan
    C. 15th Chief Justice of Pakistan
    D. 16th Chief Justice of Pakistan

    Answer: Option C

    38. The Shortest-Serving Governor in Sindh’s History is?
    A. Murad Ali Shah
    B. Dr. Ishratul Ebad
    C. Justice(R) Saeed U zaman Saddiqi
    D. Khursheed Shah

    Answer: Option C

    39. Pakistan test fired its first submarine launched cruise missile Babur-III on 9 January 2017, has the range of___________ kilometres?
    A. 450 kilometres
    B. 550 kilometres
    C. 650 kilometres
    D. 700 kilometres

    Answer: Option A

    40.
    Islamic military coalition formed to combat terrorism is the alliance of ___________ Nations
    A. 34 nations
    B. 38 Nations
    C. 39 Nations
    D. 40 Nations

    Answer: Option C

    41. joint operations center to coordinate and support military operations of Saudi-led Islamic military alliance of 39 Nations against terrorism is located in?
    A. Riyadh
    B. Jeddah
    C. Medina
    D. Damma

    Answer: Option A

    42. Who has been appointed as a Chief of Saudi-led Islamic anti-terror alliance of 39 Nations in January 2017?
    A. General (retd) Raheel Sharif
    B. General (retd) Ashfaq Parvez Kayani
    C. General (retd) Pervez Musharraf
    D. General Qamar Javed Bajwa

    Answer: Option A

    43. Who becomes most experienced international umpire in cricket history in January 2017?
    A. Aleem Dar
    B. Rod Tucker
    C. Sundaram Ravi
    D. Marais Erasmus

    Answer: Option A

    44. Justice Mian Saqib Nisar took oath as Chief justice of Pakistan on __________?
    A. 25 December 2016
    B. 31 December 2016
    C. 1 January 2017
    D. 15 January 2017

    Answer: Option B

    45. Who is Current Chief justice of Pakistan?
    A. Justice Anwar Zaheer Jamali
    B. Justice Mian Saqib Nisar
    C. Justice Nasir-ul-Mulk
    D. Justice Iftikhar Muhammad Chaudhry

    Answer: Option B

    46. The current Chief Justice of Peshawar High Court is?
    A. Justice Mazhar ALam Khan Miankhel
    B. Justice Mian Fasih-ul-Mulk
    C. Justice Dost Muhammad Khan
    D. Justice Yahya Afridi

    Answer: Option D

    47. Recently inaugurated Chashma- III nuclear power plant can generate___________ megawatts of electricity?
    A. 340 megawatts
    B. 360 megawatts
    C. 400 megawatts
    D. 150 megawatt

    Answer: Option A

    48. Pak-Jordan joint military exercise held in December-2016 near Attock, called?
    A. Raadul Baraq
    B. Ataturk-IX
    C. Friendship-2016
    D. Fajr-ul-Sharq 1

    Answer: Option D

    49. Ex PM Nawaz has inaugurated 340 MW Chashma Nuclear Project-III in Mianwali on 28 December-2016 with the help of?
    A. China
    B. Turkey
    C. Russia
    D. Canada

    Answer: Option A

    50. How many regulatory bodies placed under the administrative control of the respective ministries concerned in December 2016?
    A. 3
    B. 4
    C. 5
    D. 7

    Answer: Option C

    51. Who becomes first Pakistani to win ICC Spirit of Cricket Award in December 2016?
    A. Shahid Khan Afridi
    B. Misbah-ul-Haq
    C. Younas khan
    D. Azhar Ali

    Answer: Option B

    52. China Pakistan Economics Corridor (CPEC) total length?
    A.2896 KM
    B. 7200 KM
    C. 2442 KM
    C. 4400 KM

    Answer: Option C

    53. Who is Current DG Rangers Sindh?
    A. Major Nadeem
    B. Gen Muhammad Saeed
    C. Gen Rizwan Akhtar
    D. Gen Asim Bajwa

    Answer: Option B

    54. The 10-rupee coin, recently issued by SBP, contains the picture of _____________?
    A. Derawar Fort
    B. Gwadar Port
    C. Badshahi Mosque
    D. Faisal Mosque

    Answer: Option D

    55. What is the name of the “chaiwala” Who got famous from social media in 2016?
    A. Kamal Khan
    B. Irshad Khan
    C. Rasheed Khan
    D. Arshad Khan

    Answer: Option D

    56. Pakistan will conduct its ____________ Population cencus in 2017?
    A. 4th population census
    B. 5th population census
    C. 6th population census
    D. 7th population census

    Answer: Option C

    57. Pakistan’s sixth population census will be carried out in _____________?
    A. February 2017
    B. March 2017
    C. April 2017
    D. May 2017

    Answer: Option B

    58. Who is newly Appointed DG ISPR of Pakistan Army?
    A. Lt General Asim Saleem Bajwa
    B. Major General Asif Ghafoor
    C. Major General Athar Abbas
    D. Major General Waheed Arshad

    Answer: Option B

    59. USA have signed an agreement to provide Rs 8.5 billion to the WAPDA for the construction of?
    A. Dia Mir Bahasha Dam Project
    B. Kala Bagh Dam Project
    C. Kurram Tangi Dam Project
    D. Mirani Dam Project

    Answer: Option C

    60. Name the special task force, which is established in December 2016 by Pakistan Navy to safeguard and protect the China-Pakistan Economic Corridor as well as Gwadar port?
    A. Task Force 21
    B. Task Force 44
    C. Task Force 88
    D. Task Force 2

    Answer: Option C

    61. Who is the First Pakistani female member of bomb disposal squad (BDU)?
    A. Shazadi Gillani
    B. Maryyam
    C. Rafia Qaseem Baig
    D. None of these

    Answer: Option C

    62. According to a notification by the Ministry of Law and Justice, Who will be the next Chief Justice of Pakistan in 2017?
    A. Justice Mian Saqib Nisar
    B. Justice Anwar Zaheer Jamali
    C. Justice Asif Saeed Khan Khosa
    D. Justice Amir Hani Muslim

    Answer: Option A

    63. Name the University which Department to be rename as “Abdus Salam Center for Physics” Approved by Prime Minister Nawaz Sharif in December 2016?
    A. Punjab University (Lahore)
    B. Quaid-e-Azam University (Islamabad)
    C. Gomal University (DI Khan)
    D. All of Above

    Answer: Option B

    64. Name the International University which started Benazir Bhutto Leadership Program (BBLP) / international leadership course in December 2016?
    A. University of Oxford
    B. Harvard University
    C. University of Cambridge
    D. None of these

    Answer: Option B

    65. The 2017 Heart of Asia – Istanbul Ministerial Process will be hosted by which country?
    A. Pakistan
    B. India
    C. Bhutan
    D. Azerbaijan

    Answer: Option D

    66. Heart of Asia – Istanbul Ministerial Process on December 3 to December 4, 2016 was hosted by which country?
    A. Pakistan
    B. India (Amritsar city)
    C. Bhutan
    D. Iran

    Answer: Option B

    67. How many Participating Countries are there in Heart of Asia Conference?
    A. 12 Participating Countries
    B. 14 Participating Countries
    C. 16 Participating Countries
    D. None of these

    Answer: Option B

    68. Number of Supporting Countries in Heart of Asia – Istanbul Ministerial Process are?
    A. 15 Supporting Countries
    B. 17 Supporting Countries
    C. 19 Supporting Countries
    D. None of these

    Answer: Option B

    69. Pakistan has started direct train and freight service in December 2016 with which Country?
    A. Iran
    B. India
    C. Afghanistan
    D. China

    Answer: Option D

    70. Till now, How many Chief of Army Staff (COAS), of Pakistan are selected from Baloch Regiment?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. None of these

    Answer: Option C

    71. General Qamar Javed Bajwa took oath as Army Chief on __________?
    A. 23 November 2016
    B. 25 November 2016
    C. 27 November 2016
    D. 29 November 2016

    Answer: Option D

    72. General Zubair Hayat is the ___________ Chairman Joint Chiefs of Staff Committee (CJCSC) of Pakistan?
    A. 13th
    B. 15th
    C. 16th
    D. 17th

    Answer: Option D

    73. Gen Qamar Javed Bajwa is___________ Chief of Amy Staff of Pakistan?
    A. 13th
    B. 15th
    C. 16th
    D. None of these

    Answer: Option C

    74. Newly selected Army chief Qamar Javed Bajwa belongs to Regiment___________?
    A. 6th FF
    B. 16th Baloch Ragiment
    C. 5th Punjab
    D. 13th Lancers

    Answer: Option B

    75. Who is the Current Chairman Joint Chiefs of Staff Committee (CJCSC), Pakistan?
    A. General Rashad Mahmood
    B. General Ashfaq Pervez Kayani
    C. General Zubair Hayat
    D. General Raheel Sharif

    Answer: Option C

    76. Who is the Current Chief of Army Staff (COAS), Pakistan?
    A. Gen Raheel Sharif
    B. Gen Ashfaq Parvaz kayani
    C. Gen Qamar Javed Bajwa
    D. Gen Zubair Hayat

    Answer: Option C

    77. Name the cricket Stadium which is located in Khyber Agency and inaugurated by Gen Raheel Sharif in November 2016?
    A. Younas Khan cricket stadium
    B. Shahid Afridi cricket stadium
    C. Gaddafi Stadium
    D. Arbab Niaz Stadium

    Answer: Option B

    78. Pakistan Army shoots down Indian Quad Copter drone at LOC in November 2016 at which sector?
    A) Bhimber Sector
    B) Rakhchakri Sector
    C) Shahkot sector
    D) Jura sector.

    Answer: Option B

    79. PAKISTAN 9th International Defense Exhibition and Seminar to be held on 22-25 November-2016 in Karachi Expo Center, its name?
    A. Defense Production Workshop-2016
    B. Army Arms Ideas-2016
    C. IDEAS-2016
    D. Combat-2016

    Answer: Option C

    80. Who was the only Pakistani to have climbed six of the world’s tallest mountains of 8000 m passed away on 21-Nov-2016 due to blood Cancer?
    A. Ashraf Amman
    B. Nazeer Sabar
    C. Numera Saleem
    D. Hassan Sadpara

    Answer: Option D

    81. Current Minister of Planning and Development of Pakistan?
    A. Nawaz Sharief
    B. Khwaja Saad Rafique
    C. Ahsan Iqbal
    D. Zafar ul Haq

    Answer: Option C

    82. Ishratul Ebad has longest tenure as a Governor of any province of Pakistan?
    A. 12 years (2001-2012)
    B. 16 Years ( 2001-2016)
    C. 14 Years ( 2002-2016)
    D. 10 Years ( 2006-2016)

    Answer: Option C

    83. First caretaker female chief election commissioner of Pakistan who took oath on 7 November-2016?
    A. Justice Majida Rizvi
    B. Asima Jhangir
    C. Maryam Orangzaib
    D. Justice (Retd) Irshad Qaiser

    Answer: Option D

    84. Current National Assembly of Pakistan is_________?
    A. 12th National Assembly
    B. 13th National Assembly
    C. 14th National Assembly
    D. 16th National Assembly

    Answer: Option C

    85. 22nd Amendment in 1973 Constitution of Pakistan is related to____________?
    A. Pak Army Trail Courts
    B. Powers of Election Commission Members
    C. Related to NRO
    D. Not made yet

    Answer: Option B

    86. Woman Seats in Senat?
    A. 12
    B. 17
    C. 4
    D. 10

    Answer: Option B

    87. Renowned former producer and director of PTV died at the age of 73 years due to lung complications in Lahore on 4-11-2016, name?
    A. Sohail Azeem
    B. Bushra Adil
    C. Yawar Hayat
    D. Azeem Bombywalay

    Answer: Option C

    88. Who received the ‘most resilient journalist award’ by the International Free Press in Hague, Holland on 2nd November-2016
    A. Javed Chauhdary
    B. Hamid Mir
    C. Talat Huusain
    D. Kamran Khan

    Answer: Option B

    89. Terrorists attacked on Police Training Center on 25 October-2016 night which result 61 martyred and 124 injured in?
    A. Peshawar
    B. Quetta
    C. Karachi
    D. Rawalpindi

    Answer: Option B

    90. Pakistan Army won the gold medal at an annual international military patrolling exercise, ‘Exercise Cambrian Patrol’ held in?
    A. New South Wales, Australia
    B. Moscow, Russia
    C. Wales, United Kingdom
    D. Istanbul, Turkey

    Answer: Option C

    91. Which Pakistani footballer died in a road accident in Karachi on October 13, 2016?
    A. Shahlyla Baloch
    B. Samreen Marvi
    C. Iffat Saeed
    D. None of Above

    Answer: Option A

    92. Who have made first century,double century and also triple century in day and night Test Match with pink ball in Oct-2016?
    A. Veerat Kohli (IndiA.
    B. Brandom Macalum (NuzilanD.
    C. Azhar Ali (Pakistan)
    D. Hashim Amlaa (South AfricA.

    Answer: Option C

    93. Pakistan issued $1 billion five-year Sukuk bonds on October 6, 2016 @ the rate of__________?
    A. 9.3%
    B. 7.5%
    C. 5.5%
    D. 4.75%

    Answer: Option C

    94. Which Bank has installed world highest ATM at Pakistan-China border in Khunjerab Pass in October-2016?
    A. National Bank of Pakistan (NBP)
    B. Muslim Commercial Bank (MCB)
    C. United Bank Limited (UBL)
    D. Allied Bank Limited. (ABL)
    (more…)

    Answer: Option A

    95. 19th SAARC conference-2016 which was going to held in Islamabad, Pakistan has postponed due to opposite of 3 SAARC Countries?
    A. Nepal, India, Bangladesh
    B. India, Sri Lanka, Bangladesh
    C. Bangladesh, Afghanistan, India
    D. None of Above

    Answer: Option C

    96. Which country declared as the third largest host for refugees by Amnesty International in October-2016?
    A. Jordan
    B. Turkey
    C. Germany
    D. Pakistan

    Answer: Option D

    97. Joint Military Exercises Started between Pakistan & Russia in September-2016, called_________?
    A. Inspired Gambit
    B. North Thunder
    C. Operation Rajjgal
    D. Druzhba 2016 OR (Friendship 2016)

    Answer: Option D

    98. Seven Years old British Pakistani who became world’s youngest computer programmer in September-2016?
    A. Muhammad Usaman
    B. Hamza Shahzad
    C. Ali Raza
    D. Imran Abbas

    Answer: Option B

    99. Military Exercises held in September-2016 between Pak & USA in South Carolina,called?
    A. Thunder Bolt
    B. Joint C-2016
    C. Inspired Gambit
    D. none of Above

    Answer: Option C

    100. Current Hijri Year is ?
    A. 1435 AH
    B. 1437 AH
    C. 1438 AH
    D. 1434 AH

    Answer: Option C

    101. Which country got first position in Test Ranking in Cricket in its History on 22 Aug-2016?
    A. Pakistan
    B. India
    C. South Africa
    D. Sri Lanka

    Answer: Option A

    102. Member of Sindh Assembly and MQM resigned on 22 Aug-2016 ?
    A. Farooq Sattar
    B. Kashmala Tariq
    C. Waseem Akhtar
    D. Iram Farooqi

    Answer: Option D

    103. Which country won first position by wining 121 medals in Olympics-2016?
    A. UK
    B. China
    C. USA
    D. Russia

    Answer: Option C

    104. Tallest Building of Pakistan?
    A. Burj Khalifa
    B. Habib Bank Plaza, Karachi
    C. Minar-e-Pakistan Lahore
    D. Icon Tower, Karachi

    Answer: Option D

    105. Pakistan Army conducting an operation along the Pak-Afghan border in Khyber Agency, called?
    A. Operation Zarb-e- Azab
    B. Operation Rah-e-Nijaat
    C. Operation Rajjgal
    D. Operation Zarb-e-Ahaan

    Answer: Option C

    106. Pakistan has launched its biggest Navy’s Warship Fleet Tanker with the help of ?
    A. Turkey
    B. China
    C. Canada
    D. USA

    Answer: Option A

    107. Who is Chairman NADRA ?
    A. Syed Muzzafar
    B. Uzma Adil
    C. Abid Sher Ali
    D. Usman Yousaf Mobeen

    Answer: Option D

    108. Pakistan has became 6th time world champion on 17 Aug-2016 in?
    A. Cricket
    B. Junior Squash
    C. Hockey
    D. Kabadi

    Answer: Option B

    109. Recently in which country Amnesty International has closed its offices?
    A. Afghanistan
    B. Pakistan
    C. India
    D. Syria

    Answer: Option C

    110. Current President of Azad Kashmir is?
    A. Ch. Abdul Majeed
    B. Sardar Masood Khan
    C. Raja Farooq
    D. Sardar Yaqoob

    Answer: Option B

    111. “Combing operation” Means________________?
    A. A searching operation by Forces to find out hidden terrorists.
    B. Kidney Operation by qualified Surgeons
    C. A bill passed by Pakistani Parliament.
    D. None of Above

    Answer: Option A

    112. Neelum-Jhelum Hydropower Plant based in Muzzafarabad will produce electricity?
    A. 969 Mwt
    B. 4500 Mwt
    C. 425 Mgw
    D. 3200 Mwt

    Answer: Option A

    113. Ex Pakistani Cricket Captain Hanif Muhammad died on 11 Aug-2016 at the age of 81 years, got the title?
    A. Flying Shaheen
    B. Little Master
    C. Asian Legend
    D. None of Above

    Answer: Option B

    114. Russia will invest__________ in the construction of North-South gas pipeline.
    A. $1 billion
    B. $2 billion
    C. $3 billion
    D. $4 billion

    Answer: Option B

    115. The North-South gas pipeline will transport LNG from____________?
    A. Karachi to Lahore
    B. Lahore to Karachi
    C. Gwadar to Karachi
    D. Gwadar to Sukkur

    Answer: Option A

    116. The total length of North-South gas pipeline is_____________?
    A. 1,000 km
    B. 1,100 km
    C. 1,200 km
    D. 1,300 km

    Answer: Option B

    117. Around _______billion m3 of gas would be transported from Karachi to Lahore per annum through North-South gas pipeline.
    A. 11.0
    B. 11.4
    C. 12.0
    D. 12.4

    Answer: Option D

    118. The total length of Karachi-Lahore Motorway is___________?
    A. 1,000 km
    B. 1,100 km
    C. 1,200 km
    D. 1,300 km

    Answer: Option B

    119. Pakistan issued 10-year Eurobonds of _____ in the international Eurobond market on 25 September 2015.
    A. $5 million
    B. $50 million
    C. $500 million
    D. $5000 million

    Answer: Option C

    120. The coupon rate of Eurobonds issued on 25 September 2015 is___________%?
    A. 7.75%
    B. 8.0%
    C. 8.25%
    D. 8.50%

    Answer: Option C
  • |

    Name the app launched by SEBI on investor education to create awareness about the basic concepts of the securities market?

    Question: Name the app launched by SEBI on investor education to create awareness about the basic concepts of the securities market?
    [A].

    Ekta

    [B].

    VeeRta

    [C].

    Saarthi

    [D].

    Gyaan

    Answer: Option C

    Explanation:

    The capital markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has launched a new mobile app named Saarthi on investor education.

    Note: The above multiple-choice question is for all general and Competitive Exams in India
  • | | |

    ABC of Biology

    اینٹی بوڈی(Antibody)

    جسم میں پیدا ہونے والی وہ خاص پروٹین جو جرمز کو ختم کرنے میں مدد دیتی ہے۔

    *بائیو سفئیر(Biosphere)*

    ارتھ کا وہ سارا حصہ جہاں زندگی موجود ہے۔

    *کارنی وور(Carnivore)*
    وہ جانور جو گوشت کھاتے ہیں۔

    *ڈارون(Darwin)*
    **وہ بائیولوجسٹ جس کا نام سن کر خاص قسم کے شدید غیر سائنسی سوچ رکھنے والے لوگوں کو غصہ آجاتا ہے۔

    *ایکولوجی(Ecology)*
    بائیولوجی کی وہ شاخ جس میں یہ سٹڈی کیا جاتا ہے کہ جاندار دوسرے جانداروں اور ماحول سے کیسے انٹریکٹ کرتے ہیں۔

    *فرٹیلائزیشن(Fertilization)*
    ایگ کے نیوکلئیس کے ساتھ سپرم کے نیوکلئیس کا ملنا۔

    *جین(Gene)*

    ڈی این اے کا ایک مخصوص حصہ جو ایک مخصوص کام کرتا ہے۔ مثال کے طور پر آنکھوں کی رنگت اور سکن کی رنگت ڈیفائن کرنے والی جینز۔

    *ہربی وور(Herbivore)*
    سبزی خور جانور۔

    *انسولن(Insulin)*

    خون میں سے ایکسٹرا گلوکوز کم کرنے والا ہارمون۔

    *جوائنٹ(Joint)*

    وہ جگہ جہاں جسم کی دو ہڈیاں آپسمیں ملتی ہیں۔ جوائنٹ متحرک بھی ہو سکتا ہے اور غیر متحرک بھی۔ ہاتھوں کی انگلیوں کے جوائنٹس متحرک ہیں جبکہ دماغ کے اوپر موجود ہڈیوں کے جوائنٹس بالکل حرکت نہیں کرتے۔

    *کڈنی(Kidney)*

    خون کو فلٹر کر کے اس میں سے بیکار چیزوں کو الگ کر کے یورین بنانے والا اورگن۔
    *لیوکوسائٹس(Leucocyte)*
    جسم کا دفاع کرنے والے وائیٹ بلڈ سیلز۔

    *مائٹوکونڈریون(Mitochondrion)*

    سیل میں اینرجی پیدا کرنے والا پاور ہاؤس۔

    *نیفرونز(Nephrons)*

    کڈنی میں خون کو فلٹر کر کے یورین تیار کرنے والے ٹیوبیولز۔

    *اومنی وور(Omnivore)*
    ایسے جاندار جو گوشت بھی کھا سکتے ہیں اور پودے بھی۔

    *پینکریاز(Pancreas)*

    جسم کا وہ حصہ جو انسولن پیدا کرتا ہے۔

    *کواڈروپلیٹس(Quadruplets)*
    جیسے ایک وقت میں پیدا ہونے والے دو بچوں کو ٹونز کہا جاتا ہے ایسے ہی بیک وقت پیدا ہونے والے چار بچوں کو کواڈروپلیٹس کہا جاتا ہے۔

    *رائبوسومز(Ribosome)*
    سیل میں پروٹین بنانے والی فیکٹریاں۔

    *سیکسوئل ریپروڈکشن(Sexual Reproduction)*

    ریپروڈکشن کا وہ طریقہ جس میں دو جانداروں کے جینیٹک مٹیریل کے ملنے سے اگلی نسل کے جاندار پیدا ہوتے ہیں۔

    *تھیوری(Theory)*
    بہت زیادہ ملتے جلتے قدرتی مظاہر کی سائنسی وضاحت کو تھیوری کہا جاتا ہے۔ ایک تھیوری کو بہت زیادہ شواہد سپورٹ کرتے ہیں اور سائنس میں تھیوری سے بڑھ اور کچھ بھی نہیں ہوتا۔ مثال کے طور پر تھیوری اوف ایولوشن نا صرف بائیولوجی، بلکہ سائنس کی کامیاب ترین تھیوریز میں سے ایک ہے۔ اس کے علاوہ تھیوری اوف ایولوشن یہ جاننے کا پیمانہ ہے کہ کسی انسان کے پاس بائیولوجی کا کتنا علم موجود ہے۔ اگر لوگ آپ سے یہ کہہ دیں کہ تھیوری اوف ایولوشن “بس ایک تھیوری ہے” یا یہ ایک غلط تھیوری ہے تو فوری سمجھ جائیے گا کہ ان لوگوں نا بائیولوجی آتی ہے اور نا ہی وہ سائنس کی الف ب سے واقف ہیں۔

    *یوریٹر(Ureter)*

    کڈنی سے یورین کو مثانے میں لانے والی نالی۔

    *ویکسین(Vaccine)*

    کوئی بھی ایسی چیز جو جسم کے امیون سسٹم کو ایکٹیویٹ کر دے تاکہ مستقبل میں کسی مخصوص بیماری کے جرمز جسم کو نقصان نا پہنچا سکیں۔

    * واٹر سائیکل(Water Cycle)*

    پانی کا بخارات کی شکل میں ہوا میں جانا اور پھر بارش یا برف کی شکل میں واپس آنا۔

    *زائیلم(Xylem)*

    پودوں میں واٹر کو ٹرانسپورٹ کرنے اور پودے کو سپورٹ دینے والی ایک ٹشو۔

    *ییسٹ(Yeast)*

    ایک یونی سیلولر فنگس۔ فنگس فنجائی کی جمع ہے۔ ڈبل روٹی پر لگنے والے پھپھوندی بھی فنجائی کی ایک قسم ہے۔

    *زائیگوٹ(Zygote)*

    ایگ کے نیوکلئیس کے ساتھ جب سپرم کا نیوکلئیس مل جاتا ہے تو ایگ فرٹیلائزڈ ہو جاتا ہے۔ فرٹیلائزڈ ایگ کو زائیگوٹ کہتے ہیں۔ جن جانداروں میں زائیگوٹ بنتا ہے ان کی زندگی کا باقاعدہ آغاز زائیگوٹ سے ہی ہوتا ہے۔ انسان بھی ان جانداروں میں شامل ہیں۔

  • |

    G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) Meeting was held in ___________.

    Question: G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) Meeting was held in ___________.
    [A].

    Canada

    [B].

    Mexico

    [C].

    New York

    [D].

    Washington

    Answer: Option D

    Explanation:

    G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) Meeting was held in Washington D.C., US. The Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Arun Jaitley participated in the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) Meeting. It focused on the agenda items like Global Economy and Framework for Growth, Compact with Africa and International Financial Architecture.

    Note: The above multiple-choice question is for all general and Competitive Exams in India
  • |

    Who recently took over as the 25th Director General of the Border Roads (DGBR)?

    Question: Who recently took over as the 25th Director General of the Border Roads (DGBR)?
    [A].

    Lt. General Suresh Sharma

    [B].

    Lt. General Manu Sharma

    [C].

    Lt. General Sanjeev Kumar Shrivastava

    [D].

    None of the above

    Answer: Option C

    Explanation:

    No answer description available for this question.

    Note: The above multiple-choice question is for all general and Competitive Exams in India
  • |

    India Ratings & Research has lowered India’s gross domestic product growth estimates for the financial year 2020-21 to what amount?

    Question: India Ratings & Research has lowered India’s gross domestic product growth estimates for the financial year 2020-21 to what amount?
    [A].

    3.6 %

    [B].

    2.6 %

    [C].

    4.6 %

    [D].

    8.6 %

    Answer: Option A

    Explanation:

    India Ratings & Research (Ind-Ra), the Indian subsidiary of Fitch group, has lowered India’s gross domestic product (GDP) growth estimates for the financial year 2020-21 (FY21) to 3.6 % from 5.5% due to concerns over the coronavirus (COVID- 19).

    Note: The above multiple-choice question is for all general and Competitive Exams in India